Ο δύσκολος δρόμος για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο δύσκολος δρόμος για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Με μόνη σίγουρη παρουσία στους ομίλους τον περσινό δεύτερο του πρωταθλήματος ΠΑΟΚ, από τα περίεργα του παράδοξου και πολύπλοκου φετινού συστήματος της UEFA, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μεγάλη ανηφόρα να διανύσει και την τρέχουσα σεζόν αν θέλει να επιστρέψει στα ψηλά πατώματα της ευρωπαϊκής βαθμολογίας.

Οι χθεσινές κληρώσεις των ελληνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα σε κάποιες περιπτώσεις αύξησαν τις προσδοκίες και σε κάποιες άλλες την ανησυχία, για το αν θα μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε τριπλή εκπροσώπηση στους ομίλους. Με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ που γνωρίζει από τώρα ότι θα βρίσκεται τουλάχιστον στο Europa League, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα πρέπει άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο να μοχθήσουν για το ευρωπαϊκό τους μέλλον. Το κακό ξεκίνημά μας με τους πρόωρους αποκλεισμούς του Ατρόμητου και του Αστέρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει ανάλογη συνέχεια, αφού αν θέλουμε να βελτιώσουμε σιγά – σιγά τη θέση μας στη βαθμολογία της UEFA επιβάλλεται και οι τρεις εναπομείνασες ομάδες μας να μπουν σε ομίλους. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οπωσδήποτε χρήζει άλλης προσέγγισης.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο τυχερός με βάση το τι ισχύει στο νέο σύστημα της UEFA. Η πρόκρισή του στον προηγούμενο γύρο επί της Βασιλείας του εξασφάλισε το ευρωπαϊκό του μέλλον. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει κόντρα στη Σπαρτάκ Μόσχας ή στα play – offs ο Δικέφαλος του Βορρά, βρίσκεται ήδη μίνιμουμ στους ομίλους του Europa League. Τώρα αν κάνει την υπέρβαση με τους Ρώσους και το θαύμα κόντρα στο νικητή του ζευγαριού Μπενφίκα – Φενέρ ακόμα καλύτερα για τον ίδιο. Είναι πολύ πιο ήρεμος από τους άλλους δύο, πολύ πιο γεμάτος και του αρκούν μία-δύο προσθήκες στο ρόστερ για να αποκτήσει πληρότητα σε όλες του τις γραμμές.

Η περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ βρίσκεται σε λίγο πιο περίεργη θέση από τους άλλους δύο με την έννοια ότι το δύσκολο εμπόδιο το έχει πρώτο και το εύκολο δεύτερο. Αν η Ένωση περάσει τη Σέλτικ θα βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μια ανάσα από τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, αφού η τελευταία της αντίπαλος για να το πετύχει αυτό θα προκύψει από το ζευγάρι Μάλμε – Βίντι. Ομάδες που δεν τρομάζουν και είναι σαφέστατα πιο βατές από τους Σκωτσέζους. Τώρα εάν η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη αποκλειστεί από το Champions League, για να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα χρειαστεί να αποκλείσει τον νικητή του ζευγαριού Σπαρτάκς Γιούρμαλα – Σούντουβα. Δηλαδή, για να μην είναι στην Ευρώπη το χειμώνα θα πρέπει να «αυτοκτονήσει». Η αργοπορία της στο μεταγραφικό παζάρι έχει δυσκολέψει το έργο του Έλληνα προπονητή και ενδέχεται να της κοστίσει τουλάχιστον εναντίον της πιο έμπειρης και ισχυρής Σέλτικ.

Τέλος, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ανάποδο φεγγάρι από την ΑΕΚ, αφού το θεωρητικά εύκολο εμπόδιο είναι το πρώτο και το δύσκολο το δεύτερο. Η σημερινή κλήρωση του έβγαλε άσχημο αποτέλεσμα. Οι ερυθρόλευκοι μετά τη Λουκέρνη, που φαντάζει και είναι μία βατή αντίπαλος. θα πρέπει να βγάλουν έξω τον νικητή του ζευγαριού Μπασακσεχίρ – Μπέρνλι για να προκριθούν. Οι Τούρκοι και οι Άγγλοι, όποιος κι αν είναι από τους δύο, είναι ομάδες με αρετές, καλά σύνολα, και αρκετά πιο ομοιογενείς από τον σχετικά ανέτοιμο και με πολλά νέα πρόσωπα Ολυμπιακό. Τα παιχνίδια κόντρα στον αντίπαλο αυτόν θα είναι και το πρώτο σοβαρό crash test για το νέο προπονητή και την ομάδα που χτίζει στον Πειραιά. Ο κακός προγραμματισμός τους στην απόκτηση των νέων παικτών έφερε προβληματισμό το οποίο επέτεινε η μέτρια εικόνα της ομάδας στα φιλικά. Μπορεί για τους αγώνες με τους Ελβετούς να αρκεί το υπάρχον ρόστερ, όμως στον επόμενο γύρο ίσως να χρειαστούν οι προσθήκες. Ειδικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής ο Ολυμπιακός έχει εμφανές έλλειμμα ποιότητας. Όλα πάντως θα κριθούν στο χορτάρι και αναμένεται σύντομα να φανεί ποιος θα μπει ήρεμος και ποιος με γκρίνια στη νέα σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ