Εποχή Πιτίνο για τους πράσινους

Εποχή Πιτίνο για τους πράσινους

Ξεκίνησε και επίσημα η εποχή Πιτίνο στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός προπονητής είναι, πλέον και με τη βούλα, ο εκλεκτός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για να διαδεχθεί στην τεχνική ηγεσία τον Τσάβι Πασκουάλ. Τι μπορούν να περιμένουν οι πράσινοι από αυτόν; Τι μπορεί να αλλάξει ο θρύλος του Κολεγιακού μπάσκετ στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η ομάδα εδώ και καιρό; 

Ρικ Πιτίνο λοιπόν. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε την έκπληξη και έφερε τον μεγάλο Αμερικανό προπονητή για να αναλάβει την ομάδα στην μετά τον Τσάβι Πασκουάλ εποχή. Το όνομα του νέου προπονητή είναι τεράστιο. Στον κόσμο του Κολεγιακού πρωταθλήματος ο νέος κόουτς του τριφυλλιού αποτελεί θρύλο.

Με μια καριέρα που ξεπερνά τα τριάντα χρόνια, με επιτεύγματα μοναδικά, αλλά και με σκάνδαλα να τον κυνηγούν, ο Ρικ Πιτίνο είναι αν μη τι άλλο μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το ερώτημα, ή πιο σωστά αυτό που πρέπει να απασχολεί την διοίκηση και τον κόσμο της ομάδας, είναι τι μπορεί να αλλάξει ο νέος τεχνικός άμεσα έτσι ώστε να ανακάμψει ο Παναθηναϊκός στην Euroleague.

Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία σε ευρωπαϊκή ομάδα για πολλούς η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα προσφέρει και πολλά. Είναι όμως έτσι; Δεν συμφωνώ. Σίγουρα το μπάσκετ που παίζεται στην Γηραιά Ήπειρο διαφέρει αρκετά από αυτό που παίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ίσως όχι τόσο πολύ σε κολεγιακό επίπεδο, όμως οι γενικές αρχές του παιχνιδιού είναι παντού ίδιες.

Ο Πιτίνο είναι δάσκαλος, έχει μάθει να διαχειρίζεται πιτσιρικάδες και να τους εξελίσσει και να δημιουργεί ψυχολογία νικητή, κάτι που στην παρούσα φάση έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η ομάδα. Καλά θα μου και με τους μεγάλους σε ηλικία παίκτες τι γίνεται;

Πρώτον οι ξένοι, Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους με εξαίρεση τον Λεκαβίτσιους, τρέφουν απεριόριστο σεβασμό για τον Ρικ Πιτίνο. Γνωρίζουν τόσο το μέγεθος του όσο και το τι έχει φέρει στο άθλημα, όποτε δεν θα είναι δύσκολο να «πειθαρχήσουν» στα θέλω του νέου τους τεχνικού. Οι υπόλοιποι Έλληνες από την άλλη, ως χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασία, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στη νέα προσπάθεια ειδικά τώρα που η σεζόν βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της στην Euroleague.

Πάμε και στο αγωνιστικό. Η ομάδα, όπως έχουμε πει πολλάκις από το ξεκίνημα της χρονιάς, έχει δομικά ζητήματα. Χωρίς αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της, πραγματικά δεν μπορώ να βρω τον τρόπο που θα δείξει άλλο πρόσωπο από δω και εμπρός. Χρειάζεται οπωσδήποτε παίκτη πίσω από τον Καλάθη, θέλει σίγουρα σέντερ με αθλητικά προσόντα – μιας και ο Λάσμε δεν ανταποκρίνεται και σουτ από μακριά.

Από τους υπάρχοντες παίκτες του ρόστερ κλασικός σουτέρ είναι μόνο ο Λοτζέσκι και αυτός με πολλά up και down. Από τα πεντάρια ποιος μπορεί να πάρει το ρόλο του αθλητικού ψηλού; Ο Λάσμε ή ο Γκιστ, που δυσκολεύονται να κοντράρουν τους αντίστοιχους σέντερ των άλλων ευρωπαϊκών ομάδων; Ο αργός και βαρύς Βουγιούκας ή ο ανέτοιμος και προερχόμενος από αγωνιστική αποχή Παπαγιάννης;

Στον άσο μετά τον Καλάθη το χάος. Ο ομογενής γκαρντ αναγκάζεται να παίζει στα δύσκολα πάνω από τριάντα λεπτά, αφού δεν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον άλλο. Συμπέρασμα; Μεταγραφές χθες. Εάν δεν αλλάξει παίκτες, προκοπή δεν πρόκειται να κάνει. Το υπάρχον δυναμικό έχει πιάσει ταβάνι και δεν φαντάζομαι να περιμένει κανείς ότι μόνο ο ερχομός του Πιτίνο θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές. Το χειρότερο είναι να έχει πειστεί ο διοικητικός ηγέτης των πρασίνων ότι το υλικό που διαθέτει το τριφύλλι είναι ικανό να πάει μακριά. Επιβάλλεται να καταλάβει ο ίδιος ότι αν δεν μπουν χρήματα ή αν δεν υπάρξει νέο πλάνο, κυρίως σε ότι έχε να κάνει με τις επιλογές των ξένων, οι πράσινοι δεν στρίβουν.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την πρόσληψη του νέου προπονητή είναι αν αυτή έγινε με σκοπό να ανοίξει στον Παναθηναϊκό μια νέα αγορά παικτών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παικτών, δηλαδή, που δεν έφθασαν μέχρι το μαγικό κόσμο του NBA απευθείας από τα Κολέγια, οι οποίοι όμως μπορούν με βάση τα προσόντα να σταθούν στο επίπεδο της Euroleague. Απομένει να διαπιστώσουμε τι ισχύει……

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ