Κρίνεται σαν Παναθηναϊκός, να νικάει και σαν Παναθηναϊκός

Κρίνεται σαν Παναθηναϊκός, να νικάει και σαν Παναθηναϊκός

Το δίκιο του Δώνη, αλλά και η υποχρέωση να πετυχαίνει το «τριφύλλι» σαν μεγάλη ομάδα τις νίκες που αρμόζουν στη φανέλα και την ιστορία του.

Ο Γιώργος Δώνης είπε μία μεγάλη αλήθεια στη δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση. «Έχουν απαιτήσεις από εμάς και μας κρίνουν πλέον ως κανονική ομάδα. Αυτός είναι ένας στόχος που κερδήθηκε».

Όντως οι παίκτες του Δώνη με τις νίκες στο ξεκίνημα έκαναν τον κόσμο να τους αγκαλιάσει. Και θα φανεί και στο ματς με την ΑΕΚ. Παρά την ήττα στην Τούμπα και την απόσταση από την κορυφή, στο ΟΑΚΑ αναμένεται να βρεθούν 30.000-40.000 θεατές. Θεωρώ, πάντως, ότι ανεξάρτητα τα αποτελέσματα, ακόμα δηλαδή κι δεν είχε το «τριφύλλι» έξι τρίποντα σε οκτώ ματς, πάλι οι περισσότεροι θα έκριναν την ομάδα με βάση τη φανέλα της και την ιστορία της. Κι αυτό είναι το σωστό. Όταν κάποιος φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού είναι υποχρεωμένος να τα δίνει όλα. Όχι να νικάει. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα. Αλλά τουλάχιστον να ιδρώνει έως το τελευταίο σφύριγμα, όπως συμβαίνει τώρα.

Κάτι ανάλογο έλεγε πέρσι και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Όταν η ομάδα δεν νικούσε στον πρώτο γύρο, η κριτική ήταν έντονη. Το φώναζε τότε ο Ουζουνίδης. «Ανεξάρτητα τα προβλήματα εκτός γηπέδου, στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να παίζουμε ως Παναθηναϊκός. Διότι ως Παναθηναϊκό μας κρίνουν». Στον δεύτερο γύρο, βέβαια και λόγω των πολλών αποχωρήσεων άρχισαν όλοι να συνειδητοποιούν ότι η ομάδα δεν είχε καμία τύχη να πετύχει κάτι καλό. Πάλι καλά να λέει, που απέφυγε το μοιραίο με όσα ακολούθησαν από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαϊου.

Ο 49χρονος τεχνικός του Παναθηναϊκού, λοιπόν, έχει κάθε δίκιο να βλέπει με αυτή την οπτική την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έχουν όλοι απαιτήσεις, προσδοκίες, που τις δημιούργησε ο ίδιος και οι παίκτες του. Είπαμε, όμως, ακόμα κι αν δεν έρχονταν οι νίκες, ο κόσμος έπρεπε να απαιτεί. Αυτή είναι η σωστή νοοτροπία στον Παναθηναϊκό κι όχι ο συμβιβασμός με τη μετριότητα. Αρκεί η απαίτηση φυσικά να είναι στα όρια του εφικτού, του ρεαλισμού και όχι της ουτοπίας. Αν ζητάει φέτος κάποιος το πρωτάθλημα, τρέφει αυταπάτες. Αν επιθυμεί είσοδο στην πεντάδα και μάλιστα σε μία υψηλότερη θέση από την πέμπτη, τότε μέχρι στιγμής, ναι, γιατί να φαντάζει παράξενο; Σε περίπτωση φυσικά που χάσει από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός, τότε μάλλον θα είναι απίθανο να μπορέσει να μπει στην τριάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να αξιώνει νίκες. Κι αυτές δεν είναι ουτοπία. Το «τριφύλλι» όπως είπε ο Δώνης κρίνεται ως κανονική ομάδα, άρα θα πρέπει να παίρνει και μεγάλες νίκες. Κόντρα στην ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός δεν είναι το φαβορί κι ας παίζει με τον κόσμο στο πλευρό του. Οφείλει, ωστόσο, να μπει με το μαχαίρι στα δόντια. Η φανέλα είναι βαριά και οι μεγάλες νίκες τρέφουν τον σύλλογο και τον κόσμο. Μία επιτυχία επί της Ένωσης θα επιβεβαιώσει τη δυναμική της ομάδας του Δώνη. Θα της δώσει, μάλιστα, τέτοια ώθηση που θα πάει και για δεύτερο θετικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Μία αποτυχία, αντίθετα, θα προκαλέσει απογοήτευση. Όσο κι αν γουστάρει ο οπαδός τα νέα παιδιά και την προσπάθεια που γίνεται, δεν μπορεί να χωνέψει ότι μπορεί να μην πάρει αποτέλεσμα σε κάποιο από τα τρία ντέρμπι.

Κοντολογίς, για τον φετινό Παναθηναϊκό κάθε ματς είναι δύσκολο, λόγω των αδυναμιών που έχει το ρόστερ. Αλλά οι νίκες με Λαμία, Λεβαδειακό, Ξάνθη, ΑΕΛ, Πανιώνιο, ΠΑΣ Γιάννινα, όπως κι αν είναι ο Παναθηναϊκός θεωρούνται φυσιολογικές. Στα ντέρμπι χρειάζεται η υπέρβαση. Με νίκες σ’ αυτά τα ματς στέλνεις μηνύματα στους αντιπάλους σου. Αφού το «τριφύλλι» έδειξε ότι πρέπει να κρίνεται ως κανονική ομάδα, οφείλει να πάρει και νίκες ως μεγάλη ομάδα. Δεν τα κατάφερε με τον ΠΑΟΚ, έχει τις ευκαιρίες του με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

ΥΓ.: Είναι περιττό να αναφερθεί που μπορεί να κριθεί το ντέρμπι. Είναι τόσο απρόβλεπτο ειδικά το συγκεκριμένο παιχνίδι, που θεωρώ ότι όλοι είναι παίκτες κλειδιά. Όχι 2 και 3. Κάθε «πράσινος» οφείλει να δώσει το 100%. Όσο βέβαια κρατάει εκτός αγώνα τους Λιβάγια, Πόνσε, Μπογιέ ο Παναθηναϊκός, τόσο θ’ αυξάνει στη διάρκειά του τις πιθανότητες να βάλει ένα γκολ και να πάρει το ματς.

ΥΓ.1: Ο Ουζουνίδης αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα και θεωρώ ότι θα το εισπράξει από τον κόσμο. Τόσο απλά.

ΥΓ.2: Ακούγεται έντονα ότι μπορεί ο Αβραάμ Γκραντ να είναι στο ΟΑΚΑ. Από τη στιγμή που ο Αλαφούζος δήλωσε συμφωνία με τον Παϊρότζ, αυτό είναι και το σωστό. Ο άνθρωπος που προορίζεται για γενικός διευθυντής, να είναι παρών στο γήπεδο στο πρώτο εντός έδρας ντέρμπι.

ΥΓ.3: Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη -6. Ο κόσμος του πρέπει να είναι προσεκτικός και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα αυτονόητο, πως οποιοδήποτε παρατράγουδο μπορεί να είναι καταστροφικό για τον σύλλογο. Αν και οι φίλοι του «τριφυλλιού» έχουν δείξει κόσμια στάση σε σχέση με τους οπαδούς των αντιπάλων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ