Ο Ουάρντα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει

Ο Ουάρντα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει

Στον ΠΑΟΚ έχουμε γνωρίσει αρκετούς Αιγύπτιους παίκτες και μάθαμε ότι είναι «ειδικές» περιπτώσεις

Η Αίγυπτος είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του αφρικανικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει 7 φορές το Κύπελλο Εθνών Αφρικής (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 και 2010), περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, άλλες τρεις φορές έφτασε ως τον τελικό ενώ συνολικά 15 φορές ήταν στην πρώτη τετράδα.

Αν ψάξετε όμως να βρείτε παίκτες της που διακρίθηκαν σε ομάδες στην Ευρώπη σε μεγάλα πρωταθλήματα, θα δυσκολευτείτε πολύ… Αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο. Προφανώς και υπάρχουν Αιγύπτιοι σε ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά όχι σε τοπ επίπεδο, με φωτεινή εξαίρεση τον εξαιρετικό Μοχάμεντ Σαλάχ που τρελαίνει κόσμο τα τελευταία χρόνια…

Εμείς στον ΠΑΟΚ μάθαμε το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο από την εποχή του Μαγκντί (ήταν μεγάλη παικτούρα) και μετά με τους αδερφούς Χασάν (Ιμπραήμ και Χοσάμ) στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ ξαναμπήκαν οι Αιγύπτιοι στον χάρτη μας το 2005 με τον Σικαμπάλα και τον Μέγκαχεντ και τα τελευταία δύο χρόνια με τον Ουάρντα.

Οι Αιγύπτιοι που έχω γνωρίσει εγώ είναι περίεργοι χαρακτήρες. Όχι κακοί, αλλά με ιδιαιτερότητες. Εκτός γηπέδων έχουν χαβαλέ, καλή αίσθηση του χιούμορ, είναι «γλεντζέδες» και έξω καρδιά.

Αλλά… Υπάρχουν ορισμένα μεγάλα «αλλά» και αυτά αφορούν και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά θέματα.

Ο Σικαμπάλα είχε παρατήσει τον ΠΑΟΚ για να επιστρέψει στην πατρίδα του χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Ήταν τεράστιο ταλέντο, αλλά οι ιδιοτροπίες του δεν του επέτρεψαν ποτέ να κάνει καριέρα σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ είχε μεγάλη τρέλα και μεγαλύτερη ιδέα για τον εαυτό του… Θεωρούσε ότι αξίζει να παίξει πιο ψηλά και ο ΠΑΟΚ είναι ένα σκαλοπάτι. Ποτέ δεν πήγε παραπάνω.

Και φτάνουμε στον Ουάρντα. Όντως ξέρει πολλά κιλά μπάλα. Όντως μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν αγωνίζεται. Αλλά πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να παίζει μόνο όταν το επιλέξει ο προπονητής και όχι όποτε θέλει αυτός. Και επίσης ότι για να παίξει στον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι καλός και συνεπής και εντός, αλλά και εκτός γηπέδων.

Ο Ατρόμητος διαχειρίστηκε την περίπτωσή του με τεράστια ανοχή από όσα έχω μάθει. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι άλλο μέγεθος, αλλά διαθέτει και άλλο ρόστερ. Παικταράς ο Ουάρντα, αλλά παικταράδες είναι και οι άλλοι. Στον Δικέφαλο για να μπει κάποιος στην 11άδα πρέπει να δουλέψει σκληρά, να είναι συνεπής και φυσικά ετοιμοπόλεμος όποτε το ζητήσει ο προπονητής. Και όσο δύσκολο είναι να μπει κάποιος στο βασικό σχήμα, άλλο τόσο δύσκολο είναι και να μείνει εκεί…

Ο Λουτσέσκου έχει τον τρόπο του στη διαχείριση του ρόστερ.

Φέτος πριν την πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος τον Σεπτέμβριο, ο Μπίσεσβαρ προερχόμενος και από έναν τραυματισμό μέσα στον Ιούλιο, έπαιξε μόνο μια φορά και μόλις 23’ λεπτά ως αλλαγή στους οχτώ πρώτους αγώνες της σεζόν. Μετά τη διακοπή του Σεπτέμβρη και ως την τρέχουσα, έπαιξε σε όλα τα ματς (7), είτε ως βασικός (4), είτε ως αλλαγή (3).

Πέρυσι ο Ολλανδός έπαιξε 14 ματς ως βασικός και 18 ως αλλαγή περνώντας αρκετό καιρό με ολιγόλεπτες συμμετοχές. Κι όμως στο τέλος ήταν βασικός στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Ο Ουάρντα πρέπει να βάλει το «εγώ» του κάτω από το «εμείς» της ομάδας. Πρέπει να καταλάβει ότι για να παίξει στον ΠΑΟΚ πρέπει να το κερδίσει αγωνιστικά, και όχι επειδή είναι απλά «παικταράς». Πρέπει να καταλάβει ότι όσο καλός παίκτης είναι, άλλο τόσο πειθαρχημένος χρειάζεται να γίνει για να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ τον χρειάζεται, αλλά κι αυτός χρειάζεται τον ΠΑΟΚ για να δείξει τις δυνατότητές του σε υψηλότερο επίπεδο

Ο Λουτσέσκου τιμώρησε τον Ουάρντα για πειθαρχικό παράπτωμα και μακάρι να μη χρειαστεί να επέμβει ξανά. Για τον Ρουμάνο άλλωστε ο Αιγύπτιος αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα. Τον κράτησε το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ (κλείνοντας έτσι μια θέση ξένου) αντί του Ενρίκε. Μακάρι να έχει καταλάβει πραγματικά ο Ουάρντα το λάθος του, και όχι μόνο στα λόγια. Μακάρι να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά χωρίς να δώσει δικαιώματα εντός και εκτός γηπέδων και τότε είναι σίγουρο ότι θα δώσει πολλά πράγματα στον ΠΑΟΚ.

Αν συνεχίσει να κάνει όμως του κεφαλιού του, τότε μάλλον θα πρέπει να συνεχίσει και στον δικό του δρόμο, ο οποίος θα είναι λογικά εκτός ΠΑΟΚ… Αν συνετιστεί (πράγμα που εύχονται όλοι στην ομάδα), τότε μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό όπλο για τον Δικέφαλο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ