Πως να συγκρίνεις την καταιγίδα, με μια ψιχάλα;

Πως να συγκρίνεις την καταιγίδα, με μια ψιχάλα;

Ο ΠΑΟΚ υπερέχει και ως ομάδα και τακτικά, έχει καλύτερες μονάδες και το ψυχολογικό πλεονέκτημα, αφού αμφότεροι ξέρουν ποιος είναι καλύτερος

Δηλαδή ρε Γιώργο Νοικοκύρη, που από το ξεκίνημα του to10.gr ζητάς μπλοκ ανήμερα των μεγάλων αγώνων, περιμένεις σοβαρό κείμενο για το σημερινό;

Είπαμε να γράφουμε κάποια πράγματα σχετικά με την επικαιρότητα, τούτο όμως συνιστά καταπίεση.
Καλύτερα να καταπιανόμουν με τη συμφωνία των Πρεσπών, τον Ολιβέιρα και τον Ίνγκασον, έστω με την απόκτηση βόμβα του Φέτφα από τον «ο Άρης» που τη λες και μεταγραφή αεροδρομίου.

Πολύ πιθανό σε τετ α τετ του τελευταίου, με τις κερκίδες συνοικιακών προδιαγραφών που έχει ο Χαρίλαος, να βρει η μπάλα κάνα αεροπλάνο την ώρα της απογείωσης και να έχουμε άλλα.

Δε γίνεται να αναλύσεις ένα παιγνίδι σαν αυτό με το χαρτί στο ΟΑΚΑ, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν.

Κι εννοείται πως αυτό δε μηδενίζει τις πιθανότητες της γηπεδούχου για νίκη, το ποδόσφαιρο παραμένει λαοφιλές διότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Και μέσα στα πάντα, περιλαμβάνεται και η πιο απίθανη και απρόσμενη νίκη, που ξεπερνά κάθε ποδοσφαιρική λογική.

Το απρόβλεπτο όμως, δε γίνεται να το μαντέψεις, πόσο δε να το περιγράψεις προκαταβολικά, ειδάλλως δε θα ήταν απρόβλεπτο.

Οι εν Ελλάδι αγώνες του ΠΑΟΚ είναι κάπου 25, η μόνη ήττα του ήταν στο δεύτερο ευκολότερο παιγνίδι θεωρητικά, αυτό με την Παναχαΐκή της Β εθνικής για το κύπελλο. Χίλια μπράβο στα παλικάρια όπως θα ΄λεγε κι ο ομοσπονδιακός-αμπελουργός, πριν το παιγνίδι όμως δε γινόταν να ανοίξεις σοβαρή ποδοσφαιρική συζήτηση με αυτό ως επίκεντρο.

Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό, ο ΠΑΟΚ υπερέχει σε όλους τους τομείς. Και υπερέχει θεαματικά μάλιστα.

Τακτικά είναι πολύ καλύτερος και πολύ πιο δεμένος σαν ομάδα, αυτό ήταν που τον κράτησε στον πρώτο γύρο πριν ακόμα πατήσει γκάζι και υπήρχαν περιπτώσεις που έδειχνε κάπως δυσκοίλιος.

Και σε ατομικό επίπεδο όμως έχει πολύ ανώτερο έμψυχο υλικό, ακόμα σε στο ένα εναντίον ενός, δεν υπάρχει θέση που ο αντίπαλος υπερέχει, έστω να ισορροπεί κάπως. Στο υποθετικό σενάριο που για κάποιους λόγους το παιγνίδι γινόταν ροντέο και τα συστήματα πήγαιναν περίπατο, σε άμυνα, επίθεση, κέντρο, άξονα, πτέρυγες, έχει εμφανή υπεροπλία.

Με εξαίρεση τον Λιβάγια που έχει ποιότητα, αλλά ακόμα και ντεφορμέ μοιάζει σαν την καλαμιά στον κάμπο, άντε και τον Πόρσε, Πόνσε ή κάπως έτσι που από μόνοι τους μαζί με τον Κροάτη μπορούν να κερδίσουν μέχρι Λεβαδειακούς, ποιον άλλον να μετρήσεις στα σοβαρά;

Τον Χαρτομάνταλο που από τις πτώσεις κυνηγάει το ρεκόρ του Καραγκούνη ή τον Μπακάκη που πέρσι μας τον έκαναν Ντάνι Άλβες;

Να βάλω μέσα και τον Λαμπρόπουλο που με το χιλιάρικο που κονόμησε, μπορεί να έφαγε μπριζόλα, να πήρε πρωτεΐνη και να καρδάμωσε. Η διαφορά φαίνεται, όταν έχεις μάθει να τη βγάζεις με ρεβίθια και σπανακόριζο…

Το τρίτο και σημαντικότερο σημείο στο οποίο υπερτερεί ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχολογία, Κάτι που δεν είναι αόριστο, καθώς αποτελεί τη συνισταμένη των δυο δεδομένων που προανέφερα και τα οποία δεν τα βλέπω μόνο εγώ, τα γνωρίζουν και τα στελέχη των δυο ποδοσφαιρικών τμημάτων. Ο ΠΑΟΚ βλέπει την αντίπαλο του σαν υποδεέστερη κάτι που δε συνιστά υπεροψία, αλλά ρεαλισμό κι εκείνη άλλωστε τον αντιλαμβάνεται ως ανώτερο.

Όταν δίνεις αγώνα κόντρα σε κάποιον που ξέρεις εκ των προτέρων είναι πιο δυνατός, πιο ικανός, πιο επικίνδυνος, κουβαλάς νοοτροπία χαμένου, κυριαρχεί μέσα σου ο φόβος. Ούτε να ρισκάρεις μπορείς, ούτε να επενδύσεις στον παικτικό τσαμπουκά, δεν έχεις κουράγια να το κάνεις.

Διαβάζοντας κατά καιρούς απόψεις ΠΟΚεμον για τον ΠΑΟΚ, πιστεύω πως σχολιάζουν στα τυφλά, χωρίς να έχουν ποδοσφαιρική εικόνα για τις επιδόσεις της ομάδας, μαντεύουν πως ο ΠΑΟΚ θα είναι λίγο πιο βελτιωμένος από εκείνον της εποχής Μπατατούδη και Γούμενου.

Βλέπουν καπάκι και καμία προπαγανδιστική φωτό από το πέναλτι που κέρδισε ο Ακπόμ κόντρα με τον ΠΑΣ, όπου δε δείχνει την ανατροπή αλλά την προηγούμενη φάση, τρώνε τον παπά πως μας σπρώχνουν τα κοράκια και σκέφτονται πως δε μας αξίζει η θέση που βρισκόμαστε.

Αλήθεια τώρα, εσείς που τα λέτε αυτά, δεν έχετε δει ΠΑΟΚ…

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, οι άλλοι παλεύουν να επιβιώσουν με τα ψέματα και τις επικοινωνιακές φανφάρες, γι αυτό και σας το γράφω πριν το πακέτο των πιο κρίσιμων αγώνων, για να το έχετε υπόψιν.

Ο ΠΑΟΚ είναι οδοστρωτήρας, δεν υπάρχει ομάδα όχι να τον κοιτάξει στα μάτια, αλλά έστω να του ρίξει φευγαλέο βλέμμα.

Συγκριτικά, το χαρτί μπροστά του δεν είναι ούτε φορτηγό, ή έστω μοτοσυκλέτα, ούτε καν ποδήλατο, μοιάζει με πατίνι..

Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι καταιγίδα, το χαρτί εν προκειμένου στην καλύτερη να γίνει ψιχάλα, δε μπορεί παραπάνω.

Πως να συγκρίνεις τον τυφώνα με το σταγονίδιο, θα σκίσει τα πτυχία του ο Αρναούτογλου…
Μπέσα σας μιλάω, αν ήμουν χαρτί, βάσει προσμονής του αγώνα θα μου αρκούσε ένα Χ κι αυτό δε συνιστά ηττοπάθεια, αλλά κατανόηση της πραγματικότητας..

Το Γνώθι σαυτόν είναι αρετή κι αν δίπλα στον εαυτό σου βάλεις και τον άλλον, αποκτάς απόλυτη αυτογνωσία, μόνο αν είσαι τυφλός δε θα δεις τη διαφορά.

Όταν δε μπορείς παραπάνω, είναι σώφρον να συμβιβάζεσαι με το μέγιστο που μπορείς να κατακτήσεις. Τούτο δε σημαίνει πως απαγορεύεται η προσπάθεια, στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή δε χάνεις όταν τρως γκολ, αλλά όταν σταματήσεις να τρέχεις.

Μιλάμε όμως για τα δεδομένα βάσει όσων ισχύουν πριν την αναμέτρηση.

Κι αν προηγουμένως παρομοίασα τον ΠΑΟΚ με καταιγίδα και το χαρτί με ψιχάλα κι η ψιχάλα είναι επικίνδυνη, ενδέχεται να γλιστρήσεις και να φας τα μούτρα σου.

Πριν βγεις από το σπίτι όμως, ποιο από τα δυο θα σε προβληματίσει;

Η καταιγίδα φυσικά γι αυτό και θα βγεις με αδιάβροχα και ομπρέλες για προστασία, χωρίς αυτό να αποκλείει να την πατήσεις από την ψιχάλα.

Το πιο αμφίρροπο σημείο του αγώνα σήμερα θα είναι το ξεκίνημα, εκεί που οι γηπεδούχοι θα μπουν με ψυχή κι ενθουσιασμό, για να κάνουν το χατίρι του Τζάμπα.

Κι αυτό πάλι δεν είναι σίγουρο, ο φόβος που θα νοιώθουν ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά. Είναι όμως το μόνο σημείο που μπορούν να ποντάρουν κι αυτό μέχρι να ξεφουσκώσουν. Ότι μπορέσουν να κάνουν, αν μπορέσουν, θα είναι μέχρι εκεί, μετά δεν έχει.

Η μόνη τους επιλογή στη συνέχεια, θα είναι βουντού για να μη σκοράρει ο ΠΑΟΚ. Από την πλευρά του ο τελευταίος, δε θα κατέβει ούτε συντηρητικά ούτε αναγνωριστικά, ούτε με σκοπό να παγώσει το ρυθμό. Θα επιδιώξει με κάθε τρόπο, να δείξει στο χαρτί πως καλά κάνει και φοβάται.

Μετά το σοβαρό τραυματισμό του Βέρνμπλουμ και την απουσία του Κάνιας, θεωρητικά έχει θέμα στη θέση 6 και θ΄αναγκαστεί να παίξει χωρίς έστω και περιστασιακό κόφτη, κάτι που δε μπορεί να τον ανησυχήσει σοβαρά όταν η αμυντική ανεπάρκεια της γηπεδούχου θα την αναγκάζει όποτε επιτίθεται, να το κάνει με το μυαλό στην άμυνα…

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω, δε μηδενίζουν αυτά που συνέβησαν πέρσι στην Τούμπα και αποτελούσαν το βασικό σημείο αναφοράς στις προαναγγελίες των δύο επόμενων αγώνων.

Το ψυχολογικό μειονέκτημα που έχει ως αφετηρία το ρεσιτάλ ανηθικότητας των χαζοχαρούμενων τρομοκρατημένων και την επίγνωση της πράξης τους, θα συνεχίσει να υφίσταται, όσο στο περιβάλλον της χάρτινης υπάρχουν οι αυτουργοί της περσινής κλοπής, μαζί με όσους την επικρότησαν.

Ακόμα κι όταν αυτοί αποχωρήσουν, η αίσθηση της μειονεξίας έναντι εκείνου που έκλεψαν εν ψυχρώ, θα πλανάται στην ατμόσφαιρα…

Στα δυο προηγούμενα παιγνίδια έπαιξε πρωταρχικό ρόλο, γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν απλά καλύτερος, οι διαφορές δεν ήταν τόσο θεαματικές.

Πλέον, είναι τόσο συντριπτικά ανώτερος, που δεν τους κοιτάει καν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ