Κουνήσανε το τάβλι

Κουνήσανε το τάβλι

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την απόφαση να φύγει ο Ολυμπιακός από το ΟΑΚΑ. Όταν σε τρώνε κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση δεν έχεις άλλη επιλογή.

ΧΘΕΣ πριν από το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, έγραφα για τη μιζέρια που κυριαρχεί στο μπάσκετ. Οκτώ ώρες αργότερα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, αποφάσισαν να κουνήσουν το τάβλι. Να μην κατέβει ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημιχρόνιο. «Παίρνουμε την ομάδα και φεύγουμε». Επιστροφή λοιπόν στη δεκαετία του ’90. Όχι στη δραχμή. Στα ήθη και στα έθιμα. Οταν ο Παύλος δεν κατέβαζε τον Παναθηναϊκό στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος. Οταν ο Θωμάς Βουλινός, σε ματς Παναθηναϊκού- ΠΑΟΚ, στο ΟΑΚΑ, μπουκάριζε στον αγωνιστικό χώρο έπαιρνε την ομάδα κι έφευγε. Συχωρεμένοι και οι δυο, αλλά όπως έχει πει ο ποιητής, όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες.

ΙΔΟΥ λοιπόν που ύστερα από 30 σχεδόν χρόνια μετέρχονται τέτοιων μεθόδων, νεαροί μορφωμένοι κύριοι. Σαν τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Που πάει να πει, ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Παρένθεση. Η γκραν καταστρόφα από την αποχώρηση του Ολυμπιακού δεν έχει να κάνει με το κύρος του αθλήματος που τρώθηκε ανεπανόρθωτα. Αυτά είναι τρίχες κατσαρές. Δηλαδή δεν κοιμήθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τη στεναχώρια του ο Βασιλακόπουλος; Δεν θέλω να ακούω αηδίες. Τη χοντρή τη ζημιά την πάθανε οι τζογαδόροι. Όσοι τα είχανε σπρώξει στο Στοίχημα στον Παναθηναϊκό. Τα λέγαμε και πριν από το ματς. Κάτω από το 1.30 έκλεισε ο άσσος.

ΚΑΙ δεν είναι μόνο η έδρα. Σημαντική παράμετρος είναι και η διαιτησία. Παίζουνε στην Πρέμιερσιπ, Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ κι ο άσσος ανοίγει στο 2.05. Με το που ορίζουνε διαιτητή τον Γουέμπ, ο άσσος πέφτει αυτομάτως στο 1.75. Όπως το λέω. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό στην Αγγλία, όταν βάζουνε στην Ελλάδα, να σφυρίξει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, τον Αναστόπουλο, ο άσσος που έτσι η αλλιώς ήτανε το πρώτο σημείο, γίνεται μπετόν. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουνε κάποιοι λίγοι, που τα σπρώχνουνε στο Στοίχημα. Να ποντάρουνε σ’ ένα παιχνίδι, δύο-τρία χιλιάρικα. Με το που κουνήσανε το τάβλι λοιπόν οι Αγγελόπουλοι, δεν κατέβηκε στο δεύτερο ημιχρόνιο ο Ολυμπιακός και διακόπηκε το παιχνίδι, άκυρο το στοίχημα. Μονάδα. Όσοι είχανε παίξει Παναθηναϊκό, χάσανε τα κέρδη μέσα από την τσέπη τους.

ΞΕΦΥΓΑΜΕ όμως. Τι τρόπο αντίδρασης έχεις όταν σε τρώνε; Κι ότι τον τρώνε τον Ολυμπιακό οι Έλληνες διαιτητές στο μπάσκετ-μπολ δεν υπάρχει αμφιβολία. Πολύ ή λίγο ανάλογα με τη περίπτωση, δεν έχει σημασία. Το ότι τον τρώνε, είναι δεδομένο. Δεν αλλάζει. Τι κάνεις λοιπόν, όταν αυτό το βιολί συνεχίζεται σκοινί-κορδόνι; Βάζεις τις φωνές; Βγάζεις ανακοινώσεις; Στέλνεις επιστολές στη ΦΙΜΠΑ; Ζητάς ραντεβού από Υπουργό; Δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Κανένας δεν σε λυπηθεί Και πάλι θα σε σφάζουνε στο γόνατο.

ΝΑ ζητήσεις ξένους διαιτητές, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο; Ο Ιβάν που το έκανε για να γλυτώσει από τον άλλο Πόντιο (που θα φτιάχνανε μαζί το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε) έχει στη ΕΠΟ τον δικό του τον Γραμμένο. Στο μπάσκετ, όσο υπάρχει Βασιλακόπουλος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Έλληνες διαιτητές θα σφυρίζουνε μέχρι να πέσει μαύρο χιόνι. Κι όχι τίποτα σαν τον Σχινά και τον Φούφη. Αναστόπουλος και τα σκυλιά δεμένα. Τι κάνεις λοιπόν όταν σε τρώνε κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση; Να μην κατέβαινε λέει, καθόλου ο Ολυμπιακός; Λάθος. Ο Ολυμπιακός, έπρεπε να φύγει με τα τρία φάουλ στα 20 δευτερόλεπτα. Τάιμ-άουτ και φύγαμε.

ΤΟ μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός. Να κουνήσεις το τάβλι. Να σηκωθείς και να φύγεις. Τι κέρδισες; Τίποτα. Έτσι η αλλιώς χαμένος ήσουνα. Ένα παιχνίδι που και με κανονικούς διαιτητές, πάλι θα έχανε ο Ολυμπιακός. Άσε με όμως να χάσω μόνος μου. Μη μου στέλνεις τον Αναστόπουλο να μου σφυρίζει τρία φάουλ στα 19 πρώτα δευτερόλεπτα. Κι επαναλαμβάνω. Τίποτα δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε. Οι παίκτες και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που το φχαριστηθήκανε και το πανηγυρίσανε.

Στη μουσική επιλογή Tom Waits & Herb Hardesty -Summertime-ΒIrma Shave. 

https://www.youtube.com/watch?v=l4Hli4qKUBo&feature=youtu.be

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ