Σε διαφορά φάσης ο Ολυμπιακός και οι άλλοι

Σε διαφορά φάσης ο Ολυμπιακός και οι άλλοι

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, καταλαβαίνεις πόσο έξυπνη κίνηση έκαναν οι Ερυθρόλευκοι τον περασμένη Απρίλη.

Σίγουρα βάζει μπόλικη κουβέντα στο τραπέζι της Σούπερ Λιγκ η ενδεχόμενη πώληση του Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ. Μια κίνηση στα όρια του αψυχολόγητου αν αναλογιστεί κανείς πως ο Δικέφαλος του Βορρά έχει κάνει τον μισό δρόμο για την κατάκτηση ενός τίτλου που κυνηγά για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Ναι, είναι πολλά τα λεφτά. Ναι, έχει σημασία τι θέλει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής που βρίσκεται μπροστά από το συμβόλαιο της ζωής του. Όταν έχεις όμως στο ρόστερ σου έναν σέντερ φορ που εγγυάται για εσένα σε δύσκολα βράδια και μάλιστα σε μια αγωνιστική συγκυρία που ο Δικέφαλος δεν πείθει με την εικόνα του (παρά μόνον την αποτελεσματικότητα του) τότε παίρνεις τα ρίσκα σου. Φυσικά με 10 εκατ ευρώ μπορείς να βρεις αντικαταστάτη. Εννοείτε πως επικοινωνία μπορεί να προκύψει ενδεχομένως και ένα καλύτερο «όνομα» από αυτό του Σέρβου που ουσιαστικά στα μέρη μας «έχτισε» το προφίλ του. Το ρίσκο όμως παραμένει, και θα είναι εκεί κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει το εύκολο γκολ ως το φινάλε της σεζόν.

Ο Πρίγιοβιτς δεν φεύγει για να μετακομίσει στην Πρέμιερ Λιγκ, ώστε ο Δικέφαλος του Βορρά να αναλογιστεί πως δεν μπορεί να του κλείσει τον δρόμο. Δεν μετακομίζει σε ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, πιο ελκυστικό για την καριέρα του. Είναι έτοιμος να δεχθεί μια πρόταση-εξασφάλιση αποκλειστικά με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Το… χρήμα μιλάει, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει και αντίλογο. Μια πρόταση για ένα νέο συμβόλαιο, καλύτεροι οικονομικοί όροι από πλευράς ΠΑΟΚ, μια παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι στην ιστορία. Αλλά δεν…

Εννοείτε βεβαίως πως η παρτίδα του τίτλου, δύσκολα αλλάζει. Και γιατί το +8 από τον Ολυμπιακό είναι ισχυρό και κυρίως γιατί τα όσα έχουμε δει ως εδώ να… συμβαίνουν μάλλον είναι ισχυρά επιχειρήματα για την συνέχεια της διαδρομής. Ο ΠΑΟΚ δίχως Ευρώπη θα έχει ένα ματς την εβδομάδα να διαχειριστεί. Πήρε μπόλικες ανάσες από την «έξτρα διακοπή» των Χριστουγέννων, έχει τους Ερυθρόλευκους στην Τούμπα άρα δεν αναμένονται ιδιαίτερες συγκινήσεις ως τον επίλογο.

Αντίθετα αλλάζουν οι όροι και μάλιστα σοβαρά για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Και γενικότερα για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί κοιτάζοντας με προσοχή την μεγαλύτερη εικόνα αντιλαμβάνεσαι εύκολη τη «διαφορά φάσης» που προκύπτει ανάμεσα στους Ερυθρόλευκους και στους άλλους. Ο Ολυμπιακός είναι σε φάση δημιουργίας μιας ομάδας με προοπτική τριετίας. Έχει έναν πολύ καλό προπονητή που θα μπορεί να συνεχίσει, όχι χτίζοντας από την αρχή αλλά πατώντας στην δουλειά που γίνεται. Έχει ουσιαστικά μια «έτοιμη ομάδα» που αν πάρει αυτά που ψάχνει από τον Σολδάνο (και αν κάνει ένα κόλπο-γκρόσο με τον Σα) τότε δεν θα χρειάζεται παρά πινελιές για την συνέχεια. Μια ομάδα που αξίζει να την εμπιστευτείς και να τις δώσεις χρόνο.

Αυτό που δεν μπορεί να πει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος πέραν του Πρίγιοβιτς έχει να λύσει ένα σωρό θέματα: Με συμβόλαια που λήγουν (Βαρέλα, Κρέσπο, Σακχόφ, Μπίσεσβαρ, Κάνιας). Με συμβόλαια που αν δεν αλλάξουν οι όροι τους (Πέλκας, Πασχαλάκης, Μαουρίσιο) πολύ δύσκολα θα αποδειχθούν ισχυρά δεδικασμένα και αναπόφευκτα θα ανοίξουν ιστορίες… τύπου Πρίγιοβιτς. Με ποδοσφαιριστές που η ηλικία τους (Μάτος, Βιεϊρίνια) δεν επιτρέπει κουβέντες για… το μέλλον γενικά!  Ο Δικέφαλος θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Όπως ακριβώς επιχειρεί να κάνει η ΑΕΚ αυτόν τον καιρό, έχοντας καταλάβει τα μεγάλα καλοκαιρινά της λάθη. Υπάρχουν φυσικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο κλαμπ. Ο παρονομαστής όμως είναι κοινώς.

Έκανε σπουδαία κίνηση η διοίκηση του Ολυμπιακού τον περασμένο Απρίλη αποφασίζοντας να τα «αλλάξει όλα». Έκανε και πολύ καλή δουλειά στις επιλογές της. Οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο έχουν φτιάξει ένα σύνολο που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, απέκλεισε την Μίλαν κλπ. Έχουν βάλει και τις βάσεις σε ένα οικοδόμημα που δείχνει ικανό να τους ξαναβάλει στη θέση του ισχυρού γενικώς. Δεν πήγαν να φτιάξουν ομάδα μιας… χρονιάς για να πάρουν ένα (ακόμη) πρωτάθλημα. Πήγαν να αλλάξουν εποχή. Και αυτό είναι κάτι που δείχνει πως πραγματικά έχει πάρα πολλές πιθανότητες να τους δικαιώσει

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ