Το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο, μετράει περισσότερο από την Μπενφίκα

Το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο, μετράει περισσότερο από την Μπενφίκα

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως ο σούπερ σταρ του ΠΑΟΚ ο Βιειρίνια, θα ήταν για τη Μπενφίκα ένας καλός παίκτης 11άδας και αν...

Κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει αντίπαλο σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, το πρώτο και βασικό που κοιτάζω είναι η χώρα προέλευσης. Πάνω απ΄όλα αυτό μετράω, τα υπόλοιπα περί των παικτών που ξεχωρίζουν, του ρόστερ, του μπάτζετ κλπ, τα αφήνω στη μπάντα.

Οι άλλοι δηλαδή που παριστάνουν τους Αλέφαντους επιδιδόμενοι σε αναλύσεις, μη νομίζετε πως ξέρουν ή καταλαβαίνουν κάτι περισσότερο από εσάς τους αναγνώστες, που περιμένετε να ενημερωθείτε από δαύτους.

Διαβάζουν ρεπορτάζ σε κάνα δυο ιστοσελίδες της χώρας που εδρεύει η ομάδα και νομίζουν πως έγιναν σοφότεροι, πουλώντας φούμαρο.

Αν γινόταν κάτι αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια από τους αντιπάλους, θα νόμιζαν πως ο Κλάους είναι ο νέος Ιμπραήμοβιτς, με τόσες αβάντες που του έκαναν.

Και μόλις άρχιζε το παιγνίδι, θα αντίκριζαν μια φιλάσθενη οδοντογλυφίδα, που όποιος φτερνιζόταν δίπλα της, θα την έστελνε στις διαφημιστικές πινακίδες.

Στην καλύτερη περίπτωση οι ενημερωτές, να δουν και μερικά στιγμιότυπα άντε κι έναν ολόκληρο αγώνα, τι θα χαμπαριάσουν μήπως; Κι εγώ μπορεί να ακούσω δίσκο του Τσιτσάνη, δε θα καταλάβω όμως τα μυστικά του μπουζουκιού.

Τέλος πάντων για να μην τεντώνω περισσότερο την εισαγωγή, το βασικότερο όλων για μένα είναι η χώρα προέλευσης, η σχολή από την οποία προέρχεται η ομάδα δηλαδή.

Πριν δυο χρόνια ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ και σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εδώ στην πόλη, ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας, αφού πετυχαίναμε το χειρότερο Άγιαξ όλων των εποχών.

Η οπτική μου ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση, σε όποια φάση και να βρισκόταν τότε και πάντα, μιλάμε για Άγιαξ. Κι αυτό αφορά λιγότερο τη φανέλα και περισσότερο την ποδοσφαιρική σχολή που εκπροσωπεί..

Για την ιστορία, τον Άγιαξ τον είχαμε τότε, ήμασταν καλύτεροι και στα δυο παιγνίδια, η ομάδα όμως που οι επαΐοντες είχαν ακυρώσει, έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα, εκείνη τη χρονιά.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έβλεπα και την Χέρενφεν, ομάδα που μας είχε αποκλείσει το 2008, κυπελλούχος Ολλανδίας ήταν κι εδώ την αντιμετώπιζαν ως καφενείο, λες και ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στο καμπιονάτο.

Δεν έχει μεγάλη διαφορά και η οπτική μου για την αντίπαλο του γαύρου πχ, δεν είναι ούτε Λίβερπουλ.ούτε Τσέλσι, ούτε Μάντσεστερ, με αυτούς παίζει όμως τα Σάββατα.

Αν μαλώνεις κάθε εβδομάδα με τον Μάικ Τάισον και πυγμάχος να μην είσαι, κάτι θα μάθεις. Και τίποτα να μη μάθεις που λέει ο λόγος, αρκεί που θα γίνεις πιο ανθεκτικός στο ξύλο, δεν είναι και λίγο.

Σε επίπεδο ομάδων που συμμετέχουν έστω και στα προκριματικά του θεσμού, εννοείται πως η δυναμική της κάθε μιας εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη και τα επίπεδα οργάνωσης κάθε εταιρίας, η χώρα προέλευσης όμως καθορίζει το στάνταρ πάνω από τα οποία κινείται ο καθένας. .

Η διαφορά θα ήταν ευδιάκριτη, αν εξαιρώντας τις ομάδες υψηλού επιπέδου κάθε χώρας, βάζαμε αντίπαλες τους αντίστοιχους πρωταθλητές της Β εθνικής, ή μιας ερασιτεχνικής κατηγορίας, εκεί όπου δεν παίζουν ρόλο ούτε τα χρήματα, ούτε οι ξένοι ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν ίσως και να απέκλειε τον Άγιαξ, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί κόντρα στην Μπέρνλι, βάλτε όμως την τελευταία ομάδα του Ελληνικού πρωταθλήματος, κόντρα στην τελευταία του Ολλανδικού ή του Αγγλικού, οι διαστάσεις του σκορ θα παραπέμπουν σε αγώνα πόλο..

Αυτός είναι και ο λόγος που μια ομάδα όπως την Μπενφίκα τη μετράω περισσότερο από την Σπαρτάκ, όπως κι έναν Άγιαξ η Σάλκε σε σχέση με μια Φενέρ ή Γαλατά, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ.

Οι τελευταίες δεν έχουν κανένα απολύτως ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, έτσι και στερέψει η κάνουλα του προέδρου, θα αφανιστούν από τον ποδοσφαιρικά χάρτη της Ευρώπης.

Οι Πορτογαλικές ομάδες, όπως και οι Ιταλικές, οι Ισπανικές οι Γερμανικές, οι Ολλανδικές μπορεί να χάσουν μεγάλο κομμάτι της ισχύος τους, θα παραμείνουν όμως υπολογίσιμες.

Να γιατί πάνω απ΄όλα υπολογίζω τη χώρα προέλευσης, διότι πέρα από τα χρήματα μετράει και το ποδοσφαιρικό θεμέλιο του καθενός.

Ομάδες από χώρες με καταξιωμένες ποδοσφαιρικές σχολές είναι πιο αξιόπιστες, έχουν πιο γερές βάσεις, από αυτές που χτίστηκαν αποκλειστικά πάνω σε τούβλα από χαρτονομίσματα.

Οι Πορτογάλοι της Μπενφίκα έχουν και με το παραπάνω, όσο για τους καλούς ξένους που έχουν στο ρόστερ τους, είναι καθαρά θέμα δικής τους επιλογής, ώστε να ξεπεράσουν τα δικά τους στάνταρ, κάτι που τους καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνους.

Μην λησμονούμε επίσης πως οι Πορτογάλοι όμως και ο Ολλανδοί αρέσκονται στην τακτική της αυτοχρηματοδότησης, πουλάνε ακριβότερα απ’ ότι αγοράζουν και γι αυτό η αφρόκρεμα των Πορτογάλων αγωνίζεται εκτός χώρας.

Οι άνθρωποι λοιπόν το κατέχουν το αντικείμενο και με το παραπάνω, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο σούπερ σταρ του ΠΑΟΚ ο Βιειρίνια, θα ήταν γι’ αυτούς ένας καλός παίκτης 11άδας.

Και πάλι δεν παίρνω όρκο πως έχοντας καβατζώσει τα 30, θα έπαιζε βασικός.

Στις προηγούμενες αναμετρήσεις μπορεί να αποθέωνα τον ΠΑΟΚ για τιν τρόπο που αγωνίστηκε, ουδέποτε όμως χαρακτήρισα ως άθλο την πρόκριση του.

Σε περίπτωση που περάσει από την Μπενφίκα, θα είναι και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ