Αν σας πόνεσε φέτος, που να δείτε και του χρόνου

Αν σας πόνεσε φέτος, που να δείτε και του χρόνου

Η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα είναι οι αναπληρωματικοί του ΠΑΟΚ, αυτοί που άφησε εκτός ενδεκάδας ο Λουτσέσκου.

Τώρα που τελείωσαν όλα και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκταθούμε σε κάποια πράγματα που δεν αφορούν το σήμερα.

Τα όλα που τελείωσαν, δεν αφορούν στο πρωτάθλημα, που άπαξ και δεν γίνει απονομή, τα πάντα θα παραμένουν ρευστά. Δεν ομιλώ περί μαθηματικής εξασφάλισης, διότι όταν υπάρχει το περσινό προηγούμενο της διανομής 12 πόντων σε δικαστικές αίθουσες, κανείς δε μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Το έστω και περιστασιακό κλείσιμο των ματιών, έχει να κάνει με την αδυναμία των άλλων κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το νόημα αυτού που έγραψα στην αρχή, πως όλα τελείωσαν.

Τελείωσε η μπουρδολογία περί της καλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, πακέτο με τη σαθρή ρητορική περί χαρισμένου πρωταθλήματος, εξυγίανσης που μας πήγε καροτσάκι κλπ, που σε περιορισμένο βαθμό είναι αλήθεια σε σχέση με πέρσι, έκανε και φέτος την περαντζάδα από ΠΟΚεμον ΜΜΕ.

Όταν στο πιο κρίσιμο παιγνίδι της χρονιάς που αποτελεί ντέρμπι αποδείξεων, τρως ένα ξεγυρισμένο τρίμπαλο με τον αντίπαλο να φτιάχνει τελικές για πλάκα, όταν σου παίρνει τα σώβρακα στο χόρτο, όταν σε περιορίζει σε ρόλο θεατή παρακολουθώντας πως παίζεται το κανονικό ποδόσφαιρο, τι να μιλήσεις για εξυγίανση και ιστορίες για αγρίους;

Το καλύτερο πάντως είναι αυτό που έρχεται κι ως καλός σαδιστής, σας το κράτησα για σήμερα, που λογικά θα έχετε αρχίσει να αναρρώνετε.

Αν το έγραφα όταν το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, θα πήγαινε στράφι, αφού θα το υπερκάλυπταν οι προαναγγελίες για τον ερχομό της καλύτερης ομάδας στην Τούμπα, για να μας πάρει το πρωτάθλημα, δείχνοντας μας πως παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Για τον Ολυμπιακό μίλησα ευθύς εξ αρχής, από το ξεκίνημα της σεζόν εξηγούσα πως δεν είναι τόσο εύκολο για μια καινούργια ομάδα, να βρει τα πατήματά της. Αν τα έβρισκε ποτέ, καθώς ο προπονητής ήταν καινούργιος, χωρίς προϋπηρεσία στην Ελλάδα, ούτε αυτό που λέμε το μεγάλο όνομα.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως φέτος η ομάδα έδειξε κάποια ενθαρρυντικά δείγματα, το ερώτημα είναι αν με αυτό ως κυρίαρχο εχέγγυο, μπορεί του χρόνου έστω να απειλήσει τον ΠΑΟΚ, που θα είναι ακόμα καλύτερος από φέτος.

Ο γαύρος θα είναι ομάδα διετίας κι ο ΠΑΟΚ τετραετίας, όπου το μόνο αρνητικό ενδεχόμενο θα είναι ο κορεσμός. Όχι αναφορικά με την κατάκτηση τίτλων που δεν θα είναι ούτε λίγοι, ούτε πολλοί για τέσσερα χρόνια, αλλά ο ψυχολογικός. Πόσο να αντέξουν παρέα ο Βαρέλα κι ο Κρέσπο, ο Μπίσεσβαρ κι ο Σακχόφ, παντρεμένοι να ήταν, θα είχε αρχίσει ήδη η κρεβατομουρμούρα.

Λίγοι αντιλήφθηκαν, την ουσία αυτού που έκανε ο ΠΑΟΚ στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Οι ομάδες το χειμώνα, συνήθως προσπαθούν να μπαλώσουν τρύπες και να συμμαζέψουν κενά, ταυτόχρονα με αυτό ο ΠΑΟΚ έστησε ήδη την ομάδα της επόμενης σεζόν.

Αυτό ήταν το βαθύτερο νόημα όλων των κινήσεων, αφού ήταν η μόνη ομάδα που δεν καιγόταν για μεταγραφές κι όμως επένδυσε τα περισσότερα φέρνοντας παίκτες πρώτης γραμμής! Είχε το πιο αξιόπιστο σύνολο, αυτό που είχε τρέξει ήδη το τρομερό σερί, δεν ήταν δα και επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί για το υπόλοιπο της περιόδου. Ακόμα κι αν έμενε ως είχε, δε θα αντιμετώπιζε πρόβλημα να κατακτήσει το πρωτάθλημα, βρισκόμενος στο +8 και με τόση ποιοτική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Κι η μεγαλύτερη απόδειξη είναι πως στο «ντέρμπι τίτλου» της περασμένης Κυριακής, ουδείς από τους νεοφερμένους αγωνίστηκε ως βασικός. Στα στόπερ ας πούμε είχε μπακ απ Χατσερίντι, Μαλεζά και Τόσκα, μια χαρά για τα Ελληνικά δεδομένα. Τον Ίνγκασον τον αγόρασε με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη σεζόν και τον έφερε από τώρα, ώστε να μπολιαστεί σιγά σιγά με τους υπόλοιπους και να αποκτήσει η ομάδα βάθος και περισσότερες λύσεις πρώτης γραμμής.

Το ίδιο ισχύει για τον Ολιβέιρα, με Κάνιας, Μαουρίσιο και Σακχόφ μια χαρά έβγαινε η χρονιά. Και πάλι όμως θα μπορούσε να αρκεστεί στην απόκτηση του Μίσιτς, αν το ζητούμενο ήταν μόνο το φετινό πρωτάθλημα. Αλλά δεν ήταν, ο ΠΑΟΚ έκανε κινήσεις με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα χρόνια…

Τα ίδια ισχύουν για την επίθεση, με Ακπόμ-Καρέλη δε λες ότι ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη να έρθει φορ και μάλιστα να πληρωθεί αδρά. Θα μπορούσε να αρκεστεί σε πιο αναλώσιμη επιλογή, όπως πιθανή επιστροφή του Κουλούρη.

Η περσινή απόκτηση Ακπόμ, φωτογραφίζει τη φιλοσοφία των φετινών χειμερινών επιλογών, στην ουσία θα είναι η επόμενη φουρνιά, που δε θα χρειαστεί ούτε περίοδο ο προσαρμογής.

Η περίπτωση που Άγγλου προδίδει το σκεπτικό των κινήσεων, με Πρίγιοβιτς στο ρόστερ πέρσι το καλοκαίρι δεν υπήρχε φανερός λόγος να ξηλωθείς για να φέρεις τόσο καλό φορ, που θα κάθεται στον πάγκο.

Κι όμως υπήρχε και φάνηκε, όταν πουλήθηκε ο Σέρβος, που ενώ οι μισοί έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ, ούτε που τον θυμούνται σήμερα.

Γιατί υπήρχε ήδη ο Ακπόμ που δεν αποκτήθηκε πάνω στον πανικό για κάλυψη του κενού που άφησε ο Πρίγιο, ήταν ήδη μέλος της ομάδας και απλά πήρε φανέλα βασικού.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο ΠΑΟΚ έριξε και τον ηλικιακό μ.ο, και δεν το έκανε άγαρμπα, ούτε για να πει ότι το έκανε. Οι 30άρηδες ανανέωσαν, οπότε όποιος αξίζει περισσότερο θα παίζει.

Σε αυτά άραγε, τι έχει να αντιπαραθέσει ο γαύρος που μειονεκτεί ήδη έναντι του ΠΑΟΚ, άρα οι κινήσεις του θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο ουσιαστικές; Που πάει άραγε με Αβραάμ, οικοδόμο και Τοροσίδη; Κι όταν η άλλη πολυδιαφημισμένη χειμερινή μεταγραφή ο Σολδάνο, έμεινε εκτός αποστολής, για το παιγνίδι της χρονιάς στην Τούμπα;

Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το καλοκαίρι ο Βαγγέλας τινάζει τη μπάνκα στον αέρα και φέρνει φορτηγά με παικταράδες, πότε να προλάβει ο Μάρτινς να μοντάρει ομάδα, όταν ο ΠΑΟΚ θα έχει ξεφύγει ήδη περισσότερο?
Κι αυτά με την προϋπόθεση να μείνει ο Μάρτινς, γιατί αν φέρουν άλλον, φτου κι απ΄την αρχή.

Μια και το προηγούμενο διάστημα μιλούσαμε για την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, πέρα από το ότι στην Τούμπα επισφραγίστηκε πως αυτή είναι ο ΠΑΟΚ, εκείνο που φάνηκε την Κυριακή βάσει της εικόνας του Ολυμπιακού, είναι πως ο τελευταίος δεν είναι ούτε η δεύτερη καλύτερη ομάδα.

Η δεύτερη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα είναι οι αναπληρωματικοί του ΠΑΟΚ, αυτοί τέλος πάντων που άφησε εκτός ενδεκάδας ο Λουτσέσκου. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει ο γαύρος να περάσει την ομάδα του Ίνγκασον, του Γιαννούλη, του Σβιντέρσκι, του Ολιβέιρα, του Ενρίκε, του Μίσιτς, συν τον Βέρνμπλουμ που του χρόνου θα λογίζεται ως νέα μεταγραφή και όποιον άλλον έρθει το επόμενο καλοκαίρι και βλέπουμε μετά για τους υπόλοιπους..

Δεν τα γράφω αυτά για να πουλήσω πνεύμα, κοινωνικό έργο επιτελώ.

Αφού δε μπορούν να φτιάξουν ομάδα, ας αρχίσουν τουλάχιστον να προετοιμάζονται για τον πόνο που θα νιώσουν το χρόνου, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα το άλλοθι της επόμενης σεζόν…

ΥΓ. Αναφέρθηκα μόνο στο γαύρο και όχι στο χαρτί, διότι αυτοί αν δεν είναι για λύπηση. Αν φέτος με 30εκ έσοδα από C.L και πωλήσεις την έβγαλαν στη δίαιτα, του χρόνου με τα πενιχρά έσοδα του Europa, οι παίκτες θα κάνουν ρεφενέ για να πληρώνουν διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ