Ένα «πείραμα» που έγινε όπλο υπεροχής

Ένα «πείραμα» που έγινε όπλο υπεροχής

Το τρικ του Μαρτίνς με τον Φορτούνη σε θέση φορ, το... πατατράκ της Μίλαν, η μεταμεσονύκτια τοποθέτηση πως «δεν γίνεται να το διατηρήσουμε» και η... διάψευση.

13 Δεκεμβρίου 2018. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μίλαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και θέλει απαραίτητα νίκη με δύο γκολ διαφορά για να καταφέρει να προκριθείς τους «32» του Europa League αντί των Ροσονέρι. Η επιτομή του αουτσάιντερ. Το πρωί του αγώνα ο Μαρτίνς καλεί τους παίκτες του για την πρώτη ομιλία ενόψει του μεγάλου αγώνα. Και τους ενημερώνει ότι αλλάζει τις θέσεις των επιθετικών. Ο Φορτούνης βασικός σέντερ φορ, ο Γκερέρο πίσω του, σε ρόλο δεύτερου επιθετικού.

Το «πείραμα» αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη του αγώνα, από τον τρόπο με τον οποίο παρατάσσονται οι Ερυθρόλευκοι στον αγωνιστικό χώρο. Ένα «πείραμα» που ο Τζενάρο Γκατούζο και η Μίλαν άργησαν να το καταλάβουν. Ένα απλό… τρικ, που όμως βελτίωσε εντυπωσιακά την εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά των δύο ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να ανταλλάξουν θέσεις και ρόλους.

Ο Φορτούνης έγινε σέντερ φορ. Βρέθηκε πιο κοντά στην περιοχή. Δεν χρειάστηκε να σπαταλά διαρκώς ενέργεια σε κινήσεις μακριά από αυτήν και επικεντρώθηκε στη δημιουργία και την εκτέλεση. Διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο της Μίλαν με τις κινήσεις, τις πρώτες επαφές του, τα «σπασίματα» της μπάλας. Ενώ την ίδια στιγμή ο Γκερέρο έμοιαζε με ταύρο σε υαλοπωλείο. Ετρεχε, μάρκαρε λυσσαλέα, κινούνταν στον χώρο, έβγαινε στις άκρες, βοηθούσε στους χαφ και φυσικά απειλούσε περισσότερο, μπαίνοντας με… φόρα στην περιοχή, που είναι ο αγαπημένος του τρόπος να επιτίθεται. Ως «τρέιλερ», με ταχύτητα και ορμή.

Το τρικ πέτυχε. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στην ιστορία του, επικρατώντας με 3-1 και έχοντας για κορυφαίο παίκτη του τον… σέντερ φορ του. Τον… Φορτούνη. Ένα παράδοξο, σε μια βραδιά γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις. Μια βραδιά που άλλαξε σε πολλά και την προσέγγιση του Πέδρο Μαρτίνς, σχετικά με το ρόστερ της ομάδας του, αλλά και τους ρόλους. Τον έκανε πιο ανοιχτόμυαλο. Κι ας μην το είχε παραδεχθεί το ίδιο βράδυ.

Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα ο Πορτογάλος τεχνικός αποχωρούσε πανευτυχής από το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Μετά από πλήθος αναμνηστικών φωτογραφιών με οπαδούς που περίμεναν υπομονετικά να τον συγχαρούν, πιάσαμε την κουβέντα. Σπάνιο για τον συνήθως απρόσιτο και «βαρύ» Πορτογάλο. Η συζήτηση είχε να κάνει με τη μεγαλειώδη νίκη και πρόκριση. Αλλά και με τα όσα επεφύλασσε ο ίδιος στη Μίλαν και όσα δεν… κατάλαβε ο Γκατούζο.

Το βασικότερο όλων είχε να κάνει με την αλλαγή θέσεων Φορτούνη, Γκερέρο. Ο Μαρτίνς ήταν επιφυλακτικός ως προς τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης έμπνευσής του σε βάθος αγώνων. Ή τουλάχιστον έτσι ήθελε να πιστέψουμε. «Ηταν πολύ καλή η απόδοση και των δύο, πήραμε τα καλύτερα στοιχεία από τον καθένα. Αλλά δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον σχηματισμό σε πολλά παιχνίδια», είχε τονίσει. Αναφέροντας πως «στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσει αυτό το σχήμα».

Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει τρεις σέντερ φορ. Τους Γκερέρο και Χασάν απόλυτα υγιείς, αλλά και τον Φράνκο Σολδάνο, που περιμένει στη γωνία για να μπει στο κόλπο της 11άδας. Κι όμως και στα τρία σημαντικά παιχνίδια που ακολούθησαν την αναμέτρηση με τη Μίλαν (Λαμία, Ξάνθη στο Κύπελλο, Λεβαδειακό), ο Μαρτίνς επέλεξε να στηρίξει την έμπνευσή του. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός πήρε μόνο νίκες στο πρωτάθλημα, ενώ στο ματς Κυπέλλου με τους Ακρίτες ο «Φόρτου» είχε δύο δοκάρια!

Ο Μαρτίνς έφτασε στο σημείο να παρατάσσει το συγκεκριμένο σχήμα, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Επειδή η ομάδα του αποδίδει και οι παίκτες που χρησιμοποιεί αισθάνονται καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Και το δείχνουν, με τον Ολυμπιακό να συνδυάζει θέαμα, ουσία, αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο, κάθε φορά από εδώ και πέρα, που το δίδυμο Φορτούνη – Γκερέρο θα βρίσκεται στο χορτάρι, το πρόβλημα του αντιπάλου θα είναι μεγάλο. Με κάθε άλλον σέντερ φορ, ο Φορτούνης θα γυρίζει στη θέση του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ