Παιχνίδια μυαλού

Παιχνίδια μυαλού

Αφοπλιστικά ειλικρινής ο Πιτίνο έδειξε στους παίκτες του ΠΑΟ ότι ο μόνος δρόμος είναι η δουλειά και η προσήλωση στο στόχο διαφορετικά θα φύγουν.

Λένε πως «αν αρχίσεις να παλεύεις με μια αρκούδα, η μάχη τελειώνει όταν… κουραστεί η αρκούδα» κι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να την εξουθενώσει και να τη βγάλει έξω από το παιχνίδι της.

Με την «αύρα» του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο και την αλλαγή ψυχολογίας για την οποία θα πρέπει να γίνει συζήτηση στον Παναθηναϊκό οι πράσινοι έκαναν ίσως την καλύτερη εφετινή τους εμφάνιση και έδειξαν πως πράγματι μπορούν να παίξουν σωστά.

Ο Ιταλοαμερικανός μίλησε με τους παίκτες του, τους έφερε προ των ευθυνών τους, απέναντι στον εαυτό τους. Ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρος. Ακομπλεξάριστος. Η συνομιλία με τον Λεκαβίτσιους είναι χαρακτηριστική. «Είσαι ο πιο κοντός παίκτης του γηπέδου. Είσαι κι ο πιο γρήγορος. Θα πρέπει να κάνεις κάτι για να μην σε λένε τον πιο κοντό, αλλά τον πιο καλό αμυντικό. Είναι δική σου επιλογή».

Η μπάλα στους παίκτες, η απόφαση σε αυτούς για το μέλλον τους στην ομάδα, κανείς δεδομένος.

Την ίδια στιγμή δεν έσπευσε να «βομβαρδίσει» με πληροφορίες τους παίκτες ούτε να κάνει τον… ξερόλα. Δυο απλά πράγματα στην άμυνα με τις παγίδες στη μπάλα ή την αλλαγή σε ματς απ στα τελευταία δεύτερα των επιθέσεων του αντιπάλου και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του.

Και λίγα λόγια για την αλλαγή ψυχολογίας. Πάντοτε η αντικατάσταση του προπονητή φέρνει τέτοιου είδους μεταμορφώσεις. Είναι ο λεγόμενος «μήνας του μέλιτος», που ανάλογα με την επίδραση του νέου τεχνικού διαρκεί λίγο ή περισσότερο.

Είναι εξοργιστικά τεράστια η αλλαγή συμπεριφοράς συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι πριν από μερικές ημέρες ούτε τα χέρια τους δεν σήκωναν!

Εχουμε ξαναπεί ότι στην επίθεση μπορεί να χάσεις το σουτ, επειδή δεν είσαι σε καλή φόρμα, αλλά είσαι απαράδεκτος εάν είσαι μόνος σου και δεν σηκώνεις τον κ…λο σου να πάρεις το ριμπάουντ.

Δεν γίνεται πριν από μια εβδομάδα να μην μπορούσες και τώρα να μπορείς, διότι σε ένα μήνα πάλι ίσως να μην μπορείς. Αυτό δεν είναι νοοτροπία επαγγελματία παίκτη… Ξηγημένα πράγματα!

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτη είναι η αντίδραση του Παναθηναϊκού όταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μείωσε σε 72-70 με την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της. Υπό άλλες συνθήκες οι πράσινοι απλά θα «κατέρρεαν». Πήγαν να ξανακυλήσουν μάλιστα με τον Καλάθη να σουτάρει τρίποντα και τους υπόλοιπους να τον κοιτούν. Το είπε κι ο Πιτίνο στο τάιμ άουτ που πήρε αμέσως.

Η άμυνα κέρδισε τις «μάχες», η μπάλα γύρισε με υπομονή, ο Καλάθης αντί να τη σουτάρει, τη μοίρασε και το «τριφύλλι» ξέφυγε. Ακόμα κι όταν ο Χάκετ πήγε να του «χαλάσει» το μυαλό με… καραγκιοζιλίκια, ο Νικ διατήρησε την ψυχραιμία του και ήταν πραγματικός αρχηγός.

Ο Παναθηναϊκός φαίνεται να βγαίνει από το τέλμα που είχε πέσει. Η παρουσία του Πιτίνο, η στόχευση στο μυαλό των παικτών, η αλλαγή συμπεριφοράς τους έχει φέρει έναν άλλον αέρα στο ΟΑΚΑ.

ΟΜΩΣ! Τα δομικά προβλήματα του ρόστερ παραμένουν.

Ο Λεκαβίτσιους συνεχίζει να έχει τα ίδια μειονεκτήματα, ο Καλάθης εξακολουθεί να είναι μόνος στην οργάνωση, ο Τόμας δεν είναι καλύτερος στην άμυνα, ο Γκιστ έχει ταβάνι στην ενέργεια, ο Λάσμε παραμένει 36 ετών κι ο Λοτζέσκι ο μοναδικός αξιόπιστος σουτέρ. Αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να καλυφθούν πίσω από τη λάμψη του Πιτίνο, αλλά ο 66χρονος να τα φωτίσει, να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει…

ΥΓ Κι όμως έλειψε σημαντικά από το ροτέισον του Παναθηναϊκού ο Παπαπέτρου. Ξεπέρασε τις φοβίες του για το χέρι του και μπήκε με αυτοπεποίθηση. Δεν είναι το σκορ που πρόσφερε, αλλά όλα τα άλλα τα περισσότερα εκ των οποίων δεν φαίνονται στη στατιστική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ