Να υποβιβαστεί επειδή ζητάει… νομιμότητα

Να υποβιβαστεί επειδή ζητάει… νομιμότητα

Αφού όλα είναι καθαρά και ξάστερα στο μπάσκετ, «Φάρος» και Κυβέρνηση να ρίξουν τον Ολυμπιακό κατηγορία, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. Καθώς αυτό που δεν λέει κανείς είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν ζητάει τίποτε παράλογο, παράνομο ή που δεν προβλέπεται ή καταστρατηγεί τους κανόνες διεξαγωγής των αγώνων.

Εκανε καλά ή όχι ο Ολυμπιακός που δεν βγήκε να παίξει στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό; Εντελώς… υποκειμενικά, τείνω να συμφωνήσω με την «Καισάρεια» άποψη, πως οι Ερυθρόλευκοι έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από τη φαρσοκωμωδία, μόλις δόθηκε το 3ο φάουλ στα πρώτα δευτερόλεπτα. Χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν και οποιοδήποτε περιθώριο σε όλους εκείνους που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι τους ενδιαφέρει το καλό του μπάσκετ, αλλά στο ποδόσφαιρο μετρούν με μεζούρα τα οφσάιντ.

Το ίδιο μπάσκετ που αποτελεί τον «Φάρο» του ανεξέλεγκτου. Με ασυλία από όλους. Βασισμένο στον επικεφαλής του, στις «άκρες» του, στους πρόθυμους υποστηρικτές του και κάθε είδους υποτακτικούς. Είτε πρόκειται για ανθρώπους των media, είτε για ανθρώπους του ίδιου του αθλήματος. Πρόθυμοι ταγοί μιας συνεχιζόμενα άρρωστης κατάστασης, «για το καλό του αθλήματος».

Πάνω σε αυτή τη γεμάτη υποκρισία φράση (ποιος ορίζει, άλλωστε «το καλό του αθλήματος»;) χτίστηκε μια μασονική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο κάθε ένας που αδικείται, απαγορεύεται να μιλάει. Κάθε ένας που σφαγιάζεται, είναι δακτυλοδεικτούμενος ακόμη κι αν αναφέρεται στο προφανές. Σε αυτό που ακόμη και ο πιο καμένος εγκέφαλος, αντιλαμβάνεται ως κλοπή, ως μπαγαμποντιά.

Το μπάσκετ δεν θα αλλάξει ό,τι κι αν κάνουν οι Αγγελόπουλοι. Και δεν θα αλλάξει διότι «ταΐζει» πολύ κόσμο. Διότι δεν ενοχλεί κανέναν από εκείνους που έχουν τους τρόπους και τα μέσα να το αλλάξουν. Διότι ΔΕΝ ευνοείται ο Ολυμπιακός. Αρα, όλα καλά. Η ίδια κυβέρνηση που έγινε παιχνιδάκι στα χέρια των «εξυγιαντών» του ποδοσφαίρου, είναι που βάφτισε «Φάρο του αθλητισμού» την ΕΟΚ. Ο ίδιος Κοντονής που ισοπέδωσε κάθε έννοια δικαιοσύνης, όριζε διαιτητές και διέκοπτε τελικούς. Ο ίδιος Βασιλειάδης που δήλωσε ότι η Κυβέρνηση και οι φορείς της δεν ασχολούνται με τη διαιτησία και «κακομαθημένους παράγοντες».

Η (μονο)προσωποκρατία της ΕΟΚ είναι ιστορική. Και ως τέτοια θα χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ως ένα φαινόμενο. Διότι τέτοιο είναι ο «Σωλήνας» και οι υπήκοοι του «βασιλείου». Φαινόμενα. Καθαρότητας, βεβαίως. Διότι στο μπάσκετ ποτέ δεν άνοιξαν τηλέφωνα, ποτέ δεν στήθηκαν δικογραφίες, ποτέ δεν πληρώθηκαν media για να παίξουν συγκεκριμένο ρόλο, σε συνεργασία με λειτουργούς και φορείς. Ποτέ δεν έγινε κουβέντα για «συμμορίες» και για «παράγκες». Πάντα το «προϊόν» ήταν πάνω από όλα. Και όλους. Επιλεγμένους «όλους». Ακόμη και υποθέσεις στις οποίες έγιναν καταγγελίες, όπως έχει αποκαλύψει κατά καιρούς ο Βασίλης Ντάκουρης, αλλά και ο Γιώργος Κογκαλίδης, απλά μπαίνουν στο περιθώριο από τα ΜΜΕ, τις αρχές, το κράτος το ίδιο.

Ακόμη και όταν υπήρχαν περιπτώσεις που φαινόταν πως κάτι ίσως πηγαίνει στραβά, πως μπορεί να υπάρχει κάτι… όχι ιδιαίτερα σύννομο στην ατμόσφαιρα, τίποτε δεν «πονήρεψε» τους αρμοδίους ότι κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει. Και πράγματι, μπορεί να μην υπήρχε/υπάρχει τίποτε κακό. Όπως μπορεί να μην συμβαίνει τίποτε κακό στις κατά καιρούς κατηγορίες για παράγοντες της διαιτησίας που φέρεται συναναστρέφονται επιχειρηματικά με παράγοντες ομάδων, με μαγαζιά, μηνύσεις διαιτητών που ετσιθελικά κόβονταν από τους ορισμούς κλπ, κλπ, κλπ. Αλλά η γυναίκα του Καίσαρα δεν είχε ποτέ την… ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι αμέμπτου ηθικής…

Βέβαια, ερχόμενοι στο παρόν, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Με βασικότερο όλων το εξής: Πώς και από πού, σχεδόν 10 ημέρες πριν τον ημιτελικό Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είχε διαρρεύσει ότι η «αμαρτωλή» τριάδα Αναστόπουλου – Μάνου – Παναγιώτου θα διαιτήτευε την αναμέτρηση. Επίσης, για ποιον λόγο από τη στιγμή που η ΚΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε από ΕΟΚ/ΚΕΔ να μην οριστούν οι εν λόγω διαιτητές, άπαντες «κόκκινο πανί» και «ανεπιθύμητοι» από τους Πειραιώτες, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας τους όρισε. Όταν βάζεις αυτούς τους τρεις, και τους τρεις, τότε είτε είσαι εμπαθής, είτε απλά θέλεις να κάνεις επίδειξη δύναμης. Ή κάτι άλλο, που μόνο εσύ γνωρίζεις. Ο,τι κι αν ισχύει, υπάρχει πρόβλημα.

Για να μην μακρηγορούμε, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Ολυμπιακός έκανε μία επιλογή. Τη στηρίζει και την πηγαίνει μέχρι τέλους. Γνωρίζει τις συνέπειές της. Γνωρίζει ότι το σύνολο, η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του στηρίζει κάθε ενέργεια εναντίον του μπασκετικού συστήματος. Εχει πάρει, λοιπόν, την απόφαση, πως εάν δεν τηρηθούν όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή του, δεν έχει καμία δουλειά σε ένα πρωτάθλημα που προφανώς θεωρεί «σημαδεμένο». Αυτό λέει, αυτό υποστηρίζει και αυτό προσπαθεί να αποδείξει με τις διάφορες ενέργειες που έχει/θα κάνει.

Από εδώ και πέρα, όλα είναι «απλά». Εάν η ΕΟΚ και το όργανό της (ΚΕΔ) αποφασίσουν να μην εισακούσουν τους Ερυθρόλευκους, τότε να πέσει κατηγορία ο Ολυμπιακός. Βεβαίως. Να υποβιβαστεί. Και να πάρει θέση υπέρ του υποβιβασμού και η Κυβέρνηση και ο υφυπουργός Βασιλειάδης, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε ότι η Κυβέρνηση και η ΓΓΑ δεν έχει καμιά δουλειά να ασχολείται με τη διαιτησία, με τους παράγοντες και γενικά με τα εσωτερικά του αθλητισμού. Μια τοποθέτηση που αποτελεί πρωτοφανή αυτοεξευτελισμό για υφυπουργό μιας Κυβέρνησης που κυνήγησε και κυνηγάει με κάθε τρόπο τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Που, σε άλλο έργο, κατήργησε κάθε έννοια νομιμότητας για να αλλάξει την ΕΠΟ, συστρατευόμενη με επιχειρηματίες που είχαν συμφέρον να συμβεί αυτό. Αν δεν θυμάται ο κ. Βασιλειάδης, ας ρωτήσει τον Σταύρο Κοντονή, το καμάρι της Ζακύνθου και της εξυγίανσης, πώς κατάφερε να κάνει με τόσο μεγάλη επιτυχία όλα τα παραπάνω «με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού», όπως με στόμφο μας είχε ενημερώσει πριν λίγα χρόνια.

Για να τελειώνουμε, λοιπόν. Από τη στιγμή που στο μπάσκετ δεν υπάρχει καμία «παράγκα» και καμία «συμμορία», καλώς να πέσει κατηγορία ο μπασκετικός Ολυμπιακός. Να διαγραφεί πλήρως από τα μητρώα της ΕΟΚ. Να τον ρίξουν ο «Φάρος» και η Κυβέρνηση. Και να βγάλουν και ανακοινώσεις που θα υπερασπίζονται αυτή τους την απόφαση. Ανακοινώσεις στις οποίες θα αποδέχονται και την απόλυτη ευθύνη. Διότι η ευθύνη έχει ήδη φύγει από τα χέρια του Ολυμπιακού.

Καθώς αυτό που δεν λέει κανείς, είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν ζήτησαν τίποτε το παράλογο, τίποτε παράνομο, τίποτε που δεν προβλέπεται ή καταστρατηγεί τους κανόνες διεξαγωγής των αγώνων τους. Ξένους διαιτητές στα ντέρμπι και να μην ξαναπαίξει ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΙΣ εκ των Αναστόπουλου – Μάνου – Παναγιώτου παιχνίδια τους ζήτησαν. Ας τους βάλουν να παίζουν άλλα ματς, όχι τον Ολυμπιακό. Γιατί να έχει πρόβλημα κάποιος με αυτό; Γιατί να έχουν πρόβλημα με αυτό «Φάρος», ΕΟΚ, ΚΕΔ; Δεν εμπιστεύονται τους άλλους διαιτητές που με τόση υπερηφάνεια στήριξε η ΟΔΚΕ (σ.σ. αλήθεια, καμιά ανακοίνωση για τις πληρωμές των διαιτητών, πώς και δεν έχει βγει τόσο καιρό από το προεδρείο της;);

Ή μήπως αυτή τη φορά την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να αναμιχθεί; Μήπως τώρα θα επικαλεστεί θέμα… αυτοδιοίκητου και στο μπάσκετ; Αν και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτή την Κυβέρνηση. Μετά από τόσες επίσημες συναναστροφές/συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών της με τους παράγοντες FIFA και UEFA, έχουν την τεχνογνωσία…

Ας αναλάβουν, λοιπόν, την ευθύνη. Ολοι μαζί. Να υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι το σωστό…

ΥΓ. Το παραμύθι με τον δήθεν αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα είχε δράκο μόνο για λίγες ώρες. Εως ότου αποκαλυφθεί τι πραγματικά ισχύει και η προπαγάνδα λάβει τέλος. Εως ότου βρει κάτι άλλο να προτάξει ως «σοβαρό» επιχείρημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ