Από τον «Σταύρακα» στον «Τόρο»…

Από τον «Σταύρακα» στον «Τόρο»…

Ο Γιώργος Χελάκης καταθέτει και επιχειρεί να δικαιολογήσει μια αιρετική άποψη για την επίλυση του προβλήματος στο σκοράρισμα που εμφανίζει ο Ολυμπιακός.

Παίκτες με επιπλέον προσόντα από τα δικά του υπάρχουν. Με δύναμη και ταχύτητα μεγαλύτερες από τις δικές του, επίσης. Αμφιβάλλω όμως, αν υπάρχουν πολλοί με την δική του αίσθηση στο γκολ. Την δική του τοποθέτηση στην μεγάλη περιοχή, την σωστή αντίληψη του χρόνου ώστε να σηκωθεί και να κάνει την κεφαλιά την ώρα που ο αντίπαλός του είτε ακόμα θα σηκώνεται είτε θα έχει αρχίσει να πέφτει.

Οι παλιότεροι φίλοι του Ολυμπιακού ίσως θυμούνται ότι σε μια στιγμή πραγματική απόγνωσης ο τότε προπονητής των ερυθρολεύκων Τόζα Βεσελίνοβιτς είχε ξεκινήσει αγώνες πρωταθλήματος βάζοντας σε θέση σέντερ φορ τον κεντρικό αμυντικό Σταύρο Παπαδόπουλο. Τώρα που το συζητάμε ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται σε ανάλογες στιγμές. Ωστόσο το πρόβλημα στο εύκολο σκοράρισμα είναι υπαρκτό και άλυτο. Σε παλιότερο σημείωμά του σας είχε υποσχεθεί ότι θα γράψω την άποψή μου σχετικά με τον Βασίλη Τοροσίδη χωρίς να διεκδικώ την απόλυτη αλήθεια και φυσικά χωρίς να κάνω υποδείξεις.

Πιστεύω λοιπόν πως ο Βασίλης Τοροσίδης είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος φορ που διαθέτει ο Ολυμπιακός.  Δεν γνωρίζω αν στο ξεκίνημα της καριέρας του στην ακριτική Ξάνθη υπήρξαν προπονητές που αξιοποίησαν στη θέση του προωθημένου κυνηγού τον Τοροσίδη. Πιθανά να μην έχει παίξει ποτές στην θέση αυτή. Για ποιόν παίκτη μιλάμε όμως. Για τον αμυντικό με τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλο στην Εθνική Ομάδα. Για τον παίκτη που έχει ήδη ξελασπώσει φέτος τους ερυθρόλευκους σκοράροντας. Ο Τοροσίδης ξέρει να παίρνει θέση στην αντίπαλη περιοχή. Είναι άριστος κεφαλοσφαιριστής και στην κίνηση και στις στατικές φάσεις. Διαθέτει πολύ καλό κοντρόλ και στρίβει με μεγάλη ευκολία ώστε το κορμί του να βλέπει το τέρμα.  Σουτάρει και με τα δυο πόδια και έχει την μία ντρίπλα που χρειάζεται για να ξεμαρκαριστεί ένας φορ και να εκτελέσει. Πολύ περισσότερο όταν ήταν νεότερος αλλά και τώρα είναι ο παίκτης που μπορεί να παίξει στις περισσότερες θέσεις από κάθε άλλον.

Η εμπειρία του είναι επιπλέον προσόν  για να πάρει τις σωστές θέσεις και να κάνει κινήσεις οι οποίες θα διευκολύνουν τους συμπαίκτες του. Αντιλαμβάνομαι ότι για πολλούς ακούγεται αιρετικό ένας μπακ να παίξει σέντερ φορ σε μια ομάδα με τόσο μεγάλο μπάτζετ για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος.  Δεν καταλαβαίνω όμως, πως σπουδαίοι ή εξελίξιμοι επιθετικοί έγιναν μπακ  (Λάκης Νικολάου, Κώστας Μαυρίδης, Νίκος Βαμβακούλας) και δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο κάτω από ειδικές περιστάσεις. Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι ο πιο πολυσύνθετος παίκτης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον Ολυμπιακό δεν αρνήθηκε καμία ειδική αποστολή.

Εχω την εντύπωση ότι δεν θα σκεφτεί ότι μπορεί να τσαλακώσει την εικόνα του κάνοντας κι αυτή την δουλειά προς το τέλος της καριέρας του. Αγωνιστικά, κανένας άλλος δεν συγκεντρώνει τόσα προσόντα όσα αυτός για να λύσει -έστω και προσωρινά- ένα μεγάλο και άλυτο πρόβλημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ