Ο «νέος» Ολυμπιακός μόλις ξεκίνησε…

Ο «νέος» Ολυμπιακός μόλις ξεκίνησε…

Ο Ολυμπιακός είναι «νέος», είναι άπειρος και αναγκασμένος να μάθει τον σωστό δρόμο και μέσα από τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ο κορμός έχει ήδη δημιουργηθεί, το ταλέντο και η προοπτική είναι εκεί και κόντρα σε όσους εύχονται «γκρεμίσματα», ο Ολυμπιακός συνεχίζει να χτίζει την επόμενη ημέρα του, με βλέμμα στην κορυφή.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 45% των συνολικών βαθμών της Ελλάδας τη φετινή (ευρωπαϊκή) σεζόν, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης για της ελληνικές ομάδες. Πέρασε τη Λουκέρνη με δύο νίκες, την Μπέρνλι με νίκη και ισοπαλία, προκρίθηκε στους «32» του Europa League από όμιλο με Μίλαν, Μπέτις, Ντουντελάνζ, 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες και αφήνοντας εκτός συνέχειας του Ροσονέρι. Με την ευρωπαϊκή παρουσία των Πειραιωτών να είναι αξιοπρόσεκτη. Σε μια χρονιά μεταβατική, που όμως δείχνει ότι κάτι καλό ξεκίνησε (και συνεχίζεται).

Ο αποκλεισμός από την Ντιναμό Κιέβου ήταν οδυνηρός, διότι ήταν άδικος. Και ήταν άδικος, επειδή μέσα στο γήπεδο φάνηκε ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν ήταν χειρότεροι ομάδα από τους Ουκρανούς. Τουναντίον. Αλλά, κάτι η αστοχία, κάτι οι αμυντικές παθογένειες, κάτι η εμφάνιση του Μπόικο, κάτι οι συνθήκες του αγώνα (διαιτητής, γήπεδο), η κούραση παικτών-κλειδιά (Γκιγιέρμε), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Ουκρανών. Και έτσι το ευρωπαϊκό ταξίδι τελείωσε άδοξα για τους Πειραιώτες.

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι η εξέλιξη. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν την ωριμότητα, τη γνώση και την εμπειρία να αντιληφθούν πως ό,τι κι αν συμβεί στην εφετινή χρονιά, δεν πρέπει να παρασυρθούν από το συναίσθημα. Ο,τι κι αν γίνει, αυτό που φτιάχνεται από το καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλο. Και διαρκώς εξελίσσεται, βελτιώνεται, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιπλέον κινήσεις. Ο Ολυμπιακός έχτισε αυτό που ήθελε όταν το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα στο ρόστερ του. Εχτισε έναν εξαιρετικό κορμό, με παίκτες κατά κύριο λόγο άπειρους, αλλά με σπουδαίο ταλέντο και δυνατότητες για άλματα προόδου.

Προσέλαβε έναν προπονητή άπειρο στο υψηλό επίπεδο, που όμως επιβεβαιώνει με τη δουλειά του πως αξίζει να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει κάνει τρανταχτά λάθη τη φετινή σεζόν, αλλά και αυτά είναι συχνά μέρος της «εκπαιδευτικής διαδικασίας». Και ο ίδιος ήταν και είναι αναγκασμένος να μάθει να ζει με την πίεση του πρωταθλητισμού, του αμείλικτου «πρέπει» που ακολουθεί ομάδες κορυφής όπως ο Ολυμπιακός. Αλλά ξέχωρα από τα λάθη, η πρόοδος του Ολυμπιακού είναι και δική του δουλειά. Το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού, είναι το ποδόσφαιρο που ο Μαρτίνς διδάσκει. Το ποδόσφαιρο που αρέσει και που αντιπροσωπεύει τον σύλλογο. Ο Πορτογάλος οφείλει να μάθει από τα λάθη του, να εξελιχθεί, να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, διότι η δουλειά που κάνει είναι αξιομνημόνευτη. Αλλά ο Ολυμπιακός χρειάζεται και αποτελέσματα. Και εάν συνεχίσει έτσι, αυτά είναι θέμα χρόνου να έρθουν.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει τα προβλήματά του, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει το καλοκαίρι. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πού πρέπει να βελτιωθεί. Και δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να γκρεμίσει ό,τι έχτισε με κόπο, με σωστές επιλογές και με υπομονή το περασμένο καλοκαίρι. Γνωρίζει ότι ο μηδενισμός ακόμη και εκ των έσω, είναι μια πληγή που δεν πρέπει να την αφήσει να ανοίξει. Διότι αυτή η ομάδα μόλις ξεκίνησε. Εχει λίγους μήνες «ζωής» και ήδη δείχνει ότι μπορεί να μακροημερεύσει με επιτυχίες και τίτλους. Με το βλέμμα στην κορυφή. Κοιτάζοντας μόνο εκεί που θέλει να πάει, αδιαφορώντας για τις σειρήνες που εύχονται και ελπίζουν σε «γκρεμίσματα».

ΥΓ. Ο Γιασίν Μεριά είναι ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού. Είναι ακραία παράλογο το γεγονός ότι φέτος δεν είναι ο βασικός στόπερ των Πειραιωτών. Αλλά τουλάχιστον δεν έγινε το λάθος να παραχωρηθεί τον Ιανουάριο. Εμεινε (με απόφαση Μαρινάκη) και δείχνει την πραγματική αξία του. Οποιος έχει αμφιβολίες για αυτήν, ας θυμηθεί μία προσωπική μονομαχία που έχει χάσει από αντίπαλο. Ας θυμηθεί άλλον παίκτη (πλην Σιόβα) με τέτοια ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, με τέτοιο συνδυασμό δύναμης, τεχνικής και ταχύτητας. Και τέλος πάντων, όποιος έχει αμφιβολίες, ας ρωτήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού με ποιον παίκτη αισθάνονται ασφάλεια στην άμυνά τους.

ΥΓ2. Γέμισε η Ελλάδα φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου. Ελπίζω όλοι οι νέο-οπαδοί του ουκρανικού συλλόγου, να μην ενστερνίζονται και τις ακραία φασιστικές απόψεις των σκληροπυρηνικών οπαδών της ομάδας του Κιέβου.

ΥΓ3. Για όσους… ανησυχούν για τον Ολυμπιακό, τους ενημερώνουμε ότι ήδη ο σύλλογος δουλεύει για την επόμενη ημέρα του. Οι κινήσεις έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν. Μυστικά και σωστά. Είπαμε, άλλωστε, ότι στον Πειραιά γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι θέλουν και τι πρέπει να κάνουν για να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας τους. Υπομονή. Κι ας μην είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του συλλόγου…

ΥΓ4. Το Κύπελλο είναι ένας τίτλος που πρέπει να κατακτηθεί. Ενας τίτλος που οφείλουν να προσφέρουν στον σύλλογο ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του. Διότι έτσι είναι ο Ολυμπιακός. Οφείλει να κατακτά κάθε τρόπαιο στην Ελλάδα. Και ακόμη κι όταν χάνει, πρέπει να το κάνει έχοντας δώσει τα πάντα. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός οφείλει να δώσει απαντήσεις στον εαυτό του για το πόσο καλός είναι. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι παίκτες του ελπίζουν να βρουν στον δρόμο τους τον ΠΑΟΚ. Σε οποιαδήποτε φάση.

ΥΓ5. Η επιλογή του Μαρτίνς να βγάλει τον Κώστα Φορτούνη στο 65ο λεπτό του αγώνα με την Ντιναμό, δημιούργησε ένα από εκείνα τα διαβολεμένα «what if», που ποτέ δεν θα απαντηθούν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ