Ο κόσμος θέλει τον ΠΑΟ του Βαζέχα και του Σαραβάκου

Ο κόσμος θέλει τον ΠΑΟ του Βαζέχα και του Σαραβάκου

Ρεαλιστικά μίλησε ο Γιώργος Δώνης, αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψη κάθε οπαδού του «τριφυλλιού». Έμαθε την ομάδα του να πρωταγωνιστεί κι όχι να είναι έρμαιο στις διαθέσεις οποιουδήποτε.

«Αν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Βαζέχα και του Σαραβάκου δεν είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Δώνης.

Αλήθεια είναι. Δεν διακρίνω, πάντως, κάποιον δημοσιογράφο ή φίλο του Παναθηναϊκού που να μην είναι ρεαλιστής. Κανείς δεν ονειροβατεί. Το αντίθετο. Γνωρίζει μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες της ομάδας. Γνώριζε που φτάνουν πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, το ήξερε και μετά τις έξι νίκες στις πρώτες επτά αγωνιστικές της περιόδου. Άντε, να ξέφυγαν ορισμένοι, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του «τριφυλλιού» δεν είχε ανέβει στα σύννεφα.

Ακόμα, λοιπόν και μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, κανείς δεν ζητούσε πρωτάθλημα, δεύτερη θέση. Αλλά για τη δυναμική και το μέγεθος του Παναθηναϊκού, δεν θεωρώ ότι ήταν υπερβολικό να κάνει κάποιος λόγο για τη πέμπτη θέση. Οι περισσότεροι ακόμα και πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, έλεγαν ότι στόχος είναι να βγούμε στην Ευρώπη. Έχεις μπροστά σου ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και λες «θα παλέψω με Ατρόμητο, Τρίπολη για τις άλλες δύο θέσεις». Σου ξεπετάχτηκε ο Άρης. Όχι ότι δεν έχει δυναμική η ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν νομίζω ούτε οι ίδιοι πίστευαν με την άνοδό τους, ότι θα έχουν ορισμένους ιδιαίτερα ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Στο τέλος του πρώτου γύρου, σχεδόν όλοι θεωρούσαν σίγουρη την πεντάδα. Τον Άρη τον είχαν τελειωμένο. Έτοιμος ήταν να αποχωρήσει και ο Παντελίδης. Ενισχύθηκε, όμως, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός του περιορισμού στις μεταγραφές. Κι από τη στιγμή που οι «πράσινοι» στον δεύτερο γύρο κάνουν πορεία… Λεβαδειακού, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Σ’ αυτό το σημείο, βέβαια, να επισημάνουμε ότι στον αγωνιστικό χώρο Παναθηναϊκός και Άρης έχουν τους ίδιους βαθμούς. Αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος είχε άλλα σχέδια…

Το πρόβλημα κόουτς, πάντως, είναι ακριβώς αυτό. Ότι δεν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Σαραβάκου, του Βαζέχα, του δικού σου, του Αποστολάκη, του Βάντσικ και του Μπορέλι. Δεν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Καραγκούνη, του Μπασινά, του Ρενέ, του Γιούρκα και άλλων σπουδαίων παικτών. Δεν μιλάμε για την ομάδα του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, του Λέτο. Ούτε καν για την παρέα των Μπεργκ, Ζέκα δεν μιλάμε. Αλλά πώς να τους βγάλεις όλους αυτούς από το μυαλό κάθε οπαδού του Παναθηναϊκού;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε για να πρωταγωνιστεί. Όχι για να διεκδικεί την πέμπτη θέση. Ο Δώνης όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό θα πάρει για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει κάτι μεγαλύτερο, δεν μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Είπε το αυτονόητο, ότι εξαρτάται από τον μεγαλομέτοχο. Μέσα του, όμως, γνωρίζει την αλήθεια. Την είπε και σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό. Χρειάζεται χρήμα. Τώρα το μπάτζετ μεικτά δεν ξεπερνάει τα 5,5-6 εκατ. ευρώ κι ο έμπειρος τεχνικός είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να συμβαδίζει με το μέγεθος του Παναθηναϊκού και θα είναι καλό να υπάρχει ένας διπλάσιος προϋπολογισμός. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε.

Ναι, κόουτς έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ τριετίας. Κατανοητό για να επιβιώσει ο σύλλογος. Αλλά κι εσύ πονάς βλέποντας αυτή την κατάσταση. Ο Μπουζούκης κι ο Χατζηγιοβάνης θα εξελιχθούν εάν έχουν δίπλα τους έναν Βιγιαφάνιες, να μαθαίνουν πράγματα. Ο Κάτσε και ο Κουρμπέλης θα γίνουν καλύτεροι με τον Ζέκα δίπλα τους. Ο Μαυρομμάτης που στον δεύτερο γύρο είναι κακός θα γίνει καλύτερος με τον Μολέντο δίπλα του. Δεν αναφέρομαι σε Ρενέ, Καραγκούνη, Βαζέχα και Σαραβάκο ή στον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον Λέτο. Πάω σε πιο φρέσκες καταστάσεις και σε παίκτες με όχι τόσο υπέρογκο μπάτζετ για την εποχή που ζούμε. Ας ξεχάσουμε τους Βαζέχα, Σαραβάκο, Καραγκούνη, Ζιλμπέρτο, λοιπόν. Αλλά και με Μπεργκ, Ζέκα και λοιπούς, το πάλευε ο Παναθηναϊκός. Πήρε κύπελλο, διεκδίκησε πρωτάθλημα τη σεζόν 2014-15, έπαιξε δύο φορές προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ (θα μπορούσε να είναι και τρεις αν δεν υπήρχε το γνωστό ματς με τον Ίβιτς), απέδωσε καλό ποδόσφαιρο το πρώτο εξάμηνο του Ουζουνίδη…

Κοντολογίς, αυτό πικραίνει τον κόσμο. Ότι δεν γνωρίζει πόσο θα μείνει στο σκοτάδι, μέσα στο τούνελ. Δεν γνωρίζει πότε θα αντικρίσει το φως και δεν είναι κανείς από τους αρμόδιους σε θέση για να του το πει. Με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ο Παναθηναϊκός μόνο έναν στόχο έχει. Να μειώσει το χρέος του και να βρεθεί ένας άνθρωπος να δώσει όραμα και φυσικά χρήμα. Να τρέξει το γηπεδικό, να οργανώσει από το μηδέν στον σύλλογο. Για πρωτάθλημα και δεύτερη θέση, ούτε λόγος.

ΥΓ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παίκτες που φορούν αυτή τη φανέλα δεν ευθύνονται σε τίποτα. Στον δεύτερο γύρο σαφώς και θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα. Γιατί έχουν δυνατότητες. Δεν είναι παίκτες του «8», αλλά όχι και να παίζουν για «3» και «4». Σε κάθε περίπτωση, έχουν σηκώσει μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο τους αναλογεί.

ΥΓ1. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος τη στενοχώρια του κόσμου. Το επόμενο ντέρμπι είναι με τον Ολυμπιακό και πλέον η κατάσταση είναι ξανά έκρυθμη. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε μίνι συλλαλητήριο εναντίον του Αλαφούζου. Δικαίωμα του καθενός να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Αλλά με λόγια. Αν έχουν σκοπό να την εκφράσουν και με πράξεις, ας μείνουν σπίτι τους. Στον Παναθηναϊκό θα κάνουν κακό, όχι στον Αλαφούζο. Μετά το πρώτο μισό της σεζόν και την ηρεμία, η μιζέρια δυστυχώς επέστρεψε και δεν γνωρίζουμε πότε θα εξαφανιστεί. Οι νίκες έκρυβαν τα πάντα κάτω από το χαλί. Τώρα βγήκαν πάλι όλα στην επιφάνεια.

ΥΓ2. Οι συνάδελφοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, οι οπαδοί τους, λένε ότι ο Παναθηναϊκός βιώνει ό,τι κι αυτοί στο παρελθόν. Ειδικά οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν ποτέ το μεγάλο πορτοφόλι. Τα τελευταία έξι χρόνια το απέκτησαν. Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη διαφορά. Ο Παναθηναϊκός έχει πορτοφόλι… Θα το αναλύσουμε στο επόμενο blog, γιατί ορισμένοι μάλλον το έχουν ξεχάσει.

ΥΓ3. Δεν θα αναφερθώ στον πάγκο του ΠΑΟΚ, όπου αλλαγές ήταν οι Ολιβέιρα, Γιαννούλης, Ενρίκε και δεν έπαιξαν οι Ίνγκασον, Μίσιτς, Σφιντέρσκι. Εκτός αποστολής ήταν οι Ελ Καντουρί, Πέλκας, εδώ και καιρό λείπει ο Βέρνμπλουμ, ενώ οι Χατσερίντι, Καρέλης είναι πλέον σαν να μην υπάρχουν. Αυτοί οι πέντε (μεικτά) είναι σχεδόν όσο το μπάτζετ του Παναθηναϊκού. Να πούμε κάτι άλλο;

ΥΓ4. Μαγκιά του Δώνη που το δήλωσε γιατί είναι η αλήθεια. Τόνισε ότι θα είναι αποτυχία να χαθεί η πεντάδα. Ανεξαρτήτου ποιότητας και μπάτζετ, ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο είχε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις. Αν χαθεί η πέμπτη θέση, θα είναι ό,τι χειρότερο να πει κάποιος «ε, αν κρίνουμε το πώς ήταν τον περασμένο Αύγουστο η ομάδα…». Μικραίνει τον σύλλογο με τέτοιου είδους νοοτροπία. Δεν του κλέβουν δα και μεγαθήρια το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ