Τα ghostbusters, της «καλύτερης ομάδας» του Νικολακόπουλου

Τα ghostbusters, της «καλύτερης ομάδας» του Νικολακόπουλου

Το αφήγημα «μας κυνηγάει η εξυγίανση», δεν αρκεί για να δικαιολογήσει το +10, οπότε κάπως πρέπει αυτό να αποδομηθεί.

Πλησιάζοντας την κορύφωση των Χριστουγέννων, όπου οι ψυχές όλων των ανθρώπων πλημμυρίζουν με αγάπη, χαρά, αγαλλίαση και την ανάγκη να προσφέρουν κάτι στο συνάνθρωπο, είπα κι εγώ να κάνω κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έδωσα κλικ σε μπλοκ του Νικολακόπουλου, το έκανα με την καρδιά μου μάλιστα, αφού ο τίτλος του άρθρου ήταν πιασάρικος: «Πώς είναι -10 η ομάδα που όλοι λένε ότι είναι η καλύτερη στην Ελλάδα;…»

Καταρχήν, αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα κατά καιρούς λένε «οι όλοι» για να βγάλουμε πάσης φύσεως συμπεράσματα, θα χάσουμε τη μπάλα! Κάποιοι αντίστοιχοι «οι όλοι», πιστεύουν πως φυσικός αυτουργός της επίθεσης στον Τζήλο είναι ο Ολυμπιακός και το δικό μου μυαλό εκεί πήγε μόλις το έμαθα, να πω την αλήθεια. Όχι μόνο το δικό μου εννοείται, όλοι ανεξαιρέτως αυτό υπέθεσαν! Όπως κι ο Βαγγέλας, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση, το ίδιο θα σκέφτηκε μόλις το διάβασε: «Λες να την έκανα εγώ τη δουλειά και να μην το θυμάμαι;».

Το ότι το μυαλό των «οι όλοι» πήγε στο γαύρο, σημαίνει πως αποτελεί βάση για συζήτηση από αυτές που γίνονται στα καφενεία, δεν αρκούν όμως για να στοιχειοθετήσεις σοβαρή άποψη, πόσο δε να την εκφράσεις δημοσίως.

Πόσο ειδικό βάρος έχουν λοιπόν, οι απόψεις των «οι όλοι» και τελικά ποιοι είναι αυτοί «οι όλοι», γιατί το μόνο «οι όλοι» που έχω ακουστά, είναι το εμφιαλωμένο νερό.

Ο Νικολακόπουλος βεβαίως δε μας άφησε με την απορία, εξήγησε, πως «οι όλοι» είναι «ο Τσιγκρίνσκι, ο Δώνης, ο Κονέ, ο Κυριακίδης του Παναιτωλικού, ο Χάβος, ο Δέλλας κι άλλοι πολλοί που δεν θυμάται».

Πραγματική λαοθάλασσα «οι όλοι», αν κάτσουν λίγο στριμόκωλα, χωράνε σε ταξί…

Για να μνημονεύει πάντως παίκτες και προπονητές της Λαμίας και του Παναιτωλικού μεταξύ άλλων, εικάζω πως οι άλλοι που δε θυμάται, είναι της Μπάγερν, της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους!

Μεγαλύτερη αξία έχει ωστόσο, να δούμε τι υποστήριξαν στην πραγματικότητα «οι όλοι» του Νικολακόπουλου. Κατά πόσα ακούστηκε από τα στόματα τους αυτό που επικαλείται στο κείμενο, πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα. Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις των «οι όλοι», κόπι πάστε που λέμε και τα πιο εγκωμιαστικά σημεία μάλιστα, από όσα συνολικά ειπώθηκαν για τις επιδόσεις του:

Τσιγκρίνσκι: «Ο Ολυμπιακός παίζει καλό ποδόσφαιρο, με τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος να μην είναι ενδεικτικός της ποιότητας των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ είναι στην πρώτη θέση, αλλά αυτή η ομάδα έχει πολλή τύχη»

Δώνης: «Ο Ολυμπιακός είναι η πιο δημιουργική ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά είναι αναποτελεσματικός και έχει πρόβλημα στην εκτέλεση. Εξαιρώντας τον Φορτούνη, οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί του έχουν πρόβλημα στο να σκοράρουν. Από την άλλη είναι επιρρεπής στο λάθος πίσω»

Κυριακίδης: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ποιότητα, ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος και έχει διαφορά έξι βαθμών»

Χάβος: «Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε»

Δέλλας: «Ο Ολυμπιακός παίζει κάθετα, παίζει πλάγια, έχει τους παίκτες να το κάνει και αυτό είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Δεν είναι μονόπλευρη ομάδα»

Κονέ: «Για μένα ο Ολυμπιακός παίζει ξεκάθαρα το καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος. Αλλά δεν έχει επιθετικό. Ο ΠΑΟΚ παίξει ξεκάθαρα για το αποτέλεσμα κι έχει την αποτελεσματικότητα, που δεν την έχει ο Ολυμπιακός»

Όποιος βρει λοιπόν, σε ποιο σημείο υπάρχει η παραδοχή πως ο γαύρος είναι η καλύτερη ομάδα -όπως αναφέρεται στον τίτλο-, κερδίζει τρεις διανυκτερεύσεις σε φάτνη, παρέα με το γαϊδουράκι και τον Νικολακόπουλο σε ρόλο μάγου, να προσφέρει πλούσια δώρα. Σανό δε θα πάρουμε, υπάρχουν αποθέματα στην φάτνη…

Πάλι καλά να λέμε, που δε θυμόταν τους πολλούς άλλους, φανταστείτε πόσο σχετικά  θα ήταν τα λεγόμενα τους, με τα περί «καλύτερης ομάδας».

Η καθαρίστρια που πλαστογράφησε απολυτήριο δημοτικού καταδικάστηκε αρχικά σε 10 χρόνια φυλάκιση, ο Νικολακόπουλος μπορεί άφοβα να διαστρεβλώνει το περιεχόμενο δηλώσεων, βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα, γιορτές θα κάνει σπίτι του όμως, τρώγοντας κανονικά γαλοπούλα και βασιλόπιτα.

Εκτός αν την ώρα που ερμήνευε τις δηλώσεις αυτών που επικαλέστηκε του πετούσαν ρολά ταμειακής κι έγραψε το μπλοκ στο Διαβαλκανικό, οπότε έχει ελαφρυντικά…

Αν κάνετε πάντως αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δείτε πως οι παραπάνω δηλώσεις, συνοδεύονται από τίτλους σαν αυτούς που εφηύρε ο Νικολακόπουλος. Τα έχουμε πει αυτά, η επικοινωνιακή ισχύς του γαύρου σε σχέση με τους υπόλοιπους θυμίζει πόλεμο Αμερικής-Λουξεμβούργου, ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει ότι θέλει με όποιον τρόπο θέλει. Και στην περίπτωση μας, το μυστικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού, αρκείται στην ανάγνωση της επικεφαλίδας. Οι περισσότεροι από τους λίγους που συνεχίζουν, θα ερμηνεύσουν βάσει αυτού που αναφέρει ο τίτλος.

Το ποιος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, πέρα από εντελώς υποκειμενικό, είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό που βαφτίζουμε, καλύτερη ομάδα.

Ακόμα κι αν όντως «οι όλοι» που βλέπουν τον Ολυμπιακό σαν την καλύτερη ομάδα δεν ήταν φαντάσματα αλλά πραγματικοί άνθρωποι με αρτηρίες και κόκαλα, το θέμα είναι ποιος αξίζει να είναι πρώτος, βάσει της εικόνας που έχει δείξει μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα έγραφα πως τις πρωτιές τις κατακτούν οι πιο αποτελεσματικές ομάδες και η απάντηση δόθηκε από τον Κονέ.

Για να ηρεμήσω τη σκέψη του Νικολακόπουλου που μάλλον θα βρίσκεται σε τρικυμία διαβάζοντας με, ξέχασε να συμπεριλάβει στους «οι όλοι» τον Ντέμη, που επίσης έχει αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια στο ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιακός, για κακή του τύχη όμως ούτε εκείνος τον αποκάλεσε, ως την καλύτερη ομάδα.

Αν ζητήσεις την άποψη του Ντέμη για την ομάδα ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο το 2004, το πιθανότερο είναι να σου πει για την Πορτογαλία, σίγουρα όμως αποκλείεται να ψηφίσει Ελλάδα. Στην τελευταία θ΄αναφερθεί μόνο αν του ζητήσεις να επιλέξει την αποτελεσματικότερη, αντίστοιχη θα είναι η απάντηση στην ερώτηση ποιο ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας του Ρεχάγκελ.

Η αποτελεσματικότητα, είναι κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά την ομάδα, συχνά είναι και εξατομικευμένη έννοια, μόνο που σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να έχει ως βάση στήριξης, αυτήν του  συνόλου. Το ιδανικό, είναι όταν συνδυάζονται και τα δυο.

Ο Πρίγιοβιτς για παράδειγμα, είναι ο ορισμός του αποτελεσματικού φορ, σκοράρει ασταμάτητα, κόντρα σε μικρούς και μεγάλους αντιπάλους, παστελώνει από παντού και με όλους τους τρόπους, μέχρι και με κούρσες που δεν υποστηρίζονται από το σωματότυπο του, όπως το πρώτο τεμάχιο που έχωσε στο χαρτί. Οι επιδόσεις του δε θα ήταν τόσο εντυπωσιακές, αν δεν είχε και καλή ομάδα πίσω του, να τον βοηθά και να τον στηρίζει τακτικά, ώστε να δείχνει τα προσόντα του, χαρίζοντας βαθμούς.

Ίδια περίπτωση ο Πασχαλάκης που δίνει πόντους, έβγαλε δυο άπιαστα στο Καραΐσκάκη στις ελάχιστες τελικές του γηπεδούχου, που δεν έγιναν από στημένα. Σε περίπτωση που εκείνο το ματς τελείωνε ισόπαλο, μάνι μάνι το +8 θα ήταν +4, συνυπολογίζοντας και το πέναλτι που έπιασε στον Χαρίλαο, θα ήμασταν στο +2. Κι αυτός όμως στηρίζεται στην καλή αναστακτική λειτουργία της ομάδας, χωρίς αυτήν, θα έτρωγε περισσότερες τελικές, άρα και γκολ.

Να συμπληρώσω επίσης πως μπακ-απ του Πρίγιο είναι ο Ακπόμ, που παστελώνει αβέρτα ερχόμενος ως αλλαγή και πίσω τους ο Καρέλης.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, αναγκάζεται κάποιες φορές να παίζει με φουνταριστό τον Φορτούνη, για να μη σπαταλά ευκαιρίες κι αυτό τα λέει όλα.

Τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο λοιπόν, το πράγμα μιλάει από μόνο του, δεν υπάρχει κάτι να προσθέσεις.

Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός είχε στ΄αλήθεια την καλύτερη ομάδα, το γιατί έχει στο χόρτο δέκα βαθμούς λιγότερους από τον πρωτοπόρο, θα μπορούσε να απαντηθεί μόνο από τον προπονητή του.

Με άλλα λόγια, οι αυθαίρετοι εξυπνακισμοί των Νικολακόπουλων, μπορούν εύκολα να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Είναι φανερό λοιπόν, πως το αφήγημα «μας κυνηγάει η εξυγίανση» όσο κι αν χαϊδεύει αυτιά, δεν φτάνει για να μηδενίσει και τη διαφορά, που δεν είναι δυο και τρεις βαθμοί.

Οι κραυγές και οι κλάψες από τον Πειραιά, δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν το +10 του ΠΑΟΚ, οπότε κάπως πρέπει να το αποδομήσουν.

Το «μας έσφαξε ο Τζήλος επειδή δεν έδωσε πέναλτι σε αλληλοτραβήγματα φανέλας στην Ξάνθη», κουμπώνει ιδανικά με το «έχουμε και την καλύτερη ομάδα», όπως παραδέχτηκαν τα ghostbusters και οι νεράιδες του Νικολακόπουλου.

Όταν η ονείρωξη συναντά τη φαντασίωση, βλέπετε, το αποτέλεσμα είναι πάντα ασυναγώνιστο…

Από την όλη υπόθεση πάντως θα μπορούσε να βγει κάτι θετικό, αφού ο Νικολακόπουλος κατάφερε να εντοπίσει τους «οι όλοι» και απορεί πως γίνεται η ομάδα του να βρίσκεται στο -10, ας λύσει με την ευκαιρία έναν ακόμα γρίφο:

«Πως γίνεται η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς στο χόρτο να μην βγαίνει πρωταθλήτρια, τη στιγμή που οι δυο ανταγωνιστές της αποχώρησαν οικειοθελώς από το γήπεδο, αρνούμενες να αγωνιστούν;»

Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον, να μαθαίναμε τι άποψη έχουν επ΄ αυτού, «οι όλοι»

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ