Στουτγάρδη ή Κρήτη η εθνική, μακριά από τους Big 4

Στουτγάρδη ή Κρήτη η εθνική, μακριά από τους Big 4

Ο Καραπαπάς έχει εγκαταστήσει σπίτι του το VAR αποκλειστικά για τους αγώνες του ΠΑΟΚ, περιμένοντας να γράψει για τον χαλίφη Ιβάν

Μου φαίνεται τελικά πως λίγα έγραψα για την ΕΠΟ μετά το τελευταίο παιγνίδι της εθνικής, διάβαζα χθες ότι επικρατεί σκεπτικισμός για την έδρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και πως στο τραπέζι έπεσε η Λεωφόρος. Μιλάμε πως οι άνθρωποι δε μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο, πνίγονται σε μια κουταλιά νερό, φαντάσου να έκαναν κουμάντο σε καμμιά Ισπανία, Αγγλία ή Γερμανία, όπου οι πιθανές επιλογές έδρας της εθνικής, ήταν άφθονες.
Ακόμα χειρότερα, αν ζούσαν στην Αμερική κι έπρεπε να επιλέξουν γήπεδο μπάσκετ, εκεί που σε κάθε πολιτεία υπάρχει τουλάχιστον ένα υπερσύγχρονο. Θα λυνόταν το Κυπριακό, το Μεσανατολικό κι αυτοί ακόμα θα έξυναν τα κεφάλια τους..

Τα κουκιά στην Ελλάδα είναι μετρημένα κι ο λόγος δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις κι οι προδιαγραφές. Ακούγεται περίεργο, αυτό όμως έχει δευτερεύουσα σημασία. Η ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, καθιστά απαγορευτικό για την εθνική να έχει έδρα γήπεδο ομάδας από τους big 4. Μια κι ο λόγος για τους big, εμφανίστηκε κι ο μπατίρης-μπακάλης επιφανές μέλος των big 168 προτείνοντας να φιλοξενηθεί η εθνική στον Χαρίλαο, όλο και κάνα βελτιωτικό έργο θα γίνει να τη βγάλει κούτρα, σκέφτηκε πονηρά.

Καλή επιλογή ακούγεται, κατά κύριο λόγο δε θα έχουμε θέμα με την προσέλευση του κόσμου και 52 θεατές να μαζεύονται, εκεί στη γειτονιά βρίσκουν τρόπους να τους πολλαπλασιάζουν. Συνέβη πρόσφατα με τον ΠΑΟΚ που έκοψαν 16χιλ εισιτήρια κι ανακοίνωσαν sold out. Έχουν και το προηγούμενο της μεγαλύτερης οπαδικής μετακίνησης, που κάθε χρόνο αυξάνεται κατά μερικές χιλιάδες! Οι άνθρωποι είναι μετρ της προπαγάνδας, την ανακάλυψαν πριν γεννηθεί ο Γκέμπελς, ήξεραν να κάνουν photoshop όταν δεν υπήρχε internet…

Τέλος πάντων κλείνει η παρένθεση, η εθνική λοιπόν απαγορεύεται να έχει ως μόνιμη έδρα γήπεδο που θεωρείται σπίτι κάποιας από τις μεγάλες ομάδες, που εμπλέκονται σε πάσης φύσεως μανούρες και δεν αναφέρομαι στις οπαδικές, αλλά σε αυτές των διοικήσεων. Η έδρα του αντιπάλου βασικά θεωρείται εχθρικό περιβάλλον και προκαλεί απέχθεια, πόσοι Παναθηναϊκοί πήγαιναν στο Καραΐσκάκη να δουν την εθνική και πόσοι Ολυμπιακοί αν οι αγώνες γίνονταν στη Λεωφόρο;

Το σημαντικότερο είναι πως η καφρίλα μας σε κάθε επίπεδο, αναγκαστικά αντανακλάται και στην εθνική, γι αυτό και ήταν σωστή η αποχώρηση από το σπίτι του Ολυμπιακού, μετά την αλλαγή στη διοίκηση της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι χρεωμένος στον Σαββίδη και καλώς ή κακώς ο γαύρος θεωρεί πως ο Γραμμένος του πηγαίνει κόντρα. Έστω ότι δεν είναι του χεριού του όπως οι προκάτοχοι του, έτσι είχαν μάθει και τους κακοφαίνεται. Στην εικόνα της εθνικής ομάδας λοιπόν αντικατοπτρίζεται ο Γραμμένος σύμφωνα με αυτούς, οπότε είναι δεδομένο πως κάθε παράπονο δικαιολογημένο ή μη, κάθε αντίδραση με αφορμή την ομάδα τους, θα έχει ως πρώτο θύμα την εθνική.

Πως να αγωνιστεί στην έδρα του Ολυμπιακού, όταν ο Καραπαπάς έχει εγκαταστήσει σπίτι του το VAR αποκλειστικά για τους αγώνες του ΠΑΟΚ και περιμένει πάνω από το πληκτρολόγιο, να πάρει ο ΠΑΟΚ ένα ανάποδο πλάγιο, ώστε να γράψει για τον χαλίφη Ιβάν; Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους γαύρους, παντού το ίδιο θα γινόταν, γι αυτό κι οι διοικήσεις Σαρρή-Γκιρτζίκη επέλεξαν το Καραΐσκάκη, εκεί ένιωθαν άνετα, σαν στο σπίτι τους. Πριν από μια δεκαετία και βάλε, σε αγώνα της εθνικής στην Τούμπα που ήταν μάλιστα και το αποχαιρετιστήριο φιλικό προς τιμήν του Ζαγοράκη, υπήρχε κόσμος που έβριζε τον Σαλπιγγίδη επειδή είχε πάει στον Παναθηναϊκό!

Όπως και την περίπτωση του γαύρου με τον Γραμμένο έτσι και σε αυτήν, δε θα κάτσουμε να αναλύσουμε το δίκαιο ή το άδικο, το σωστό ή το λάθος σε κάθε συμπεριφορά, από τη στιγμή που η εθνική γίνεται πόλος όπου ο καθένας εκτονώνει το οπαδικό άχτι του, οι έδρες των ομάδων αυτών, θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί από κάθε συζήτηση..  Στην Τούμπα θα έβριζαν τον Μπάρκα, στην Αγιά Σοφιά τον Φορτούνη επειδή τους είπε δυο γλυκόλογα, στο Καραΐσκάκη τον Γραμμένο, είναι αυτοκτονικό ακόμα και να συζητάς γι αυτά τα γήπεδα.

Το ΟΑΚΑ δεν ανήκει σε κανέναν υπό την έννοια πως καμμιά ομάδα δεν έχει ταυτιστεί με την έδρα, και πάλι όμως μόνο αν είσαι απελπισμένος, πας να παίξεις εκεί. Όταν είναι άδειο θυμίζει σεληνιακό τοπίο… Μαζί και οι πόλεις που εδρεύουν τα γήπεδα αυτά, τον Σαλπιγγίδη θα πήγαιναν να τον μπινελικάσουν, ακόμα κι αν ο αγώνας γινόταν στο Καυταντζόγλειο. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει την εθνική, ας μην ξεχαρμανιάζει εκεί όμως κάθε τι που βασανίζει το μυαλό του, σεβόμενος τουλάχιστον αυτό που πρεσβεύει. Η εθνική δεν είναι ΠΑΕ του Γραμμένου ή του Γκιρτζίκη, δεν είναι ούτε καν αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας ως χώρας, αλλά του έθνους. Γι αυτό και τη λένε εθνική.

Και το «Ελλάδας» είναι καταχρηστικό, κανονικά είναι ομάδα του Ελληνισμού, το 2004 δε βγήκε στους δρόμους κόσμος μόνο στην Ελλάδα, έγινε χαμός στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Το ότι η έδρα της εθνικής θα έπρεπε να μεταφερθεί σε κάποια επαρχιακή πόλη, είναι αυτονόητο, όχι μόνο για τους λόγους που προανέφερα.

Κάθε αγώνας της εθνικής στο Ηράκλειο θα ισοδυναμούσε με κοινωνικό γεγονός, όλη η πόλη μην πω ολόκληρο το νησί, με αυτό το πράγμα θα ασχολούνταν, οι Κρητικοί θα μετρούσαν μέρες και ώρες μέχρι να πάνε στο γήπεδο. Κι αυτή η προσμονή θα μετατρεπόταν σε αγάπη και υποστήριξη. Δεν υπάρχει λόγος εγκλωβισμού σε συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα και στην καλύτερη προκαλούν αδιαφορία, το ότι εμείς δε μπορούμε να την αγαπήσουμε και την έχουμε απαξιώσει στις συνειδήσεις μας, δε μας δίνει το δικαίωμα να τη στερήσουμε από εκείνους που και την αγαπάνε και θα θυσίαζαν τον προσωπικό χρόνο για να τη στηρίξουν.

Ανέφερα το Ηράκλειο λόγω της πατροπαράδοτης φιλοξενίας των Κρητικών αφενός, αλλά κι επειδή η πόλη έχει αεροδρόμιο και πληροί τις προϋποθέσεις, αφετέρου.
Αν ήταν στο χέρι μου πάντως, η πρώτη σκέψη που θα έκανα θα ήταν Γερμανία, Στουτγάρδη, δεν ξέρω αν υπήρχε τρόπος, θα το πάλευα όμως με όλες μου τις δυνάμεις, δε θα είχε απλά sold out σε κάθε ματς, αλλά θα έβγαιναν εισιτήρια στη μαύρη. Θα το προσπαθούσα και για την εθνική και για τους εκεί Έλληνες που διψούν για κάθε τι που έχει να κάνει με την πατρίδα, αλλά και τους Έλληνες της Ελλάδας.

Η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως το πάθος που θα έβγαζε, θα ήταν ένα καλό κίνητρο και για εμάς, να την δούμε έστω στην τηλεόραση. OIΓιατί όταν γίνεται ζωντανή σύνδεση και αντικρίζεις το παγωμένο ΟΑΚΑ, το να κάτσεις και να παρακολουθήσεις το παιγνίδι, ισοδυναμεί με κάτεργο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ