Σεβασμός

Σεβασμός

Το μπάσκετ έχει αξιακό σύστημα, εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών κι αυτό φάνηκε (και) στο «Νίκος Γκάλης»

Υπάρχει μια λέξη, η οποία καθορίζει όχι μόνο το μπάσκετ, αλλά (θα έπρεπε, τουλάχιστον) τη ζωή μας ολόκληρη: Η λέξη σεβασμός. Κι επειδή το μπάσκετ είναι το καλύτερο από τα περιττά πράγματα που κάνουμε, ο σεβασμός που έδειξαν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κι η αγάπη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο δικό τους «σπίτι» για τον Θανάση Γιαννακόπουλο, είναι η ανταμοιβή μιας ζωής.

Κανείς επενδυτής δεν προσδοκά σε κέρδος, ούτε καν να ισοσκελίσει αυτά που δίνει με αυτά που (ενδεχομένως) θα πάρει, όμως η αγάπη κι ο σεβασμός που αποδόθηκαν στον εκλιπόντα, δείχνει ότι δεν ήταν μάταια όσα έκανε για το «τριφύλλι». Πήρε ό,τι άξιζε… Κι η λέξη «ρομαντικός» στο σύνθημα των «πράσινων» οπαδών ήταν αντιπροσωπευτική της πολυετούς προσφοράς και διαδρομής του.

Πάμε στο αγωνιστικό μέρος. Ο Παναθηναϊκός για 25 λεπτά έκανε ονειρική εμφάνιση. Ο Ρικ Πιτίνο έχει εμπνεύσει τους παίκτες του, έχει μοιράσει ρόλους, έχει δημιουργήσει «ζευγάρια» για κάθε θέση, με τους «δίδυμους πύργους» στο «5» (Παπαγιάννης / Βουγιούκας), με δύο δημιουργούς (Καλάθης / Λεκαβίτσιους), με δύο εκτελεστές (Κιλπάτρικ / Λάνγκφορντ), δύο… ενεργειακά «3άρια» (Παπαπέτρου / Αντετοκούνμπο) και δύο διαφορετικού τύπου «4άρια» (Τόμας / Γκιστ). Και δύο τραυματίες (Λοτζέσκι / Μήτογλου), που δεν πιέστηκαν να επιστρέψουν.

Με ρόλους και κατεύθυνση, με «σημάδια» και ενέργεια στην άμυνα, με το «εμείς» πάνω από το «εγώ», ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 21-2, έφτασε στο 56-33 κι έδειχνε ότι δεν υπάρχει έλεος για τον αντίπαλο. Μέχρι που χάθηκε ο… σεβασμός.

Ο Λάνγκφορντ έπαιξε με το ένστικτο για τα στατιστικά του (η συνήθεια δεν αλλάζει), ο Καλάθης κακώς τον ακολούθησε, οι «μεγάλοι» του Παναθηναϊκού λειτούργησαν σαν… «αμερικανάκια» κι η Μπασκόνια, που δεν είχε να χάσει τίποτα, «έτρεξε» σερί 28-2. Αυτό συμβαίνει όταν χάνεις τον σεβασμό, όταν… ξεχνάς ότι δεν παίζεις με κώνους, αλλά με αντιπάλους Ευρωλίγκας. Πάλι καλά που η ποιοτική διαφορά δεν επέτρεψε την ολική (κι ολέθρια) ανατροπή.

Ο Παναθηναϊκός έχασε τη διαφορά, αλλά είναι έως και απίθανο να χάσει την 8άδα, ειδικά μετά το «δώρο» της Ζαλγκίρις, που νίκησε τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα, αλλά ο… σεβασμός στο μπάσκετ απαιτεί να μην προτρέχει κανείς. Ένα βήμα τη φορά.

Είναι δεδομένο πως οι «πράσινοι» θα είχαν πιο εύκολο έργο αν δεν έχαναν τη διαφορά, αλλά και πάλι έχουν την τύχη στα χέρια τους. Και σίγουρα πήραν ένα μάθημα (η μαθησιακή διαδικασία είναι σύμφυτη του σπορ), που θα τους βοηθήσει για την τελική ευθεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ