Άλλο αγοράζω φτηνά, άλλο παίρνω «λαχεία»

Άλλο αγοράζω φτηνά, άλλο παίρνω «λαχεία»

Oι κινήσεις των Ερυθρόλευκων, αυτοί που έφυγαν, όσοι ήρθαν και θα έρθουν αλλά και τα συμβόλαια που παραμένουν, για τον προγραμματισμό του Ολυμπιακού.

Ο κόσμος έχει μπερδευτεί την περίοδο που διανύουμε και αυτό το πράγμα ως ένα σημείο είναι λογικό. Δύο σερί αποτυχημένες χρονιές για τον Ολυμπιακό είναι πολλές για τους οπαδούς των Ερυθρόλευκων.

Αναμενόμενη λοιπόν και η προσμονή για κάτι καλύτερο, ειδικά από την στιγμή που στον πάγκο της ομάδας για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ένας προπονητής που αρέσκεται στο να βρίσκει παίκτες που δεν τους ξέρει κανείς (ή ελάχιστοι τους γνωρίζουν) και να τους εξελίσσει. Που του αρέσει το επιθετικό μπάσκετ, το κάπως πιο ελεύθερο, όμως έχει εμμονή με την άμυνα και τους ρόλους που οφείλει κάθε αθλητής του να έχει στο παρκέ.

Δεν έγκειται όμως εκεί η μουρμούρα των τελευταίων ημερών. Πολύ κουβέντα λοιπόν έχει γίνει για τους παίκτες που στελεχώνουν την ομάδα του Πειραιά για τη νέα σεζόν και τα λεφτά που παίρνουν ή θα πάρουν.

Να γίνουμε πιο ξεκάθαροι. Ένας αθλητής, ανάλογα με τα χρόνια που είναι στα παρκέ, βλέπει και το κασέ του είτε να ανεβαίνει είτε να φθίνει. Οι παραστάσεις και οι ομάδες που έχει αγωνιστεί, η ηλικία του και οι λίγκες που παίζει, είναι μερικά από τα εφόδια για να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει το πόσα λεφτά θα μπορεί να ζητήσει από την εκάστοτε ομάδα. Ας πούμε άλλα λεφτά έπαιρνε στην Αρμάνι Μιλάνο ο Τζαμέλ ΜακΛίν και άλλα στην Ελλάδα. Όχι γιατί έπεσε η αγωνιστική του αξία την χρονιά που πέρασε. Αλλά γιατί βάσει προσδοκιών, είναι διαφορετική η προσέγγιση μίας ομάδας του βεληνεκούς των Ιταλών.

Ένα διαφορετικό παράδειγμα τώρα. Ο Ολυμπιακός την σεζόν που πέρασε είχε τον πρώην ΝΒΑερ και στα 31 του Μπράιαν Ρόμπερτς με το κασέ του να φτάνει στα 900 χιλιάδες δολάρια. Αναμενόμενο όταν μιλάμε για έναν παίκτη με αρκετά ένσημα από το ΝΒΑ τόσα χρόνια.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ

Πολλή συζήτηση λοιπόν έχει γίνει αναφορικά με τα ποσά και το μπάτζετ του Ολυμπιακού.

Ο Ρόμπερτς ουσιαστικά αντικαταστάθηκε από τον  Νάιντζελ Ουίλιαμς-Γκος που θα αμείβεται με ένα μισθό περίπου στο 30% των αποδοχών του προκατόχου του.

Ένας παίκτης που θα είναι στην δεύτερη του σεζόν στην Ευρώπη, με την προηγούμενη χρονιά να εξελίσσεται στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν.

Ο Ολυμπιακός κινήθηκε εξαιρετικά με την περίπτωσή του, τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες την απόκτησή του χωρίς να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Όπως έγινε καις στην περίπτωση του ΛεΝτέι.

Ενός αθλητή που ξεχώρισε στο Ισραήλ και θα έρθει στην χώρα μας με τα μισά λεφτά του ΜακΛίν! Οι Ερυθρόλευκοι κάνουν κινήσεις ουσίας, χωρίς να μπλέκουν με συνδιεκδικητές αθλητών. Εάν έβγαινε στην αγορά γρήγορα ο ΛεΝτέι θα κόστιζε τα διπλάσια, με τους Πειραιώτες να αποσπούν την υπογραφή του και τον Μπλατ να τα παίρνει ουσιαστικά επάνω του. Σε αυτό το κομμάτι όμως ταιριάζει και γάντι του που έπαιζε ο ΛεΝτέι. Στο Ισραήλ, με την Χάποελ Γκιλμπόα, άρα η τιμή του ήταν άκρως λογική.

Θυμάστε τι συνέβη με τον Χένρι; Ο Αμερικανός της Τόφας έπαιρνε 170 χιλιάδες στην Τουρκία. Η Ούνιξ φέρεται να του δίνει 800 χιλιάδες δολάρια, στον δεύτερο του χρόνο στην Ευρώπη. Χρήματα λογικά για το Καζάν βέβαια, αλλά για έναν αθλητή στα 25 που είναι για δεύτερη χρονιά στην ήπειρό μας, που σίγουρα σε άλλη λίγκα θα έπαιρνε πολύ λιγότερα και στο επίπεδο των όσων του προσέφερε ο Ολυμπιακός. Άλλο να πληρώσεις τον αθλητή ως πρότζεκτ και άλλο να μπει στην διαδικασία της υπεραξίας για να τον κάνεις δικό σου. Το μόνο λάθος που προσωπικά βρίσκω εγώ εδώ, είναι ότι μετέπειτα ο παίκτης ήδη έχει ανεβάσει το κασέ του στην Ούνιξ και δύσκολα να μπορέσεις να φτάσεις αυτά τα επίπεδα στο άμεσο μέλλον.

ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ +1 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Την ίδια ώρα οι Πειραώτες είδαν τον Βασίλη Σπανούλη να παραμένει στο Λιμάνι (με περίπου «ψαλίδι» 35% των αποδοχών του) αλλά και τον Παπανικολάου να έχει ένα αναβαθμισμένο συμβόλαιο (αύξηση 20% τουλάχιστον των αποδοχών του από πέρσι).

Ο Παπαπέτρου έφυγε, όμως με τα ίδια ακριβώς λεφτά ήρθε ο Βεζένκοφ, ενώ υπήρχε η μη συνέχιση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Τιλί και τους Ουίλτζερ και Μπράουν (μαζί κόστισαν κοντά στα 900 χιλιάδες πέρσι).

Αν και τους δύο τελευταίους καλό θα ήταν να μην τους βάλουμε στην εξίσωση του μπάτζετ, αφού ήταν τονωτικές ενέσεις στο ρόστερ μέσα στη σεζόν και όχι από την αρχή της.

Επιπρόσθετα, οι Πειραιώτες θέλουν να αποκτήσουν δύο ακόμα παίκτες. Έναν γκαρντ αλά Χένρι και έναν φόργουορντ που να ακουμπάει και στο 4.

Το μπάτζετ της ομάδας αναμένεται να είναι περίπου ίδιο, ενώ πολλοί ξεχνούν πως από τους παίκτες που έμειναν, υπάρχουν κάποιοι που θα δουν το συμβόλαιό τους να ανεβαίνει σε σχέση με πέρσι.

Ας πούμε, ο Δημήτρης Αγραβάνης έχει αύξηση 20%, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ 30% και ο Γιάνις Στρέλνιεκς 10% σε σχέση με πέρσι. Σε αυτό συνυπολογίστε τα παραπάνω χρήματα που θα λάβει ο Μπλατ από ότι έπαιρνε ο Σφαιρόπουλος για να καταλάβετε ότι πάνω κάτω τα ποσά είναι ίδια σε σχέση με πέρσι.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί κάτι πολύ σοβαρό. Ανησυχεί πολύς κόσμος πως ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει εμπειρία μέσω των ξένων του. Συγνώμη αλλά…

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (εφόσον μείνει) θα είναι στον τέταρτο του χρόνο στην Ευρωλίγκα όντας 24 ετών. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς είναι στα 29 του, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ στα 23 του, προέρχεται από τρεις σεζόν στην ACB με την Μπαρτσελόνα. Που συγνώμη, άλλο να πετυχαίνεις 17 πόντους στην Γκραν Κανάρια και άλλο να βάζει τόσους στον Κολοσσό (χωρίς να υποβαθμίζω τους Ροδίτες).

Προσθέστε τους μπαρουτοκαπνισμένους Μάντζαρη, Αγραβάνη, Μπόγρην, τον ανανεωμένο Παπανικολάου και τα τοτέμ Σπανούλη και Πρίντεζη. Για ποια εμπειρία ακριβώς μου μιλάτε;

ΥΓ1 Το έγραψα σε ένα σχόλιο μου στο twitter σε έναν φίλο που μιλούσα εκεί. Ακόμα το ρόστερ δεν έχει τελειώσει, όμως πείτε ότι οι δυο ακόμα παίκτες που θα έρθουν θα είναι της φιλοσοφίας των Γκος Λεντέι. Τότε για μένα η νέα σεζόν ξεκινάει με φιλοδοξίες. Γιατί έχει στιβαρό ελληνικό κορμό, προπονητή με παραστάσεις, και παίκτες με όρεξη για δουλειά και καταξίωση…

ΥΓ2 Κάθε κίνηση, οικονομικά και αγωνιστικά, γίνεται με την πλήρης επίβλεψη του Ντέιβιντ Μπλατ. Μην τα… ρίχνετε λοιπόν στην διοίκηση. Γιατί ας πούμε, στην περίπτωση του Χένρι, ήδη ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε μιλήσει μαζί του. Και δική του ήταν η απόφαση για το «πάγωμα» του ενδιαφέροντος της ομάδας προς την μεριά του.

ΥΓ3 Υπάρχει τεράστια κινητικότητα στο λιμάνι. Αυτό βγαίνει προς τα έξω. Για αυτό και βλέπετε ονόματα αριστερά και δεξιά. Βέβαια αν το συνεχίσει έτσι ο Μπλατ, προβλέπω κάποιοι να αραδιάζουν όλους τους παίκτες των λιστών των εγχώριων μάνατζερ. Ε στους 100, θα πετύχουν 2. Που θα πάει…

ΥΓ4 Ένα τεράστιο ευχαριστώ από την πλευρά μου στον Μίλαν Τόμιτς. Τον είχα προσωπικό ίνδαλμά μου, με αφίσα του στο δωμάτιό μου (και ας είμαι και 33 και κάτι ρε Μίλαν) και πάντα συνομιλούσα μαζί του λες και τον ήξερα χρόνια. Σημαία της ομάδας, προσιτός και ένα με τον Ολυμπιακό τόσα χρόνια. Καλή τύχη στην καριέρα του. Ένας ακόμα λόγος για να υποστηρίζω τον Ερυθρό Αστέρα.

ΥΓ5 Είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει υπερβολικά η επικοινωνία και η συζήτηση με τον κόσμο. Οπότε όποιος θέλει με ακολουθεί στο twitter για να τα λέμε από εκεί στο Tolis Leoussis και στο facebook μέχρι να γεμίσει και αυτό το προφίλ στο Tolis Leoussis II.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ