Το έργο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, μόλις ξεκίνησε

Το έργο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, μόλις ξεκίνησε

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Που έχει όλη τη προοπτική να γίνει καθεστώς. Αλλά και για τον Ολυμπιακό, που είναι ο μοναδικός ισχυρός αντίπαλος.

ΠΑΟΚ-Πανιώνιος την Τετάρτη, Ολυμπιακός-Λαμία την Πέμπτη. Κι αυτοί που σκοτωθήκανε αν και δεν παίξανε μεταξύ τους, ήτανε ο ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακός. Αναρτήσεις μαϊμούδων ένθεν κακείθεν. Οι Αρειανοί βγάλανε το σλόγκαν περί πρωταθλήματος των Πρεσπών, στον Ολυμπιακό απάντησε ο Κυριάκος-Κυριάκος. Λογικό.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Και δεν μιλάμε μόνο για σήμερα. Λέμε σε βάθος χρόνου. Ο ΠΑΟΚ είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού. Όχι επειδή παίρνει εφέτος το πρωτάθλημα. Κατά καιρούς όλοι το έχουνε πάρει. Ο ΠΑΟΚ είναι ισχυρός αντίπαλος, επειδή έχει όλες τις προϋποθέσεις να το ξαναπάρει. Να γίνει καθεστώς. Να μην είναι πρωταθλητής μιας χρήσεως. Όπως η ΑΕΚ.

ΑΥΤΟ είναι το τέταρτο, πρωτάθλημα που χάνει τα τελευταία 23 χρόνια ο Ολυμπιακός. Από το 1997. Έχουμε και λέμε: Το 2004 το πήρε ο Παναθηναϊκός. Τζίγγερ, Αργύρης Μήτσου πρόεδρος, Γιτζάκ Σουμ προπονητής. Απαξάπαντες, αργά η γρήγορα εξαφανίστηκαν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Το 2010 το ξαναπήρε ο Παναθηναϊκός. Με τους πουράτους της πολυμετοχικότητας. Τα εκατομμύρια τις πράσινες καρδιές. Και μόλις το καράβι άρχισε να μπάζει νερά, οι πράσινοι Αμπράμοβιτς, αρχίσανε να τρέχουνε σαν τα ποντίκια ποιος θα πηδήξει πρώτος. Κι ο Παναθηναϊκό να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Πέρυσι το πήρε η ΑΕΚ. Οικονομικά κανένα πρόβλημα. Αγωνιστικά έγινε φύλλο και φτερό.

ΤΙ θέλει να πει ο ποιητής; Ότι κανένας δεν κατάφερε να κάνει ρεπετισιόν. Όλοι, ήτανε πρωταθλητές μίας χρήσεως. Όποιος κατέκτησε το στέμμα του πρωταθλητή, το παρέδωσε αυθορί και παραχρήμα. Ουδείς είχε διάρκεια. Μία που το πήρε κι άλλη μία που το έδωσε πίσω. Περί παρενθέσεως επρόκειτο, με τη κάθε περίπτωση να είναι διαφορετική.

Ο Παναθηναϊκός του 2004 είχε ισχυρή διοίκηση και αξιόλογη ομάδα. Στη πορεία ο Ολυμπιακός τον κατάπιε. Την ίδια χρονιά μπήκε στο Καραϊσκάκης κι ήρθε στην Ελλάδα ο Ριβάλντο. Το 2010 ήταν το νταμπλ του τυχοδιωκτισμού. Ένα νταμπλ, που ο Παναθηναϊκός πλήρωσε με χρεωκοπία και πληρώνει μέχρι σήμερα. Κι ο Ολυμπιακός επανήλθε με επτά σερί. Το περυσινό της ΑΕΚ ήταν τυχαίο και συμπτωματικό.

ΤΡΕΙΣ εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις αλλά με την ίδια κοινή συνισταμένη. Το πρωτάθλημα, για να θυμηθούμε τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν σπορκάστερ Ντέμη Νικολαίδη, ήταν μία εφήμερη χαρά. Μία που το πήρανε, μία που το ξεχάσαν. Κανενός δεν άλλαξε η μοίρα. Για κανέναν δεν ήταν η αφετηρία μιας νέας εποχής. Η εκτόξευση. Η ΑΕΚ που το πήρε πέρυσι ύστερα από 24 χρόνια, εφέτος ούτε καν το διεκδίκησε. Από νωρίς έμεινε μια πιθαμή πίσω στη βαθμολογία. Κι έτσι φτάσαμε στο δια ταύτα. Στον ΠΑΟΚ του 2019. Που ούτε Παναθηναϊκός (του 2004-2010) είναι, ούτε ΑΕΚ του 2018.

Ο ΠΑΟΚ είναι αστακός. Μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ, ο πρωταθλητής του 2019 ΠΑΟΚ, έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει καθεστώς. Έχει τεράστια οικονομική ισχύ. Έχει πολιτική και ποδοσφαιρική επιρροή. Νο1 προαπαιτούμενο για τον πρωταθλητισμό είναι το οικονομικό. Τι λεφτά βάζεις κάθε χρόνο στο τραπέζι για να ενισχύσεις την ομάδα σου. Με το νοικοκυριό, τη πολιτική έσοδα-έξοδα (κι ότι περισσεύει στην άκρη) να φτάσεις μία φορά στη κορυφή, όπως η ΑΕΚ, αν σε ευνοήσουν οι περιστάσεις γίνεται. Να καθιερωθείς όχι.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και να βάζεις τρεις βασικούς ποδοσφαιριστές σου, στο μπαλαούρο, επειδή δεν υπογράφουν με τα λεφτά που τους δίνεις δεν γίνεται. Ο ΠΑΟΚ όπως έχουν τα πράγματα σήμερα (γιατί αύριο κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει) πατάει σταθερά. Το πρωτάθλημα, δεν το παίρνει κατά τύχη. Επειδή έκατσαν οι συγκυρίες και οι συμπτώσεις. Το πρωτάθλημα είναι το (αίσιο) τέλος μιας στοχευμένης και κοστοβόρας προσπάθειας και διαδρομής. Με μοναδικό ισχυρό αντίπαλο, απέναντί του, τον Ολυμπιακό.
.
ΔΕΝ είναι κάτι ευκαιριακό, η τυχαίο αυτό το πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ. Που έχει όλες τις προϋποθέσεις μην έχει τη τύχη του Παναθηναϊκού του 2010 και της περυσινής ΑΕΚ. Να κρατηθεί δηλαδή και να καθιερωθεί στη κορυφή.

Με τον Ολυμπιακό, ωστόσο να έχει φτιάξει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιόλογη ομάδα. Και τη προοπτική να βελτιωθεί να γίνει ακόμα καλύτερος και να πολεμήσει για την επιστροφή του στη κορυφή, από καλύτερη θέση. Κι είναι δεδομένο ότι ενόψει της νέας σεζόν ο Ολυμπιακός θα ενισχυθεί.

Η ΜΑΧΗ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, δεν τελειώνει εφέτος. Η μάχη Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, μόλις ξεκίνησε. Θα έχει και συνέχεια. Ούτε ο ΠΑΟΚ θα κάνει κράτει στο ένα και μοναδικό πρωτάθλημα, ούτε ο Ολυμπιακός (όπως απέδειξε με αυτό που παρουσιάζει εφέτος) το βάζει κάτω. Τα οικονομικά δεδομένα, τους αναδυκνείουν σαν τους δύο σημαντικούς παίκτες. Ούτε η ΑΕΚ μπορεί να ακολουθήσει και πολύ περισσότερο ο Παναθηναϊκός. Το έργο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ έχει μπροστά του πολύ μέλλον. Και ο ΠΑΟΚ δείχνει ικανός να διατηρήσει τα πρωτεία και ο Ολυμπιακός να επιστρέψει.

Στη μουσική επιλογή , Tom Waits-Long Way Home

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ