Πρόστιμο ή… πραξικόπημα!

Πρόστιμο ή… πραξικόπημα!

To10.gr βάζει δίπλα-δίπλα τις εκθέσεις της Αστυνομίας στα ΠΑΟΚ-Αρης, ΑΕΚ-Ολυμπιακός και Παναχαϊκή-Ολυμπιακός, με το συμπέρασμα να είναι εξαιρετικά εύκολο. Οι καραμπινάτες διαφορές, οι... πόλεμοι σε Τούμπα, ΟΑΚΑ, οι μολότοφ, οι τραυματισμοί, η νίκη του Ολυμπιακού στο Βικελίδης και η έκθεση της υπόθεσης στο εξωτερικό.

Πρόστιμο, λοιπόν. Αυτή αναμένεται να είναι η τιμωρία του Ολυμπιακού για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Πρόστιμο. Εκτός, φυσικά, κι αν η νίκη επί του Αρη προκάλεσε κάποιο έξτρα… άγχος και πρέπει να τεθεί θέμα αφαίρεσης βαθμών. Και πάλι, όμως, να υπενθυμίσουμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ κανονισμός, ΚΑΜΙΑ παράγραφος, ΠΟΥΘΕΝΑ στον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα δεν προβλέπει αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα, από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη «πρωτάθλημα» (σ.σ. όμιλοι με βαθμολογία) στον θεσμό του Κυπέλλου. Τον πρώτο σε ιεραρχία θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου για την ΕΠΟ. Πάμε παρακάτω…

Γιατί πρόστιμο; Η εξήγηση είναι εύκολη. Βάζεις δίπλα δίπλα τις εκθέσεις της Αστυνομίας, αναφορικά με όσα έγιναν στα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Αρης, ΑΕΚ-Ολυμπιακός και Παναχαϊκή-Ολυμπιακός. Και το συμπέρασμα είναι απλό. Ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει παρά μόνο με πρόστιμο. Διότι από όσα αναφέρει η αστυνομία, καθίσταται σαφές πως ό,τι έγινε δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΟΛΕΜΟ των μολότοφ που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ, ούτε φυσικά με τα τρομακτικά επεισόδια στην Τούμπα, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού και την αντίδραση ακόμη και του συνδικαλιστικού οργάνου της Αστυνομίας.

Εχουμε και λέμε…

1) Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν, λοιπόν, στο παιχνίδι Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Αρης, στις 26 Σεπτεμβρίου, «Ομάδα περίπου 100 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ερχόμενοι από τη θύρα 6, επιτέθηκαν πετώντας πολλές βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν κάτω από τη θύρα 7 (σ.σ. εν γένει χώρος γηπέδου). Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

Από τις ρίψεις μολότοφ προκλήθηκαν ακόμη σοβαρές υλικές ζημιές σε μία κλούβα των ΜΑΤ καθώς και σε μία καντίνα». Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε τα πάντα: Βιαιοπραγία, φθορές και τραυματισμό. Αλλά και καταδικαστική επιστολή από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης απέστειλε, μέσω της ΠΟΑΣΥ, προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη.

Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Παρότι ο… πόλεμος παίχτηκε στον εν γένει χώρο της Τούμπας, με τραυματίες, φθορές και ακραία βία.

2) Στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός (07/10/2018), η Αστυνομία καταγράφει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τι συνέβη. Αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξή: «Περί ώρα 21.15 με τη λήξη του ημιχρόνου, τριακόσιοι περίπου φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ εξήλθαν από τις Θύρες 1 και 35 και επιτέθηκαν στις διμοιρίες που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες, μάρμαρα, μπουκάλια, φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ κ.α. αντικείμενα. Οι διμοιρίες προέβησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσω και κατάφεραν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους φιλάθλους προς τις κερκίδες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

β. Περί ώρα 22.05 πέντε περίπου φίλαθλοι της ομάδας της ΑΕΚ επιτέθηκαν στις διμοιρίες που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μάρμαρα, ένας εκ των οποίων συνελήφθη (παράγραφος 2, περίπτωση γ)».

Αποτέλεσμα; Ο πόλεμος στο ΟΑΚΑ απέφερε την ανάλογη τιμωρία στην ΑΕΚ. Με την Επιτροπή Εφέσων της ΕΠΟ να απορρίπτει την προσπάθεια της Ενωσης να μειώσει την ποινή της, που προέβλεπε αφαίρεση 3 βαθμών, 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 73.250 ευρώ πρόστιμο.

3) Πάμε τώρα και στο Παναχαϊκή-Ολυμπιακός (01/11/2018). Τι αναφέρει η έκθεση της Αστυνομίας για τα επεισόδια στο παιχνίδι του Παμπελοποννησιακού; Οτι μία ομάδα περίπου 50 ατόμων προσπάθησε να επιτεθεί σε ένα άτομο, το οποίο έτρεξε και προστατεύτηκε από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρξει είσοδος των ΜΑΤ στην εξέδρα και να ξεκινήσει η ένταση με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει χρήση δακρυγόνου μέσα στην εξέδρα! Επαναλαμβάνουμε, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ. Επιπλέον, η αστυνομία κάνει λόγο για «ρίψεις διαφόρων αντικειμένων» από τους οπαδούς των Πειραιωτών. Ούτε για μολότοφ, ούτε για πέτρες, ούτε για φωτοβολίδες, ούτε ακόμη για… καθίσματα, καθώς στις εξέδρες του Παμπελοποννησιακού δεν υπήρξαν σπασίματα καθισμάτων. Τόσο… μελετημένα και… εκτεταμένα επεισόδια. Αλλά το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι αυτό το «Κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων επεισοδίων δεν διαπιστώθηκε ούτε καταγγέλθηκε τραυματισμός αστυνομικών και φιλάθλων και ο αγώνας διακόπηκε περίπου για δεκαπέντε (15) λεπτά».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο Ολυμπιακός το πολύ πολύ να τιμωρηθεί με πρόστιμο, το οποίο δεν προβλέπεται καν να υπερβαίνει τις 15.000 €, όσα πλήρωσε ο ΠΑΟΚ για τις ακρότητες που έλαβαν χώρα στην Τούμπα. Διότι όσα συνέβησαν στην Πάτρα ήταν παρωνυχίδες μπροστά στα όσα συνέβησαν σε Τούμπα και ΟΑΚΑ. Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν βαριά τιμωρία. Ούτε μολότοφ έπεσαν, ούτε τραυματισμοί υπήρξαν, ούτε φθορές από τα επεισόδια προέκυψαν. Ασχετα με όσα «φοβερά και τρομερά»… ανακάλυψαν διάφοροι… αντικειμενικοί μετά το τέλος του αγώνα, προσπαθώντας να στοιχειοθετήσουν τιμωρία του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά δεν τους βγαίνει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν να προσπαθούν να βγάλουν τον κόσμο τρελό. Το αντίθετο. Συνεχίζουν, και συνεχίζουν, και θα συνεχίζουν…

Για να τελειώνουμε. Εάν δεν προκύψει κάποιο πραξικόπημα (όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, είναι η αλήθεια) δεν θα τεθεί καν θέμα αφαίρεσης βαθμών από τον Ολυμπιακό και η τιμωρία του θα είναι πρόστιμο. Κάθε αντίθετη απόφαση θα δώσει το δικαίωμα στους Ερυθρόλευκους να την εκλάβουν ως εκ του πονηρού και θα προκαλέσει σοβαρές σκέψεις για την ακεραιότητα και τα κριτήρια όσων αποφασίζουν. Ειδικά όταν υπάρχει το προηγούμενο του ΠΑΟΚ, αλλά και η εκ διαμέτρου αντίθετη υπόθεση του ΑΕΚ-Ολυμπιακός, με βροχή από μολότοφ και που ούτως ή άλλως δεν αφορά στο Κύπελλο, αλλά στο πρωτάθλημα. Διότι ακόμη κι αν προκύψει το ακραίο (και προκλητικό) θέμα αφαίρεσης βαθμών για τους Πειραιώτες, ήδη έχει αναλυθεί το γιατί θα αφορά στο Κύπελλο και όχι στο πρωτάθλημα.

Εκτός κι αν οι αρμόδιοι θέλουν να τραβήξει το θέμα στα διεθνή όργανα, εκεί όπου ο Ολυμπιακός όχι μόνο θα δικαιωθεί, αλλά παράλληλα ο κωμικός Πειθαρχικός Κώδικας και ο ΚΑΠ, θα αναδείξουν την ανικανότητα των εξυγιαντών να κάνουν βάλουν δυο γραμμές σε τάξη. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως αυτό θα ήταν προτιμότερο. Διότι, πέραν της δεδομένης δικαίωσης του Ολυμπιακού, έτσι θα έπαιρνε και διεθνείς διαστάσεις το τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ποιος ελέγχει τι (και κυρίως ποιους)…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ