ΑΕΚ : Ούτε Οκόνσκι ούτε Εστερχάζι, αλλά Λιβάγια

ΑΕΚ : Ούτε Οκόνσκι ούτε Εστερχάζι, αλλά Λιβάγια

Μπορεί να μην έχει την οξυδέρκεια του μεγάλου Οκόνσκι, την αρχοντιά και την ταχύτητα του «κόμη» Εστερχάζι, αλλά ο Μάρκο Λιβάγια είναι ο επιθετικός που χρειάζεται η ΑΕΚ.

Από τα πρώτα φιλικά που έπαιξε με την ΑΕΚ, διατύπωσα την άποψη πως ο Μάρκο Λιβάγια δεν είναι σέντερ φορ. Μπορεί η Λας Πάλμας που τότε ήθελε να κρατήσει τον Αραούχο, να πρότεινε στην ΑΕΚ τον Λιβάγια ως αντικαταστάτη του, αλλά ο Κροάτης δεν μπορούσε να σταθεί μέσα στην περιοχή περιμένοντας από κάποιους άλλους να του περάσουν την μπάλα για να κάνει αυτός την τελική προσπάθεια.

Ο Χιμένεθ προσπάθησε να τον περιορίσει στο «κουτί» αλλά ο Λιβάγια έβγαινε συνεχώς έξω ψάχνοντας επαφές την μπάλα. Ο παίκτης έδειχνε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ελεύθερος. Ανήκει στην… κατηγορία των ακατάταχτων. Δεν είναι σέντερ φορ δεν είναι εξτρέμ δεν είναι κλασσικό δεκάρι. Να μην τρομάξουν με την σύγκριση οι αναγνώστες αυτού του κειμένου, ο Λιβάγια είναι τηρουμένων των αναλογιών μια περίπτωση Τζιοβάνι.

Του αρέσει να περιφέρεται ελεύθερος στο γήπεδο και να έχει την μπάλα στα πόδια. Έχει καλή αίσθηση του χώρου, ντριπλάρει κοντράροντας την μπάλα διότι ευνοείται από την δύναμη που διαθέτει και σουτάρει ευθύβολα. Πάνω από όλα όμως κι αυτό φαίνεται καθαρά, γουστάρει αυτό που κάνει στην ομάδα και παθιάζεται μέσα στο γήπεδο. Δεν κάνει κάτι με εξαιρετικό τρόπο αλλά τα κάνει όλα σχετικά καλά. Σε ένα πρωτάθλημα που το επίπεδο διολισθαίνει και οι ποιοτικοί παίκτες λιγοστεύουν, ο Μάρκο Λιβάγια ξεχωρίζει. Από την παρουσία του στο γήπεδο επωφελείται η ΑΕΚ

Τα γκολ που πετυχαίνει χαρίζουν βαθμούς. Η απουσία του Μάνταλου του δίνει περισσότερο ζωτικό χώρο και τον αναδεικνύει σε ηγέτη της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Έχω ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε ομάδες με υψηλή ποιότητα. Στην ΑΕΚ ήρθε και κούμπωσε λύνοντάς της προβλήματα στην οργάνωση του παιχνιδιού και -όσο περνάει ο καιρός- στο σκοράρισμα.

Μέχρι τώρα είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του Χιμένεθ και η βασική εξήγηση για την αγωνιστική υγεία που βγάζει η ομάδα του. Ο Αραούχο άρχισε να επωφελείται από την παρουσία του Κροάτη αν και διαπιστώνει πλέον ότι ένα μέρος στην εκτίμηση των οπαδών της ΑΕΚ έχει ήδη παραχωρηθεί στον Μάρκο Λιβάγια. Το γκολ που πέτυχε στην Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν σημαδιακό. Κράτησε την ομάδα του στον αφρό και τόνωσε την δική του αυτοπεποίθηση.

Ο δρόμος τώρα είναι στρωμένος για τον Μάρκο Λιβάγια. Δεν έχει την οξυδέρκεια του μεγάλου Οκόνσκι, την αρχοντιά και την ταχύτητα του «κόμη» Εστερχάζι, την φινέτσα και την τεχνική του Τσιάρτα. Η ΑΕΚ μπορεί να δώσει 1,7 εκατομμύρια στην Λας Πάλμας και να έχει για χρόνια στην μηχανή της έναν παίκτη που γουστάρει να παίζει με την φανέλα της και να ακούει το όνομά του από την εξέδρα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ