Δύσκολη εκκίνηση για τον νέο Ολυμπιακό

Δύσκολη εκκίνηση για τον νέο Ολυμπιακό

Η εποχή Μπλατ ξεκινά με μια αρκετά δύσκολη αποστολή. Η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Μπορεί να άλλαξε αρκετά από πέρυσι, μπορεί να μην έχει αυτό που λέμε καυτή έδρα, αλλά δεν παύει να είναι ένα σύνολο γεμάτο αρετές και ηγέτη έναν από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης, τον Αλεξέι Σβεντ.

Εποχή Μπλατ από σήμερα και στην Euroleague για τους ερυθρόλευκους. Με πολλές αλλαγές στο ρόστερ τους σε σχέση με την σεζόν που τελείωσε οι τρις φορές πρωταθλητές Ευρώπης καλούνται να μπουν με το δεξί στη φετινή διοργάνωση. Απέναντι τους μια ομάδα που καθοδηγείται για δεύτερη χρονιά από έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές, τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα.

Αποστολή δεδομένα δύσκολη, πόσο μάλλον για την εποχή που βρισκόμαστε, αφού οι Πειραιώτες είναι λογικό ακόμα να ψάχνονται. Ο νέος κόουτς προσπαθεί να περάσει την φιλοσοφία του, η οποία διαφέρει αρκετά από τον προκάτοχο του, οι καινούριοι παίκτες προσπαθούν να μπουν στο κλίμα του Συλλόγου και οι όσοι απέμειναν να μάθουν να σκέφτονται σύμφωνα με τις επιταγές του Μπλατ.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ένα σύνολο γεμάτο ερωτηματικά και αγωνιστικά στοιχήματα. Οι ξένοι που αποκτήθηκαν είτε δεν έχουν καθόλου εμπειρία από την διοργάνωση είτε είναι επιλογές που δεν ανήκουν σε αυτό που λέμε πάνω ράφι. Από τους περυσινούς έμειναν μόνο ο Μιλουτίνοφ και ο Στρέλνιεκς.

Ο Σέρβος σέντερ θα είναι και φέτος ο βασικός ψηλός και οι ερυθρόλευκοι περιμένουν από αυτόν να παρουσιαστεί καλύτερος από την προηγούμενη σεζόν, όπου η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Ο Λετονός από την άλλη μπορεί να μην έθελξε με την απόδοση του στην πρώτη του χρονιά, αλλά σίγουρα αποτελεί σημαντικό γρανάζι στα σχέδια του νέου κόουτς.

Αποκτήθηκαν οι Αμερικανοί Ουίλιαμς Γκος και Λε Ντέι που στερούνται παραστάσεων από το επίπεδο αυτό και οι Τουπάν, από την έκπληξη Ζαλγκίρις και Τίμα, συμπατριώτης του Στρέλνιεκς, από την Μπασκόνια. Οι πρώτοι δύο συνιστούν τα αγωνιστικά στοιχήματα που λέγαμε πριν. Η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα – ή σωστότερα ο χρόνος που θα απαιτηθεί γι΄αυτήν- θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Οι άλλοι δύο είναι χρήσιμοι παίκτες, αλλά σε καμία περίπτωση ηγέτες που θα σηκώσουν το βάρος στα δύσκολα.

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως παρά τις τόσο σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του, παραμένει, τουλάχιστον στη θεωρία, απόλυτα εξαρτώμενος από την απόδοση των Σπανούλη και Πρίντεζη. Οι δυο κολώνες της πρόσφατης ιστορίας των ερυθρόλευκων θα τραβήξουν πάλι το κουπί έχοντας όμως μεγαλώσει κατά ένα χρόνο ακόμα.

Σημαντικό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι και η απουσία ενός ακόμα αθλητικού ψηλού. Ο Λε Ντέι αν και αποκτήθηκε για να παίξει αυτόν το ρόλο, του κοντύτερου αθλητικού σέντερ δηλαδή, φαίνεται πως ρέπει περισσότερο προς το τέσσερα αφήνοντας γυμνή τη θέση πίσω από τον Μιλουτίνοφ, μιας και ο έτερος ψηλός, ο Μπόγρης, μόνο ως βοηθητική λύση προσμετράται και όχι για κομβικό ρόλο στο rotation της χρονιάς.

Η απώλεια του Παπαπέτρου καλύφθηκε με τον ερχομό του Βεζένκοφ, οι υπόλοιποι Έλληνες συνεχίζουν κανονικά όποτε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η χρονιά θα κριθεί εν πολλοίς από τις επιλογές του Μπλατ στους ξένους.

Η σεζόν είναι μεταβατική. Μετά από δύο χρόνια χωρίς τίτλο η απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι ήταν να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο στυλ παιχνιδιού και στη στελέχωση του δυναμικού της ομάδας.

Το πολύ δύσκολο πρόγραμμα των πρώτων εννέα αγωνιστικών δεν βοηθά ιδιαίτερα, κυρίως τους νέους και άπειρους Αμερικανούς, οπότε θα πρέπει άπαντες να οπλιστούν με υπομονή. Μην περιμένει κανείς να είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός από την πρώτη μέρα. Θα πάρει χρόνο και πάντα μια γέννα έχει οδύνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Κλείνοντας ας πούμε και λίγα πράγματα για την Χίμκι. Πάλι θα στηριχθεί στο γρήγορο παιχνίδι και στο πολύ τρίποντο.

Ηγέτης θα είναι και φέτος ο Σβεντ, ενώ πήρε τους Πράδερ – τον γνωρίσαμε από την παρουσία του στο Προμηθέα, τους Κρόκερ και Μποστ που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στην Euroleague και τον Μίκι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μοιάζει να ταιριάζει σαν στυλ στον φετινό Ολυμπιακό. Καλή τύχη και στους ερυθρόλευκους για να μπουν και αυτοί, μετά τον Παναθηναϊκό χθες, με το δεξί στη σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ