Το VAR είναι μονόδρομος, αλλά όχι η πανάκεια

Το VAR είναι μονόδρομος, αλλά όχι η πανάκεια

Οι Έλληνες διαιτητές θα γλιτώσουν ορισμένα χοντρά λάθη, αλλά ο τρόπος που σφυρίζουν δε θα αλλάξει μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας είναι τεράστιο και οι κακές αποδόσεις των Ελλήνων διαιτητών δείχνουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την παρουσία ξένων ρέφερι σε όλα τα ματς για να μειωθούν τα λάθη και οι γκρίνιες. Η 12η αγωνιστικής της Super League μας έδωσε και πάλι πλούσια τροφή για προβληματισμό.

Αποδείχθηκε και πάλι ότι το VAR (Video Assistant Referee) το οποίο έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ (αλλά οι άλλοι μεγάλοι δεν τρελαίνονται κιόλας στην εφαρμογή του…) θα άλλαζε αρκετές λανθασμένες αποφάσεις.

Ξεκινώντας από το ματς του ΠΑΟΚ με τη Λαμία ο Αλέξανδρος Τσαμούρης έκανε μια συνολικά κάκιστη διαιτησία, με ένα μεγάλος λάθος εις βάρος των γηπεδούχων και πολλά άλλα σε βάρος του Δικέφαλου.

Το χέρι του Βιεϊρίνια ήταν πέναλτι (το παραδέχθηκαν άλλωστε στον ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου και οι παίκτες), και ακόμη και αν ο διαιτητής είχε αμφιβολία, το VAR θα τον βοηθούσε να πάρει τη σωστή απόφαση.

Με το VAR όμως θα έβλεπε και ότι ο Κάνιας αποβλήθηκε άδικα (έκανε θέατρο ο Δημούτσος στη 2η κίτρινη του Ισπανού), όπως και ότι ο Μπαράλες έπρεπε να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη στο κτύπημα με τις τάπες στα πλευρά του Πασχαλάκη. Και νωρίτερα μάλλον δε θα έδινε το πέναλτι στο χέρι του Αντέτζο που είναι ακούσιο (είναι στη φυσική του θέση).

Το VAR είναι μονόδρομος, αλλά όχι η πανάκεια για την ελληνική διαιτησία. Οι Έλληνες διαιτητές θα γλιτώσουν ορισμένα χοντρά λάθη με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά ο λανθασμένος τρόπος που σφυρίζουν δε θα αλλάξει μόνο με το VAR. Ο Τσαμούρης που έδωσε 11 φάουλ υπέρ της Λαμίας και μόλις 3 κατά στο πρώτο ημίχρονο θα είναι εξίσου κακός διαιτητής, με ή χωρίς VAR, γιατί είναι λάθος ο τρόπος που σφυρίζει. Οι κίτρινες που έδωσε στον Κάνιας και στον Βαρέλα στο πρώτο ημίχρονο για διαμαρτυρίες μετά από υποδείξεις ανύπαρκτων φάουλ εις βάρος τους, δείχνουν εμπάθεια αν όχι κάτι άλλο πιο χοντρό. Ήταν έντονες διαμαρτυρίες, αλλά όχι υπερβολικές, σε άδικα σφυρίγματα και ο απίθανος Πειραιώτης ρέφερι τους τιμώρησε με κίτρινες χωρίς να κάνει καν μια προειδοποίηση πριν.

Με VAR θα ακυρώνονταν ως οφσάιντ το 2ο γκολ του Ολυμπιακού απέναντι στον Παναιτωλικό (ήταν εκτεθειμένος ο Βούκοβιτς), όπως και το 2ο γκολ των ερυθρόλευκων στο ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Με VAR δε θα δίνονταν το αστείο πέναλτι που ανακάλυψε ο Τζοβάρας στο Άρης-Παναθηναϊκός σε ανύπαρκτο χέρι του Γιόχανσον (για τη φάση του πέναλτι του Παναθηναϊκού η φάση είναι πιο δύσκολη, αν και πιστεύω ότι μάλλον δε θα δίνονταν).

Δε θα πάω πιο πίσω, διότι υπάρχουν δεκάδες λάθη που το VAR θα διόρθωνε…

Η UEFA αποφάσισε να βάλει το VAR στις διοργανώσεις της από φέτος, πιο σύντομα από ότι προγραμμάτιζε, για να υπάρχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αξιοπιστία.

Όποιος δεν είναι υπέρ του VAR δε θέλει δικαιοσύνη και αξιοπιστία. Ωστόσο επιμένω ότι το VAR δε θα λύσει όλα τα προβλήματα στην κακή (στο σύνολό της με ελάχιστες εξαιρέσεις) ελληνική διαιτησία, διότι συνεχίζουμε να έχουμε πολλούς (τους περισσότερους) κακούς διαιτητές και βοηθούς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ