Κανείς δεν θέλει να «μπλέξει»…

Κανείς δεν θέλει να «μπλέξει»…

Ο Τζήλος και ο κάθε Τζήλος δεν χρειάζεται να μιλήσει. Με κανέναν. Διότι το μήνυμα στους διαιτητές έχει σταλεί από πέρυσι: Οποιος τολμήσει να παίξει έστω στα ίσια τον Ολυμπιακό, θα έχει πρόβλημα.

«Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα: 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά, στους παίκτες του Ολυμπιακού γίνεται πέναλτι και δεν σφυρίζεται, και στο τέλος (της χρονιάς) πρέπει να πάρει πρωτάθλημα, οποιοσδήποτε άλλος πλην του Ολυμπιακού». Ο Γκάρι Λίνεκερ μπορεί να αγνοεί την παραπάνω παράφραση της διασημότερης φράσης του. Σίγουρα αγνοεί και την ύπαρξη της εξυγίανσης, του Γραμμένου, του Περέιρα, και των λοιπών φαντασμάτων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ενός σημαδεμένου πρωταθλήματος. Αλλά σίγουρα δεν θα αγνοούσε να σχολιάσει με έκπληξη και θυμηδία, εάν παρακολουθούσε όσα συνέβησαν σε ακόμη ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στο σύστημα της Εξυγίανσης.

Ο Ολυμπιακός δεν νίκησε στην Ξάνθη, γιατί έπρεπε να μην νικήσει. Για την ακρίβεια δεν νίκησε γιατί δεν συμφέρει να νικάει. Κανέναν δεν συμφέρει. Είτε είναι το ποδοσφαιρικό σύστημα της χώρας, είτε οι υπερκείμενες δυνάμεις, είτε η Κυβέρνηση, ουδείς επιθυμεί να είναι «μέσα» στην κούρσα του τίτλου η ομάδα του Πειραιά. Οι λόγοι είναι γνωστοί και περιττό να καταγραφούν ξανά. Πώς το λένε αυτό για το χωριό που φαίνεται και τον κολαούζο; Αυτό ακριβώς…

Ο διεθνής διαιτητής Τζήλος πήγε στην Ξάνθη έχοντας πιθανότατα κατά νου ότι εάν δώσει οτιδήποτε δικαιούται η ομάδα του Πειραιά, μπορεί να έχει πρόβλημα. Ετσι είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο της FIFA, της UEFA, του Γραμμένου, του Κοντονή, του Βασιλειάδη της κατά το δοκούν εξυγίανσης. Δεν ξέρω εάν και με ποιον μίλησε ο Τζήλος, όπως δήλωσε ο Καραπαπάς, αυτό που ξέρω είναι πως o ο κάθε Τζήλος δεν χρειάζεται να μιλήσει. Με κανέναν. Το μήνυμα στους διαιτητές έχει σταλεί από πέρυσι. Είτε ο Τζήλος είτε οποιοσδήποτε άλλος διαιτητής τολμήσει να παίξει έστω στα ίσια τον Ολυμπιακό, έχει πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα. Και όταν το ξέρεις αυτό, ξέρεις και ότι δεν σε παίρνει να κάνεις μαγκιές. Δεν χρειάζεται να είσαι «στημένος». Είσαι απλά γνώστης της κατάστασης.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη πια το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είδε τον «Χ» Τζήλο να μην τον αφήνει να νικήσει. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι δεν του έδωσε δύο-τρία πέναλτι. Δεν προκαλεί έκπληξη που άφησε τους αντιπάλους να παίζουν ένα άλλο παιχνίδι και να βαράνε στο ψαχνό. Είναι σαφές ότι ακόμη κι αν ο διαιτητής ή οι απίθανοι επόπτες είδαν τις φάσεις των πέναλτι δεν υπήρχε περίπτωση να τις υποδείξουν. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει. Κανείς δεν θέλει να κάνει το «μοιραίο λάθος», να δώσει το προφανές, αυτό που θα τον στείλει σπίτι του. Δεν φταίει ο κάθε Τζήλος. Το περιβάλλον της διαιτησίας και της ΕΠΟ είναι αυτό που φταίει. Καθώς οι πιέσεις που φαίνεται ότι ασκούνται από διάφορους, είναι έντονες.

Για να τελειώνουμε, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο -8 από τον ΠΑΟΚ και λόγω της δικής του αδυναμίας να αποτυπώσει σε γκολ και βαθμούς την υπεροχή του. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν νικάει ούτε όταν είναι άστοχος, καθώς δεν παίρνει ό,τι δικαιούται από τους διαιτητές. Και όταν αυτό που δικαιούται είναι πέναλτι, τότε έχει κάθε δικαίωμα και να διαμαρτύρεται και να βγάζει στη φόρα εκείνους που τον «κλέβουν». Οποιοι κι αν είναι αυτοί.

ΥΓ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να σταματήσουν να χάνουν τον αυτοέλεγχό τους με τους Τζήλους. Δεν είναι δική τους δουλειά. Δική τους δουλειά είναι να παίζουν ποδόσφαιρο και κόντρα σε τύπους που έχουν μπει στο γήπεδο με σκοπό να κάνουν το άσπρο μαύρο και αν τους κλέψουν. Δεν είναι δική τους δουλειά να χτυπούν και να εκθέτουν την προσπάθεια της ομάδας τους. Ο Ποντένσε έφαγε το ξύλο της χρονιάς και αντέδρασε. Ο Σισέ έπεσε θύμα της απειρίας και της θερμοκεφαλιάς του. Αλλά αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν. Δεν μπορεί ο παίκτης του Ολυμπιακού να «τσιμπάει» και να πέφτει στην παγίδα που (γνωρίζει εκ των προτέρων ότι) του στήνουν.

ΥΓ2. Για ακόμη μία φορά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει σε ένα παιχνίδι που ήταν σαρωτικά ανώτερος. Στο ίδιο παιχνίδι ο Ζοσέ Σα έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί έως και… κορυφαίος. Μέσα στα Πηγάδια, 17 τελικές ευκαιρίες δεν θα κάνουν… μαζί ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός τις έκανε και τις έχασε. Με την ανάγκη για την απόκτηση ενός σέντερ φορ να είναι πιο φανερή από ποτέ. Με την εικόνα του Γκερέρο να καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την απόκτηση ενός γκολτζή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ