Η ώρα του Βαλβέρδε

Η ώρα του Βαλβέρδε

Μετά το περσινό κάζο από τη Ρόμα, σήμερα ο Ερνέστο έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μου είναι από τους πιο αγαπητούς και συμπαθείς ανθρώπους που πέρασαν από τον χώρο του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρόλο που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού και κατέκτησε μαζί του τρόπαια κόντρα και στην ομάδα μου, το «μυρμήγκι» ήταν κύριος, με όλη τη σημασία της λέξης, στη συμπεριφορά του.

Πότε του δεν προκάλεσε και σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασε την αντίθεση του με τις «ελληνικές» πρακτικές. Έχοντας παίξει ποδόσφαιρο για μία διετία στην Μπαρτσελόνα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου το 2017 και ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία.

Ως παίκτης της ομάδας πήρε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1989 και ένα Κύπελλο Ισπανίας το 1990 ενώ ως προπονητής μέχρι τώρα, στα δύο χρόνια που κάθεται στον πάγκο της, ένα πρωτάθλημα, με το δεύτερο να είναι καθ’ οδόν, ένα Κύπελλο και διεκδικεί το δεύτερο και ένα Super Cup. Τι του λείπει;  Η μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση.

Την περσινή χρονιά την πάτησε στους 8 από τη Ρόμα του Κώστα Μανωλά. Το άνετο 4-1 της Βαρκελώνης έδωσε την εντύπωση της εύκολης πρόκρισης, αλλά στη ρεβάνς η ήττα της Μπαρτσελόνα με 3-0 θεωρήθηκε – και όχι άδικα – ως ένα από τα μεγαλύτερα «βατερλό» στην ιστορία του συλλόγου.

Φέτος, έως τώρα, όλα έχουν πάει ρολόι. Άνετη πρόκριση από τους ομίλους με πρωτιά, βατή κλήρωση στους 16 με τη Λυών και ντέρμπι κατ’ όνομα με την αποδυναμωμένη Γιουνάιτεντ, η οποία όμως είχε στείλει αδιάβαστη στον προηγούμενο γύρο την νεόπλουτη Παρί.

Η αγωνιστική εικόνα μπορεί να μην τρελαίνει σε όλα τα παιχνίδια, αλλά η ομάδα δείχνει σοβαρή και συγκεντρωμένη ανεξαρτήτως αντιπάλου.  Τώρα, στα ημιτελικά, ένα βήμα πριν τον τελικό, βρίσκει μπροστά του την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Η φιναλίστ του προηγούμενου Champions League είναι με διαφορά το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα βρει ο Ερνέστο Βαλβέρδε και οι παίκτες του, πριν φτάσουν στην κατάκτηση του έκτου «άγιου δισκοπότηρου» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Έχοντας εδραιώσει την κυριαρχία της εντός των τειχών, θέλει να επισφραγίσει την ανωτερότητά της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σύνολο που έχει φτιάξει ο Γερμανός προπονητής είναι συμπαγές και λιγότερο επιπόλαιο από εκείνο που παρουσίαζε μέχρι πέρυσι.

Ακόμα και αν στο τέλος μείνει με άδεια χέρια, κάτι πολύ πιθανό δυστυχώς, η χρονιά για την Λίβερπουλ στα μάτια των φιλάθλων της θα είναι επιτυχημένη. Το θέμα μας όμως είναι ο Βαλβέρδε και η ευκαιρία που του παρουσιάζεται να φθάσει εκεί που του αξίζει, στην κορυφή.

Θα είναι μία δικαίωση για έναν άνθρωπο που το ήθος του, η προπονητική του αξία και η ιστορία του αξίζουν να επιβραβευτούν με ένα Champions League.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ