Η διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν

Η διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν

Είκοσι χρόνια μετά, το… ριμέικ της ταινίας κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας και διεκδικεί ξανά το Όσκαρ Α’ ανδρικής ερμηνείας

Ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που υπέγραψε μια εκπληκτική (για την εποχή της κι ίσως όχι μόνο) ταινία. Ο Τομ Χανκς είχε δώσει ρεσιτάλ, κάνοντάς μας να ξαναδούμε (εν έτη 1998) πολεμική ταινία. Οι ρεαλιστικές -κι εξόχως σκληρές- εικόνες, το σενάριο, αλλά κι οι ερμηνείες ήταν τα στοιχεία που αξιοποίησε με μαεστρία ο μετρ του είδους Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το ριμέικ της ταινίας έχει ως αντικείμενο το μπάσκετ. Σκηνοθέτης ο Αργύρης Πεδουλάκης, που όπως ο Σπίλμπεργκ έφερε κάτι από τα παλιά, αλλά σε μοντέρνα εκδοχή. Ο κόουτς του Περιστερίου ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο του, για να φέρει στην… οθόνη (εν προκειμένω στο παρκέ) εικόνες που απολαμβάναμε στις αρχές της χιλιετίας (και λίγο πριν).

Ο Ράιαν είχε αδιάφορο ρόλο στην πολεμική ταινία. Στην μπασκετική της εκδοχή ο Ράιαν Χάροου ήταν πρωταγωνιστής. Κι αν η παρέα του Χανκς είχε δει τον… χάρο με τα μάτια της, ο Χάροου «έπαιρνε κεφάλια». Σε λιγότερο από 29 λεπτά συμμετοχής πέτυχε 21 πόντους με τη μέγιστη δυνατή οικονομία (9/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα), μοίρασε 6 ασίστ και μάζεψε 6 ριμπάουντ.

Η επανάσταση των κοντών βρίσκει στο πρόσωπο του Χάροου τον κύριο εκφραστή της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μας είχε συστηθεί ως παίκτης του Ρεθύμνου, αλλά ο «Άρτζι» έχει τον δικό του τρόπο να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των παικτών που θα τον πιστέψουν και θα τον αφήσουν να καθοδηγήσει τις κινήσεις τους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το Περιστέρι ΔΕΝ πέτυχε την έκπληξη της ημέρας, παρότι η ΑΕΚ ήταν το μεγάλο φαβορί. Μια ΑΕΚ που ακόμα ψάχνεται και που είναι σίγουρο ότι θα πληρώσει το τίμημα της επιλογής να δώσει χώρο στα νέα παιδιά. Αν το αντέξει, θα βγει πολλαπλά κερδισμένη. Το Περιστέρι επέστρεψε και μαζί του επέστρεψαν αναμνήσεις…

Με τον Πεδουλάκη στον πάγκο (με όχι τόσο γκρίζα μαλλιά) και παίκτες που άφησαν αποτύπωμα όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ (πρώτος και καλύτερος ο αείμνηστος Φορντ, ο Τσαρτσαρής, ο Πελεκάνος, ο Παπαμακάριος και πλειάδα αθλητών) αλλά και στο ευρωπαϊκό, ήταν η… άλλη άποψη, ο δρόμος για όσους δεν ήθελαν να απαντήσουν υποχρεωτικά στο ερώτημα «κόκκινος, ή πράσινος».

Μια νίκη δεν σηματοδοτεί το παραμικρό. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο εξανεμίστηκε η διαφορά δείχνει πως ακόμα δεν έχουν αφομοιωθεί όλα τα «θέλω» του κόουτς. Θα ήταν εκτός λογικής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Περιστέρι γύρισε, είναι εδώ κι είναι έτοιμο να προσθέσει αλατοπίπερο στο πρωτάθλημα. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο Προμηθέας κινείται με κεκτημένη ταχύτητα, έχουμε δύο νέους πόλους έλξης. Καθόλου άσχημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ