Ο… γερο-Πιτίνο ξέρει

Ο… γερο-Πιτίνο ξέρει

Η δύσκολη διαδικασία που πέρασε ο Παναθηναϊκός μέχρι να αρχίσει να διαμορφώνει νέο τρόπο παιχνιδιού εν μέσω αγώνων.

Ντέρμπι στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα κόντρα στον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός χάνει με είκοσι πόντους. Είναι τραγικός με τον Μιλουτίνοβ να κάνει ο, τι θέλει.

Οι πράσινοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον αντίπαλό τους. Παραπαίουν. Ο Πιτίνο καλεί τάιμ άουτ και ακούγεται να λέει: «Αυτό που παίζετε δεν είναι μπάσκετ. Τέσσερις είναι ακίνητοι και κοιτούν τον έναν να έχει τη μπάλα και να σουτάρει». Ο ένας ήταν ο Νικ Καλάθης, που «εγκλωβισμένος» από την άμυνα του Ολυμπιακού και την κακή επιθετική λειτουργία της ομάδας του γινόταν εύκολη λεία.

Από το βράδυ εκείνο άλλαξαν πολλά. Ο Πιτίνο έλαβε σκληρές αποφάσεις για τον ίδιο, τους συνεργάτες του, τους παίκτες του, την ομάδα γενικότερα. Αν θα τους έπαιρνε όλους η κατηφόρα ή αν θα έβρισκαν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν. Και τα άλλαξε όλα.

Τον τρόπο που λειτουργούν οι βοηθοί του στον πάγκο, μίλησε πολύ με τους παίκτες του, με τη διοίκηση και «έσπασε το κεφάλι» του να βρει πως θα καταφέρει εκείνο το «πράγμα» να δουλέψει. Να σταθεί στο γήπεδο και να διεκδικήσει νίκες μέσα από μια δύσκολη διαδικασία στην Ευρωλίγκα σε «αχαρτογράφητα νερά» για εκείνον.

Οι προπονήσεις έγιναν διπλάσιες ου μην και τριπλάσιες σε διάρκεια. Ατομικές με τον κάθε παίκτη να βλέπει τα στατιστικά του, τις εξειδικευμένες μετρήσεις του τεχνικού τιμ, που αναδείκνυαν τα αρνητικά του στοιχεία και επανάληψη στην επανάληψη για να αλλάξουν τα πάντα.

Λένε πως «η αλήθεια είναι το καλύτερο επιχείρημα». Αυτό λοιπόν έκανε ο Πιτίνο. Εβαλε έναν τεράστιο καθρέφτη μπροστά σε όλους και τους έφερε προ των ευθυνών τους. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, τις οποίες ο 66χρονος αντιμετώπισε με ψυχραιμία, διπλωματία και καθαρές εξηγήσεις. Ενας ακομπλεξάριστος άνθρωπος που έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως δεν είναι ο θείος από την Αμερική για να δει τα αξιοθέατα και να φάει τον famous gyros souvlaki…

Μίλησε για τους σουτέρ. Μα δεν είχε σουτέρ, Μίλησε για τη φυσική κατάσταση. Μα πήγαινε να παίξει φουλ κορτ άμυνα με παγίδες και στην τέταρτη- πέμπτη δοκιμή συγκεκριμένοι παίκτες ζητούσαν αλλαγή!

Όλα λοιπόν άλλαξαν και το παιχνίδι της ομάδας ήρθε πιο κοντά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών. Όχι, ο Τόμας δεν τρελαινόταν στα τρίποντα, αλλά πήγε πιο κοντά στο καλάθι, ο Καλάθης δεν καθόταν με τη μπάλα να ψάχνει για 15’’ ελεύθερο παίκτη, αλλά αμέσως «χτυπούσε» στην early offense.

Κι όμως ο Παναθηναϊκός σουτάρει και τρίποντα. Κανείς όμως δεν τα εκβιάζει, δεν είναι πλέον η ύστατη λύση για να μη μείνει η μπάλα στα χέρια.

Στην Ιταλία την Παρασκευή είχε 10/23 και στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ 9/16. Συνολικά δηλαδή είχε σε αυτά τα δύο μεγάλα «διπλά» 19/39 τρίποντα (48,71%) ενώ στα 13 εκτός έδρας παιχνίδια που προηγήθηκαν, είχε 75/255 (29,41%)!

Κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Αρμάνι είχαν 19 εύστοχα τρίποντα ενώ ο μέσος όρος τους στα 13 προηγούμενα μακριά από το ΟΑΚΑ ήταν 5,7!

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σπουδαίο επιθετικά παιχνίδι. Ξεπέρασε και στις τέσσερις περιόδους τους 20 πόντους και σημειώνοντας 28 στην τρίτη περίοδο, ισοφάρισε την κορυφαία εκτός έδρας επίδοση του αφού 28 είχε και στην πρώτη περίοδο του παιχνιδιού με την Γκραν Κανάρια.

Φυσικά έχει και προβλήματα. Αλίμονο και θα πρέπει να επισημανθούν τώρα που η ομάδα κερδίζει. Το ριμπάουντ εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο αντίπαλος ανανεώνει επιθέσεις και παίρνει δεύτερες ευκαιρίες, καθώς υπάρχει ακόμα «θέμα» στην αλληλοκάλυψη και στην επικοινωνία των παικτών.

Η ομάδα πλέον δεν παίζει με αλλαγές σε όλα τα μαρκαρίσματα (εκτός εξαιρέσεων) με συνέπεια παίκτες να ξεχνιούνται, να αλλάζουν όταν δεν πρέπει και να προκαλείται κομφούζιο. Άλλο να παίζουν οι μισοί και άλλο οι υπόλοιποι.

Λοτζέσκι και Μήτογλου δεν έχουν επιστρέψει καλά από τους τραυματισμούς τους. Όχι βέβαια ιατρικά, αλλά αγωνιστικά. Αδυνατούν να ακολουθήσουν το ρυθμό των υπολοίπων πνευματικά και τακτικά με συνέπεια το ροτέισον αναγκαστικά να παραμένει μικρό και η επιβάρυνση εκείνων που παίζουν μεγαλύτερη.

Φυσικά ο… γέρο- Πιτίνο ξέρει, όπως συνηθίζουν πλέον να λένε οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Για να δούμε λοιπόν που θα φτάσει το πείραμα που ξεκίνησε στις 24 Δεκεμβρίου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ