Παναθηναϊκός : Ανοιχτό πανεπιστήμιο

Παναθηναϊκός : Ανοιχτό πανεπιστήμιο

Το καλύτερο μάθημα για τον Παναθηναϊκό (και όχι μόνο), που δεν… πλήρωσε και δεν… τσαλακώθηκε.

Στους πρωτοετείς που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη των οικονομικών, γίνεται μια φαινομενικά απλή ερώτηση: «Ποιος είναι πιο πλούσιος, ένας που βγάζει 1.500 ευρώ τον μήνα, ή ένας που βγάζει 1.000»; Η απάντηση είναι «όποιος έχει λιγότερα έξοδα». Αυτό το μάθημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του μπάσκετ, παρακολούθησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, σε μια βραδιά που πήραν τα πάντα και δεν τους κόστισε τίποτα.

Οι «πράσινοι» στο -με απόσταση- καλύτερο πρώτο ημίχρονο της δεκαετίας πέτυχαν 65 πόντους, έχοντας παίκτες που έκαναν όργια (9/9 ο Τόμας με 22 πόντους). Για 20 λεπτά οι Ρώσοι έπαιζαν μπάσκετ αφέλειας, σχεδόν προκλητικό για το επίπεδο του Παναθηναϊκού. Όταν πας να παίξεις το «τριφύλλι» στο «Νίκος Γκάλης», προσεγγίζοντας το ματς από την επίθεση, πρέπει να τιμωρηθείς.

Όταν όλα πήγαιναν καλά κι ο «Mr. Green» να σούταρε θα το έβαζε. Μόνο που δεν μπορεί σε διάρκεια 40 λεπτών να περιμένεις ότι δεν θα χάσεις σουτ, ακόμα και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Γι’ αυτό ζητούμενο δεν είναι μόνο τι βάζεις, αλλά και πόσα δέχεσαι (το παράδειγμα που λέγαμε).

Ο Παναθηναϊκός δεν πρόσεξε την πίσω πλευρά του γηπέδου, γι’ αυτό κι ως το τέλος ένιωσε τη διακριτική παρουσία των παικτών της Χίμκι, που μπορεί να έχασαν αγώνα και διαφορά, απέφυγαν τον διασυρμό κι ίσως κάποια στιγμή ανησύχησαν τον αντίπαλό τους.

Βεβαίως, σε μια τόσο παραγωγική βραδιά ουδείς δικαιούται να γκρινιάζει, ακόμα και για το ότι κάποιες στιγμές στο δεύτερο μισό, η «πράσινη» άμυνα έμοιαζε με αφύλακτη διάβαση. Από την άλλη, επειδή δεν θα είναι όλες οι βραδιές (μακάρι, αλλά δεν γίνεται) τόσο παραγωγικές, καλό είναι να διαβάσουν ξανά το μάθημά τους οι παίκτες του Πιτίνο.

Η επίθεση κόβει εισιτήρια και η άμυνα φέρνει νίκες. Ο συνδυασμός των δύο είναι κάτι σαν το νησί της ουτοπίας, όμως όταν βάζεις 65 πόντους οφείλεις να μην δώσεις δικαίωμα στον αντίπαλο να αμφισβητήσει την κυριαρχία σου. Κι αυτό δεν γίνεται σκεπτόμενος ότι θα μπορούσες να είχες βάλει 70 σε 20 λεπτά, αλλά ότι θα είχες δεχθεί λιγότερους από 50.

Ναι το τέμπο ήταν εξαιρετικά γρήγορο, ναι η Χίμκι είναι ομάδα με ταλέντο στην επίθεση, αλλά δεν μπορείς και δεν πρέπει να δέχεσαι καλάθι από αιφνιδιασμό, μετά το δικό σου καλάθι. Κι αυτά δεν τα γράφουμε για να βρούμε -και καλά- ψεγάδι στη νίκη του Παναθηναϊκού, αλλά επειδή ζητούμενο δεν είναι οι παρουσίες εντός έδρας, όσο αυτές μακριά από το γήπεδό του. Κι εκεί δύσκολα θα έχει αντίστοιχα ποσοστά, άρα πρέπει να φυλάξει καλύτερα τη ρακέτα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ