Ένα πέναλτι που (δεν ήταν αλλά) δίνεται συνέχεια…

Ένα πέναλτι που (δεν ήταν αλλά) δίνεται συνέχεια…

Η φάση με το πέναλτι του Πρίγιοβιτς άνοιξε τα «λαϊκά δικαστήρια» από την πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος

Χωρίς εισαγωγές και σάλτσες, πάμε κατευθείαν στο ψητό. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι παράβαση κάθε επαφή, ούτε κάθε χέρι (όπως φωνάζουν πολλοί κυρίως για πέναλτι σε πολλές περιπτώσεις ακούσιων χεριών). Στην περίπτωση της φάσης του Πρίγιοβιτς, ο Παπαδόπουλος βγήκε κάπως «άτσαλα» πάνω του, είχε μαζεμένα τα χέρια στην αρχή, αλλά στη συνέχεια άπλωσε λίγο το δεξί του χέρι (φαίνεται και στις φωτογραφίες και στο 3ο ριπλέι της Nova) και εκεί ο Σέρβος βρήκε την επαφή μαζί του, που φάνηκε να αναζητά έχοντας ξεκινήσει να πέφτει, όταν είδε την κίνηση του τερματοφύλακα του Αστέρα.

Επαφή υπάρχει, και δύσκολα δε θα δίνονταν τέτοιο πέναλτι από τη γωνία που βλέπει ο διαιτητής τη φάση (προφανώς ο Κουτσιαύτης είδε αυτήν την επαφή). Τέτοια πέναλτι δίνονται συνέχεια σε όλον τον κόσμο. Αλλά για μένα δεν είναι πέναλτι. Είναι μια παράβαση που δίνεται πολύ συχνά, καθώς οι διαιτητές βλέπουν μόνο την επαφή και όχι πως προήλθε αυτή. Και προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να δίνονται πέναλτι όταν ο επιτιθέμενος παίκτης έχει αρχίσει να πέφτει, αναζητώντας την επαφή με τον αντίπαλο (ο Φορτούνης έχει διδακτορικό σε αυτό…). Θα είναι δύσκολο αυτό για τους διαιτητές, αλλά ίσως με το VAR βγαίνουν καλύτερα συμπεράσματα.

Στο ποδόσφαιρο τιμωρείται και η απροσεξία στα μαρκαρίσματα και γι’ αυτό ίσως είδε πέναλτι ο διαιτητής, θεωρώντας ότι υπάρχει επαφή μετά από απροσεξία του Παπαδόπουλου να απλώσει έστω και λίγο το δεξί του χέρι.

Ωστόσο αντίθετα με αυτούς που βλέπουν παράγκες (ίσως και δράκους…) εγώ δεν βλέπω πρόθεση στον διαιτητή να ευνοήσει τον ΠΑΟΚ, αλλά μια απόφαση που θα δίνονταν στο 90% των περιπτώσεων, επειδή συμβαίνει αυτό που λέμε ότι «ο επιθετικός κερδίζει το πέναλτι».

Ακόμη και με το VAR (το οποίο ζητά επίμονα ο ΠΑΟΚ εδώ και δύο χρόνια, την ώρα που οι άλλοι δεν καίγονται διότι μάλλον ξέρουν ότι δεν τους συμφέρει…) ίσως πάλι δίνονταν πέναλτι, διότι στο 3ο ριπλέι της Nova φαίνεται ότι υπάρχει επαφή του δεξιού χεριού του Παπαδόπουλου με τα πόδια του Πρίγιοβιτς.

Επίσης αυτοί που καταλογίζουν πρόθεση στον Κουτσιαύτη να ευνοήσει τον ΠΑΟΚ μπορούν να μας πουν γιατί δεν έβγαλε από το πρώτο ημίχρονο τη 2η κίτρινη κάρτα στον Κώτσιρα σε μαρκάρισμα στον Ουάρντα από πίσω; Και εκεί θα έπρεπε να κάνει απλή εφαρμογή του κανονισμού και ο Δικέφαλος με παίκτη παραπάνω για πάνω περίπου 50 λεπτά θα μπορούσε (ίσως) να καθαρίσει πιο εύκολα το παιχνίδι.

Ο Αριστομένης Κουτσιαύτης μου φάνηκε ότι είναι κακός διαιτητής από δύο άλλες φάσεις (όχι κρίσιμες) στο πρώτο ημίχρονο. Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έδωσε ένα οφσάιντ στον Λέο Ζαμπά, ενώ στη φάση έβγαινε από κανονική θέση ο Σάκχοφ και ο Βραζιλιάνος (ο οποίος ήταν όντως εκτεθειμένος) δεν είχε ακουμπήσει την μπάλα. Και μετά κάποια στιγμή έδωσε επανάληψη σε ένα φάουλ του ΠΑΟΚ μέσα στην περιοχή του Πασχαλάκη επειδή η μπάλα δε βγήκε από αυτήν, καθώς νόμιζε ότι είναι ελεύθερο! Αυτές είναι αστείες αποφάσεις, όχι καθοριστικές, αλλά δείχνουν ότι ο διαιτητής είναι… «αλλού».

Επίσης ο Κουτσιαύτης στο πρώτο ημίχρονο δεν έδωσε ένα «φράγμα» του Ιγκλέσιας πάνω στον Ουάρντα μέσα στην περιοχή και στο δεύτερο ημίχρονο χάρισε κόκκινη στον χαφ του Αστέρα όταν πήγε και πάτησε στο γόνατο του πεσμένου στο χόρτο Αιγύπτιου παίκτη του ΠΑΟΚ. Ακόμη δεν καταλόγισε τίποτα σε μια ανατροπή του Κάνιας στην περιοχή του Αστέρα και αγνόησε μια ακόμη παράβαση σε καθαρό τράβηγμα από πίσω πάνω στον Μάτος.

Είμαι αντίθετος στη λογική του συμψηφισμού ενός λάθος με ένα άλλο. Απλά αναφέρω ορισμένες φάσεις που δε δόθηκαν υπέρ του ΠΑΟΚ, τις οποίες όσοι μιλάνε για τον Κουτσιαύτη τις «ξεχνάνε» εσκεμμένα .

Από πέρυσι έχει στηθεί ένα μηχανισμός συντονισμένης προπαγάνδας σε βάρος του ΠΑΟΚ και φέτος έπιασε δουλειά από την 1η αγωνιστική.

Τώρα, ανεβάζουν φωτογραφίες πριν την επαφή του Παπαδόπουλου με τον Πρίγιοβιτς υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ούτε επαφή. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι υπάρχει επαφή, αλλά αυτές τις «έθαψαν».

Ξαναλέω συνοψίζοντας: για μένα δεν είναι πέναλτι, αλλά τέτοιες φάσεις δίνονται πέναλτι τις περισσότερες φορές διότι ο διαιτητής βλέπει την επαφή (παρότι δεν είναι κάθε επαφή παράβαση).

Και ποιοι φωνάζουν περισσότερο, πέρα από τον Αστέρα, ο οποίος είναι κοινό μυστικό σε ποιας ομάδας το άρμα είναι καβάλα όλα αυτά τα χρόνια; Αυτοί που είχαν στήσει τη μεγαλύτερη παράγκα όλων των εποχών και εκείνοι που έκλεψαν ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά, με απροκάλυπτο διαιτητικό σπρώξιμο και τη βοήθεια των δικαστηρίων. Αιδώς Αργείοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ