Πωλήσεις παικτών ο ΠΑΟ μόνο στο εξωτερικό

Πωλήσεις παικτών ο ΠΑΟ μόνο στο εξωτερικό

Ο Παναθηναϊκός αν θέλει ή χρειάζεται να πουλήσει παίκτη, πρέπει να το κάνει μόνο σε ομάδα του εξωτερικού. Πρέπει να αρχίσει να κόβει τον βήχα στους αντιπάλους του.

Ας αφήσουμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες. Εκεί μπορεί να πάρει η Μίλαν δανεικό ή να αγοράσει παίκτη από την Ίντερ, ή τη Γιουβέντους και το αντίστροφο. Μπορεί να πάρει η Μάντσεστερ παίκτη από την Άρσεναλ, τη Τσέλσι, μπορεί να πουλήσει η Ντόρτμουντ ποδοσφαιριστή στη Μπάγερν.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό. Ένας παίκτης ή θα πάει στον αντίπαλο επειδή έμεινε ελεύθερος και έχει καλύτερη προσφορά στα χέρια του ή γιατί δεν πληρωνόταν κι έκανε προσφυγή. Τόσο απλά. Την περασμένη σεζόν ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο να πουλήσει τον Κουρμπέλη στον ΠΑΟΚ. Τελικά η πώληση δεν έγινε, επειδή έκανε πίσω ο παίκτης και όχι το «τριφύλλι».

Παρά τα οικονομικά οφέλη σε μία δύσκολη χρονιά για τον σύλλογο, θα ήταν πλήγμα για τον οργανισμό μία τέτοια κίνηση. Θα πληγωνόταν και η περηφάνια των οπαδών. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα αν ο Κουρμπέλης πήγαινε στη Σαμπντόρια, που δεν υπήρχε και κανείς δεν είπε τίποτα όταν ο Ζέκα έφυγε για την Κοπεγχάγη. Την ίδια περίοδο να θυμίσουμε φυσικά ότι κάποιοι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς να έχει αντιρρήσεις ο Αλαφούζος, έσπρωχναν τους Μολέντο, Βιγιαφάνιες στον Ολυμπιακό.

Ο νέος Παναθηναϊκός που ξεκίνησε να δημιουργείται το περασμένο καλοκαίρι, έχει ορισμένους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές κι ένας απ’ αυτούς είναι ο Μπουζούκης. Με τους Κουρμπέλη, Χατζηγιοβάνη, ίσως και τον Διούδη είναι αυτοί που μπορεί να φέρουν τα περισσότερα χρήματα, αν υπάρξει πρόταση το προσεχές καλοκαίρι. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, κυκλοφόρησαν τα πρώτα σενάρια για ΠΑΟΚ και Μπουζούκη. Το σίγουρο είναι ότι ο νεαρός αυτή τη στιγμή έχει δύο σκέψεις. Να μείνει στον Παναθηναϊκό ή να πάει σε ομάδα του εξωτερικού.

Στον Παναθηναϊκό, αν κρίνουμε απ’ όσα είπε πριν μερικούς μήνες ο Νταμπίζας, έχουν στόχο να κρατήσουν τον κορμό. Δεν επιθυμούν να πουλήσουν. Εκτός κι αν έρθει μία απίστευτα συμφέρουσα προσφορά για βασικό ποδοσφαιριστή. Ή, αν πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ο μεγαλομέτοχος. Προς το παρόν, ο Παναθηναϊκός δεν βγάζει ανάγκη να πουλήσει.

Είναι ακόμα νωρίς, άλλωστε, μέχρι το καλοκαίρι, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την άδεια. Το πιθανότερο είναι φέτος να μην υπάρξει πρόβλημα. Αλλά αν δεν τα καταφέρει η ομάδα κι έχει πάλι αφαίρεση βαθμών και περιορισμούς μεταγραφών, θα είναι έγκλημα να πουλήσει τον Μπουζούκη ή κάποιον βασικό ποδοσφαιριστή. Είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν θα είναι αυτό το σημαντικό, αλλά ότι το πρότζεκτ που ξεκίνησε, δεν θα έχει ούτε ένα βήμα εξέλιξης.

Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί και δεν πρέπει καν να σκέφτεται την πώληση ποδοσφαιριστή του εντός συνόρων. Αν υποθέσουμε ότι έρχεται πρόταση 1,5 εκατ. ευρώ για τον Μπουζούκη κι ο ΠΑΟΚ ή κι ο Ολυμπιακός δίνουν πολύ περισσότερα, πάλι δεν πρέπει να υπάρξει δίλημμα. Δεν γίνεται να εξελίξεις την ομάδα σου, ενισχύοντας τους αντιπάλους.

Διαφορετικά στέλνεις μήνυμα ότι είσαι αδύναμος. Σε όλους. Όχι μόνο στους υπόλοιπους μεγάλους. Στα θεσμικά όργανα, αλλά κυρίως στον κόσμο σου. Πώς να σε στηρίξει ο οπαδός, όταν αντί να βλέπει ενίσχυση, μπορεί να βλέπει κάποιον ταλαντούχο παίκτη της ομάδας, να φοράει άλλη φανέλα; Είναι σημαντικό να δείχνεις ότι δυναμώνεις όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και σε νοοτροπία.

Με τον Νταμπίζα και τον Δώνη, πάντως, θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξεταστεί καν πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού εργάστηκε για χρόνια στο εξωτερικό, όπως και ο έμπειρος προπονητής, έχουν πλέον άλλη κουλτούρα, είναι δεδομένο όμως ότι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες.

Γι’ αυτό και αν μπουν στη διαδικασία να εισηγηθούν μία πώληση, θα επιλέξουν προσφορά από το εξωτερικό κι ας είναι λιγότερο συμφέρουσα. Κάτι τελευταίο. Με τις κινήσεις του ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κόψει τον βήχα στους υπόλοιπους. Και μόνο που σκέφτονται να πάρουν παίκτη του οι αντίπαλοι είναι υποτιμητικό. Ακόμα κι αν δεν ισχύει, λοιπόν, το σενάριο για ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Μπουζούκη, οι δημοσιογράφοι βρίσκουν και τα γράφουν.

Αν ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έπρεπε, όσο δυνατός και να είναι ένας αντίπαλος, το δάχτυλο ορισμένων δεν θα πήγαινε στο πλήκτρο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ