Κανένας οίκτος γι’ αυτόν το λαό

Κανένας οίκτος γι’ αυτόν το λαό

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος αναδημοσιεύει αυτά που είχε γράψει στις 5 Ιουλίου 2015: Είτε «ναι» βγει, είτε «όχι» δεν πρόκειται ν αλλάξει τίποτα.

ΜΟΥ είχε διαφύγει, η επέτειος του δημοψηφίσματος τη περασμένη Πέμπτη. Έστω και με καθυστέρηση, αναδημοσιεύω, αυτά που είχα γράψει πριν τρία χρόνια. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες:

«ΜΕΧΡΙ τώρα, ήταν ο Πάγκαλος που σας έλεγε «μαζί τα φάγαμε». Από αύριο ό,τι και να βγει από τις κάλπες, θα σας λένε, «μαζί το ψηφίσαμε» (το νέο Μνημόνιο). Σας δούλεψαν. Σας έδωσαν τυρί, τσιμπήσατε και σας βάλανε μέσα στη φάκα. Στη κάλπη. Τρέχατε στις πλατείες να φωνάζετε, «ναι». Νομίζοντας ότι θα σώσετε κάποια από τα κεκτημένα. Τρέχατε στις πλατείες και φωνάζατε, «όχι». Έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάνετε αντίσταση. Μονά-ζυγά, μονόζυγα, είσαστε χαμένοι. Ούτε θα σε φοβηθεί ο καπιταλισμός, επειδή ψήφισες «όχι», ούτε θα σε λυπηθεί επειδή ψήφισες «ναι». Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα σε καταπιεί. Μια μπουκιά θα σε κάνει. Δεν υπάρχεις γι’ αυτούς. Οχι μόνο δεν σε υπολογίζουν, αλλά ούτε που σε βλέπουν.

ΜΕΤΑ το «μαζί τα φάγαμε», λοιπόν, έρχεται το «μαζί το ψηφίσαμε». Ότι και να βγάλει η κάλπη, ο λαός θα έχει την ευθύνη. Αυτό τα χαϊβάνι ο λαός, που εξακολουθεί να πιστεύει, ότι θα τον σώσουν οι διάφοροι σαλτιμπάγκοι. Που αντί να τους ρίχνει γιαούρτια, τους χειροκροτάει και από πάνω. Μέχρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έφτασε η χάρη του Γιώργου Πατούλη. Πού να μπορέσεις να τους προλάβεις όλους αυτούς; Πιο γρήγοροι και από τον Oυσεΐν Μπολτ: «Ζήτησα από τον Πατριάρχη να προσευχηθεί για την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία της πατρίδας μας, η θέση της οποίας είναι στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης». Γατάκια είναι μπροστά τους, οι παπατζήδες, της Οδού Α Αθηνάς. Ποιός είπε, όμως, ότι πάει πίσω και το μεγάλο κίνημα του «όχι», που κυλάει; σαν φουσκωμένος ποτάμι; Ποιός είπε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ένα σπάνιο και μοναδικός σ φαινόμενο; Ποιος είπε ότι η Ραχήλ Μακρή, είναι η μοναδική ψεκασμένη, σαν προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

ΣΤΗ πιάτσα βγήκε καινούργιο φρούτο: Η Σταυρούλα Ξουλίδου. Η οποία προκειμένου να τονώσει το φρόνημα όσων θα ψηφίσουν «όχι», έδωσε την εξής πληροφορία: «Η στρατιωτική φαρμακοβιομηχανία, είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει τον ελληνικό λαό με 45 φάρμακα πρώτης ανάγκης, για τους επόμενους 10 μήνες, αν παραστεί ανάγκη». Κανονική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Πέρα όλων των άλλων, η εν λόγω Ξουλίδου, έχει και μεταφυσικές ικανότητες. Προσδιορίζοντας με ακρίβεια το χρονικό διάστημα των δέκα μηνών, είναι προφανές ότι γνωρίζει εκ των προτέρων πόσοι Έλληνες θα αρρωστήσουν, πότε θα αρρωστήσουν και από ποια ασθένεια. Αλλοι δηλαδή από ποδάγρα, άλλοι από σκουλαμέντο κι άλλοι από σκορβούτο, από την υπερκατανάλωση κονσερβών. Θα μου πείτε τώρα, έχει ο στρατός φαρμακοβιομηχανία; Σαφώς και δεν έχει. Αφού όμως η Ξουλίδου νομίζει ότι έχει, να της το χαλάσουμε; Δεν είναι σωστό.

ΚΑΝΕΝΑΣ οίκτος γι’ αυτόν το λαό. Κανένας οίκτος, γι’ αυτόν το λαό, που ψηφίζοντας κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, στέλνει στη Βουλή τις Σταυρούλες Ξουλίδου. Κανένας οίκτος γι’ αυτόν το λαό, που ανοίγει την τηλεόραση για να δει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Κανένας οίκτος για το ένα εκατομμύριο Έλληνες που βλέπουν κάθε απόγευμα την εκπομπή του. Ο οποίος Μπογδάνος, έβαλε κι αυτός τα κλάματα, on camera. Έκλαψε και σπάραξε, δίνοντας συνέντευξη στην ελβετική τηλεόραση. Το έχουν, φαίνεται, αυτό οι υπέρμαχοι του «ναι». Μετά τον Πύρρο Δήμα, έκλαψε και ο Μπογδάνος. Δύο μέτρα άντρας. Οπως έκλαιγε ο Χρήστος Ιακώβου, όταν είχε πιαστεί ντοπέ ο Σαμπάνης.

ΓΙΑ να διαψευστεί και οικτρά μάλιστα ο διαπρεπείς φιλόσοφος, ο σύγχρονος Κορνήλιος Καστοριάδης, μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Κάρλοβι Βάρι, Διαμαντής Μαυρόπουλος. Ο οποίος έχει αποφανθεί, «πουτάνα με τα δάκρυα και πούστης με τους όρκους». Δεν κλαίνε μόνο οι πουτάνες. Ενίοτε κλαίνε και οι άντρες. Οπως ο Πύρρος Δήμας και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο οποίος Μπογδάνος ετοιμάζεται για νέο σόου. Μετά το χαρτί Α4 που τσαλάκωσε και μάσησε. Μετά τα εύκολα δάκρυα, ετοιμάζεται για κάτι, πολύ πιο δύσκολο. Για ακόμα ένα πιο εντυπωσιακό νούμερο. Οπως συμβαίνει στο τσίρκο. Την επόμενη φορά θα καταπίνει σπαθιά. Την μεθεπόμενη θα περπατήσει ξυπόλυτος σε αναμμένα κάρβουνα.

ΞΕΦΥΓΑΜΕ όμως. Ευτυχώς, που σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι Έλληνες. Αυτοί που κάνουν στην άκρη το «ναι» και το «όχι», και βάζουν πάνω από όλα την πατρίδα. Την ενότητα του λαού. Όπως ο Ντέμης Νικολαϊδης, που επανήλθε με νέα ανάρτηση στο FB: «Ολοι ενωμένοι». Όπως ο Μιχάλης Ζαμπίδης: «Ολοι ενωμένοι, μια γροθιά». Ενώ αντίθετα η Ορίτζιναλ, που τάχθηκε υπέρ του «όχι», έκανε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, φωνάζοντας, «ΑΕΚ ολέ, ΑΕΚ ολέ, άντε γαμήσου Σόιμπλέ». Κι εδώ η ταπεινότητά μου, εκφράζει την εξής απορία: Όλα σχετικά με την πολιτική είναι γνωστά. Τα ξέρουμε κι εμείς. Δεν χρειάζεται να μας διαφωτίσει ούτε ο Ντέμης, ούτε ο Χατζηχρήστος. Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Σαμαράς. Ολοι αυτοί να βγουν και να πουν γι’ αυτά που εκείνοι ξέρουν. Η Ορίτζιναλ να πει για τη διάλυση όλων των Ερασιτεχνικών τμημάτων της ΑΕΚ. Να πει ποιοι μπούκαραν μέσα στο γήπεδο στο ματς με τον Πανθρακικό και έριξαν την ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική. Ποιοι μπούκαραν και διέκοψαν το ματς με τον Ολυμπιακό. Για αυτά να μας πουν.
•       Να μας πει ο Ντέμης γι’ αυτά που ξέρει: Για το στοκ της Εμπάιρ και τα 5 εκατομμύρια γιούρο, που έκαναν φτερά.
•       Ο Βενιζέλος να μιλήσει για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
•       Ο Μητσοτάκης για τους διορισμούς, που έχει κάνει η οικογένειά του.
•       Ο Καμμένος για το πώς παίζεις και κερδίζεις στο Χρηματιστήριο.
•       Ο Τσίπρας να μας πει ποια είναι τα προσόντα του Λάμπη Ταγματάρχη, που δεν γνωρίζουμε εμείς. Ποια είναι τα προσόντα του Τσοτσορού, που διόρισαν στην ΕΛΠΕ. Ποια είναι τα προσόντα του συντρόφου της Ρένας Δούρου, που διόρισαν στην ΕΥΔΑΠ.
•       Ο Σημίτης να μας πει για τον Τσουκάτο και τον Τσοχατζόπουλο.

ΤΟ παραμύθι ότι ο λαός, πρέπει να μείνει ενωμένος, το ξέρουμε. Δεν χρειάζεται να μας το πουν αυτοί. Αυτοί να μας πουν αυτά που ξέρουν. Κανένα «ναι» και κανένα «όχι», δεν πρόκειται αλλάξει την κατάσταση. Όσο δεν αλλάζουν αυτά τα χαϊβάνια, που αποτελούν το λαό, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πάνω στα ζάπινγκ, το Σάββατο το βράδυ, έπεσα στην ΕΡΤ και τις αθλητικές ειδήσεις. Σχεδόν καινουργής, τις εκφωνούσε η Αρια Αγάτσα. Από το χοιροστάσιο του Κουρή στον Ταύρο, στην Μεσογείων στην ΕΡΤ, ακολούθως στη Βουλή των Ελλήνων και τούμπαλιν στην ΕΡΤ. Η ζωντανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια δεν αλλάζει τίποτα. Είτε «ναι» βγει τη Κυριακή το βράδυ, στο δημοψήφισμα, είτε «όχι», τίποτα δεν θα αλλάξει. Τη Δευτέρα, πάλι η Άρια Αγάτσα θα βγει στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ».

Αυτά πριν τρία χρόνια…

Στη μουσική επιλογή, Janis Joplin-Maybe.

https://www.youtube.com/watch?v=caiBo_wTxrY

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ