Ράζβαν, γύρνα τον διακόπτη!

Ράζβαν, γύρνα τον διακόπτη!

Ο ΠΑΟΚ έφτασε εδώ που έφτασε φέτος με πολλές μέτριες (και ορισμένες κακές) εμφανίσεις, όπως για να πάει παραπέρα και να πετύχει τους στόχους του πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα.

Μετά από ήττες, κακές εμφανίσεις και αποτυχίες είναι πιο εύκολο να ασκηθεί δριμεία κριτική. Οι πέτρες του αναθέματος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περισσότερες και πιο εύκολα διαθέσιμες.

Πριν τις ρίξω, θα τονίσω ότι ο ΠΑΟΚ καλείται να βγάλει άμεσα αντίδραση μετά την άσχημη εμφάνιση και την ήττα από τη Βίντι (που του πήρε από τα χέρια το εισιτήριο για την πρόκριση και τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση για να περάσει στην επόμενη φάση του Europa League) και να κερδίσει πρώτα την Κυριακή τον Παναιτωλικό στην Τούμπα για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος και μετά τον Εργοτέλη στην Κρήτη (14/11) για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Κυπέλλου. Και τα δύο ματς είναι «must win» και δε χωράνε στραβοπατήματα.

Ειδικά το ματς με τον Παναιτωλικό δε θα είναι εύκολο καθώς ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να παίξει χωρίς τον τραυματία Βιεϊρίνια και τον τιμωρημένο Μάτος!

Πάμε στα προβλήματα του Δικέφαλου που φάνηκαν ακόμη περισσότερο στην Ουγγαρία, χωρίς να απαξιώνω το υλικό που διαθέτει η ομάδα, αλλά διαπιστώνοντας αρκετά πράγματα μετά από 3,5 μήνες επίσημων αγώνων.

Στις δύο ήττες από τη Βίντι δυστυχώς καταρρίφθηκε ο μύθος του φετινού βάθους του ρόστερ του ΠΑΟΚ και των δύο ισάξιων ενδεκάδων. Ακόμη και έτσι παραμένει η ομάδα με το καλύτερο υλικό στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που είναι αναντικατάστατοι.

Ο Δικέφαλος έχει έναν πολύ δυνατό βασικό κορμό που παίζει μαζί 2-3 χρόνια, αλλά ορισμένοι παίκτες που είναι να δώσουν βάθος στο ρόστερ δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της ομάδας.

Από τους 21 παίκτες (αφήνω έξω τους τέσσερις τερματοφύλακες), ένας δεν έχει παίξει καθόλου (Μαλεζάς) και φαίνεται ότι δεν υπολογίζεται και ένας άλλος έχει παίξει ένα μόνο ματς (Κίτσιου), δεν ήταν καλός και αποβλήθηκε (στο 1-1 με τον Άρη στο Κύπελλο) και επίσης φαίνεται να μην υπολογίζεται.

Ο Χατσερίντι έχει να παίξει από το ματς Κυπέλλου με τον Άρη (26/9) και φαίνεται να βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι εκτός ομάδας, καθώς δε δικαίωσε ποτέ στον ΠΑΟΚ το βαρύ βιογραφικό που τον συνοδεύει.

Ο Τόσκα αποδεικνύεται ένας αριστερός μπακ με χαμηλό ταβάνι για τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ, την ώρα που η ομάδα χρειάζεται έναν μπακ που να μπορεί να δώσει περισσότερες λύσεις και δημιουργικά, παίζοντας όλη την πλευρά του, όταν δεν παίζει ο Βιεϊρίνια.

Ο Σάκχοφ χρειάζεται δίπλα του πιο γρήγορους χαφ για να προσφέρει περισσότερα και η συνύπαρξή του σε σχήματα μαζί με τον Βέρνμπλουμ κάνουν ιδιαίτερα βραδυκίνητη την ομάδα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ανέβαζε την απόδοσή του από τον Νοέμβριο και μετά και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει και φέτος, αλλά σε κάποια σχήματα δεν ταιριάζει καθόλου.

Ο Ελ Καντουρί είναι πολύ σοφτ και δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Έχει δώσει βοήθειες, έχει δώσει λύσεις και είναι συγκριτικά καλύτερος από πέρυσι, αλλά συνολικά παραμένει μέτριος και μάλλον λίγος για τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ. Στα περισσότερα ματς είναι χαμένος μέσα στο γήπεδο.

Λημνιός, Ουάρντα, Ζαμπά, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί μοιράζονται τον χρόνο στις πτέρυγες της επίθεσης αλλά κανείς τους δεν είναι σταθερός για να ξέρεις τι ακριβώς θα πάρεις. Επίσης κανείς δεν είναι τοπ επίπεδο αυτή τη στιγμή. Όλοι έχουν κάποιες εκλάμψεις, αλλά όλοι έχουν και ορισμένα ματς στα οποία δε βοήθησαν. Το κακό είναι ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η προσφορά τους είναι κατώτερη του αναμενόμενου.

Ο Ζαμπά είναι μεγάλη επένδυση, έχει προοπτικές καθώς είναι μόλις 20 ετών, αλλά δε διαθέτει τη σταθερότητα για να προσφέρει σταθερά επιθετικές λύσεις στον ΠΑΟΚ. Έχει εξάρσεις, αλλά έχει και ματς που «φωνάζει» η απειρία του και η ανάγκη να βελτιώσει τα τελειώματα και την τακτική του παιδεία. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Λημνιό, ο οποίος είναι επίσης 20 ετών, έχει μεγάλη βελτίωση από πέρυσι, αλλά του λείπει η σταθερότητα και τα καλύτερα τελειώματα.

Καρέλης και Ακπόμ δεν έχουν παίξει πολύ, αλλά δεν έχουν δείξει και κάτι ουσιαστικό όσο έπαιξαν και δεν έχουν δώσει λύσεις πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Ακόμη φέτος ο Βιεϊρίνια και ο Μάτος είναι πιο κάτω από τα περσινά τους στάνταρ και ο Πέλκας είναι μακριά από τον καλό του εαυτό και τις φοβερές εμφανίσεις που έκανε πέρυσι.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο ΠΑΟΚ έχει ελάχιστα πραγματικά καλά παιχνίδια (με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στη Λευκορωσία, με τον Παναθηναϊκό και με την ΑΕΚ) και πολλές φορές κέρδισε όντας απλά συγκριτικά καλύτερος και λόγω της ατομικής ποιότητας κάποιων παικτών του. Δεν βγάζω άχρηστη όλη την ομάδα του ΠΑΟΚ, απλά διαπιστώνω ότι πολλοί παίκτες είτε είναι κατώτεροι των προσδοκιών, είτε αρκετές φορές δεν παίζουν σύμφωνα με αυτό που μπορούν για διάφορους λόγους.

Ο ΠΑΟΚ φέτος δεν παίζει τόσο συχνά το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που σκότωνε κάθε αντίπαλο για 6-7 μήνες την περσινή σεζόν. Στην Ελλάδα είναι τόσο καλύτερος, ώστε και με μέτριες εμφανίσεις να μπορεί να παίρνει αποτελέσματα και έτσι να βρίσκεται μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας.

Για να μείνει εκεί πρέπει να βρει όμως και τον καλό του εαυτό. Ο Λουτσέσκου πρέπει να βρει τις λύσεις, όπως έκανε και πέρυσι. Κι αυτός έχει κάνει λάθη φέτος, όπως όλοι. Και αυτός φέρει ευθύνη για ορισμένα στραβά αποτελέσματα και το παραδέχθηκε (προς τιμήν) και ο ίδιος. Ξέρουμε όμως ότι μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη όπως πέρυσι, αλλά πρέπει να το αποδείξει και στην πράξη. Ο ΠΑΟΚ έφτασε εδώ που έφτασε φέτος με πολλές μέτριες (και ορισμένες κακές) εμφανίσεις, όπως για να πάει παραπέρα και να πετύχει τους στόχους του πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα.

Λίγο πολύ τα ίδια έλεγα και πριν δύο μήνες, αλλά και τον προηγούμενο μήνα. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει βρει μια σταθερότητα ο ΠΑΟΚ, παρότι στο πρωτάθλημα έχει 8 νίκες και 1 ισοπαλία σε εννιά αγωνιστικές και έχει κερδίσει Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη.

Όσο η ομάδα δεν βγάζει μέσα στο γήπεδο, αυτό που έβγαζε πέρυσι, τόσο θα παίζει με τη φωτιά και θα κινδυνεύει να έρθουν κι άλλες κακές βραδιές όπως αυτές με τη Βίντι, απέναντι σε ομάδες με λιγότερη ποιότητα και πιο φτωχά ρόστερ, που όμως με μαζική άμυνα και αντεπιθέσεις ίσως δημιουργούν κι αυτές θέματα στον Δικέφαλο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ