Οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ, είναι απλώς γρανάζια σε στρωμένη μηχανή

Οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ, είναι απλώς γρανάζια σε στρωμένη μηχανή

Ο τελευταίος καλός ΠΑΟΚ που θυμόμασταν μέχρι φέτος, ήταν αυτός του 2009-10. τα θεμέλια εκείνης της ομάδας όμως είχαν μπει την προηγούμενη.

Τηρουμένων των αναλογιών, το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο ήρεμο στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, από την ημέρα που εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης. Η ομάδα διαθέτει κορμό, κράτησε τον ίδιο προπονητή που δημιούργησε και την αρχική μαγιά, πορεύεται λοιπόν έχοντας ως βάση στήριξης την περσινή ομάδα. Κοινώς, χρειάζεται κάποια μερεμέτια για να γίνει καλύτερη.

Στον γαύρο ας πούμε ξεκινά χτίσιμο από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νέος προπονητής, καινούργια θεμέλια, άλλη φιλοσοφία, διαφορετικά υλικά.

Δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά αυτό, στον ΠΑΟΚ το ζούσαμε κάθε καλοκαίρι με εξαίρεση την χρονιά που τελείωσε και άρχισε με τον Ίβιτς, Δώνης, Στέφενς, Αναστασιάδης, Τούντορ, ξεκίνησαν από το μηδέν. Μοιάζει απλό στους απέξω, στην πραγματικότητα όμως είναι σύνθετο και άκρως ψυχοφθόρο. Σα να φτιάχνεις καινούργιο σπίτι, θα σου βγει το λάδι μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να γίνουν οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τα φυσικά αέρια, το τζάκι, χώρια που μόλις τελειώσουν τα βασικά, θα πρέπει να αρχίσει και η διακόσμηση. Άλλος αρέσκεται στο κλασικό, άλλος στο πιο μοντέρνο, άλλος επιζητά το απλό κι άλλος θέλει να νιώσει πως είναι ο Τζέι Αρ της Δυναστείας.

Κι όλα αυτά, υπό τον φόβο πως ο νέος προπονητής μπορεί να αποτύχει, να αποδειχτεί λίγος, να μην ταιριάξει ή να μην προσαρμοστεί τέλος πάντων και κάπου στα μέσα της σεζόν, να ακουστεί το «φτου κι απ’ την αρχή».

Στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι. το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές προσθήκες για να γίνει το σπίτι πιο λειτουργικό και άνετο, άντε να αλλάξουμε και καναπέ, να ομορφύνει περισσότερο το σαλόνι.

Το γεγονός αυτό προκαλεί κατάθλιψη στους δημοσιογράφους της ομάδας, τα ΜΜΕ άλλωστε πουλάνε περισσότερο στις μεταγραφικές περιόδους, τότε που ο κόσμος διψά για το άγνωστο, να μάθει ονόματα, μεταγραφές, σχέδια, πλάνα και αεροπλάνα προπονητή, πακέτο με μεγαλόσχημες αναλύσεις.

Όταν έχει αγώνες να διαβάσει τί, πώς μπήκε στο γκολ που έχει βαρεθεί να βλέπει ή τα νέα της προπόνησης;

Αν ο ΠΑΟΚ ήθελε μια οχτάδα βασικούς, άλλους τόσους αναπληρωματικούς, συν προπονητές, γυμναστές και τεχνικούς διευθυντάδες, θα γινόταν πάρτι, ίσα με δυο ντουζίνες ονομάτων θα διαβάζαμε σε καθημερινή βάση..

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τρεις-τέσσερις παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις, κι αυτούς υπό την αίρεση πως θα είναι κάτι ξεχωριστό, σε εντελώς θεωρητική βάση, ακόμα κι αν η ομάδα παρέμενε η ίδια, η εικόνα της θα ήταν ακόμα πιο βελτιωμένη, σε σχέση με πέρσι.

Στην Ελλάδα δε θα είχε πρόβλημα, φέτος όμως το μυαλό είναι για τα καλά και στην Ευρώπη.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως είναι αδύνατον να μην πέσουν πολλά χρήματα ακόμα κι αν το ζητούμενο είναι συμπληρώματα, αφενός επειδή ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος αποχωρήσεων, αφετέρου επειδή το -έστω και μερικό- λίφτινγκ είναι πάντα απαραίτητο. Και η πιο πλήρης ομάδα του πλανήτη, όλο και κάτι θα χρειάζεται για να γίνει ακόμα πληρέστερη.

Η παραμονή Λουτσέσκου και η πεπατημένη του πλάνου του, οριοθετούν και τις κινήσεις που θα γίνουν. Ο Βέρνμπλουμ είναι ένα καθαρό 6-8άρι και με βάση τη βούληση του Ρουμάνου που δεν αρέσκεται στην ιδέα του καθαρού 6αριού επιθυμώντας πιο επιθετικογενή τακτική, η προοπτική ενός παίκτη που μπορεί να ανταποκριθεί και στους δυο ρόλους, ακούγεται ιδανική. Ας μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ έχει και το πλάνο της Ευρώπης στο μυαλό του, δε γίνεται να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τη Λάρισα και τον Άξιαξ, ούτε να αλλάζει εκ βάθρων την ομάδα, από μεσοβδόμαδα σε Κυριακή. Αν δεν είναι ο Σουηδός πάντως, θα είναι κάποιος με τις προδιαγραφές του.

Ο ΠΑΟΚ ψάχνει και φορ, η παραμονή του Πρίγιοβιτς δεν είναι στο χέρι του ειδικά αν πάει καλά στο Μουντιάλ, αφήστε που γι αυτό το λόγο δε τον υπολογίζει στο ξεκίνημα. Ψάχνει και τερματοφύλακα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο πώλησης του Πασχαλάκη. ότι κι αν λένε από την ΠΑΕ. Αν έρθει καλή πρόταση, ούτε με χειροπέδες δεν κρατάς παίκτη σου. Και με αυτόν όμως κάτω από το δοκάρια, δεύτερος χρόνος στον πάγκο είναι too much για τον Ρέι, που δεν ήρθε για να κάνει ζέσταμα στον βασικό. Ούτε είναι προς το συμφέρον του ΠΑΟΚ να κρατά καθηλωμένα στον πάγκο τα 2εκ που πλήρωσε για να τον αποκτήσει, οπότε το ενδεχόμενο πώλησης για να ρεφάρει τη χασούρα ή δανεισμού έστω, για να μην σκουριάσει ο παίκτης, δείχνουν να αποτελούν μονόδρομο.

Από κει και πέρα. δεν πρέπει να αποκλειστούν προσθαφαιρέσεις σε επίπεδο πιο «αναλώσιμων» μονάδων (τύπου Κάνιας) σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ βρει κάτι καλύτερο στις θέσεις που αγωνίζονται, με τις υπόλοιπες κινήσεις του να εστιάζονται σε επίπεδα εναλλακτικών λύσεων 11άδας.

Σίγουρα θα ψωνίσει ακραίο μπακ, πιθανότατα και στόπερ, αφού ακόμα και με την έλευση Χατσερίντι η τετράδα στο κέντρο της άμυνας δεν φαίνεται υπεραρκετός αριθμός, για θέσεις που υπάρχουν συχνές απώλειες λόγω τραυματισμών, καρτών κλπ. Υπάρχει και ο Μιχόγιεβιτς βέβαια τον οποίον ο Λουτσέσκου δείχνει να θεωρεί εξελίξιμο, τούτο όμως δεν του εξασφαλίζει απαραίτητα θέση στην πεντάδα των κεντρικών αμυντικών

Όλα αυτά είναι θεωρίες που μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, μπορεί κάποιος στην προετοιμασία να βγάλει μάτια και να κερδίσει πόντους, το βασικό είναι πως ο ΠΑΟΚ βαδίζει ήδη σε συγκεκριμένο πλάνο που είναι δοκιμασμένο, όποιος και να έρθει θα είναι απλώς ένα γρανάζι σε μια μηχανή που ήδη δουλεύει, είναι μια χαρά στρωμένη από πέρσι και δε χρειάζεται ούτε σέρβις, ούτε ρεκτιφιέ.

Αυτό είναι το βασικό, να υπάρχει ομάδα, οι αθλητές υπάρχουν απλώς για να την υπηρετούν.

Χωρίς ομάδα, ακόμα και οι καλύτερες μονάδες θα φαίνονται ως συγκρουόμενα αυτοκινητάκια.

Σε επίπεδο βιογραφιών και ονομάτων ο ΠΑΟΚ του σήμερα, σίγουρα δεν έχει πιο βαρβάτο ρόστερ από τη χρονιά με Στοχ, Λούκας, Κατσουράνη, Νάτχο, Ινσαουράλδε, Μάρτενς, Μαντούρο κλπ.

Ούτε έχει κάποιον παίκτη με την προϋπηρεσία και τις προδιαγραφές στη θέση του Νομπόα κι όμως, είναι θεαματικά καλύτερος, γιατί τότε είχε απλώς καλές μονάδες, τώρα έχει σύνολο. Πάνω στο οποίο μπορεί να επενδύσει περαιτέρω αγωνιστικά, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός.

Εξαιρετικός ήταν ο ΠΑΟΚ του 2009-10 τα θεμέλια εκείνης της ομάδας όμως είχαν μπει την προηγούμενη, τότε σχηματίστηκε ο βασικός κορμός και με αυτόν ως βάση, δημιουργήθηκε ο τελευταίος καλός ΠΑΟΚ που θυμόμασταν μέχρι φέτος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ