Βοτανικός: Τι ισχύει με τη διπλή ανάπλαση και πως μπορεί να γίνει γήπεδο

Βοτανικός: Τι ισχύει με τη διπλή ανάπλαση και πως μπορεί να γίνει γήπεδο

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επανέφερε θέμα γηπέδου στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό και to10.gr θυμίζει τι είχε συμβεί με τη διπλή ανάπλαση και αποκαλύπτει πως μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο.

«Μπαίνουμε στο σπίτι μας το 2008». Αυτή ήταν το… σύνθημα του Παναθηναϊκού σχετικά με τον Βοτανικό. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης βρισκόταν στο τιμόνι της ΠΑΕ, οι πρώτες μακέτες είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2005, η ΓΗΠΕΛ είχε καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ώστε μέσα σε μια τριετία ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Ένα ποδοσφαιρικό παλάτι που θα στέγαζε τα όνειρα των φίλων του και θα έδινε τέλος σε μια ιστορία που έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα τον Παναθηναϊκό.

Το πρότζεκτ ήταν ο Παναθηναϊκός να «αντάλλαζε» τη Λεωφόρο με τον Βοτανικό, όπως προέβλεπε η διπλή ανάπλαση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη… πολυσυζητημένη ανάπλαση δεν περιελάμβανε μονάχα αυτά. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και όπως αποδείχτηκε αξεπέραστες.

Η εταιρεία του Βωβού είχε κάνει δική της την έκταση στον Βοτανικό. Πάνω σε αυτό το οικόπεδο πατούσε το γήπεδο. Σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, ο Βωβός θα έχτιζε ένα πελώριο εμπορικό κέντρο, εκμεταλλευόμενος τον υψηλό συντελεστή δόμησης από τη διπλή ανάπλαση. Ωστόσο όλα έμειναν στα χαρτιά.

Πολίτες έκαναν συνεχείς προσφυγές, το ΣτΕ εν τέλει τους δικαίωσε και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ξανά… μπλεγμένος σε μια ιστορία που δεν είχε τέλος. Στην πρώτη απόφαση του συμβουλίου, γήπεδο και εμπορικό κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Στη δεύτερη, το γήπεδο κρίθηκε συνταγματικό, άρα μπορούσαν να γίνουν τα έργα. Δεν κρίθηκε το εμπορικό. Αυτό θα γινόταν μόνο αν ο Βωβός έπαιρνε την απόφαση να ρίξει τον συντελεστή δόμησης. Δεν το έκανε ποτέ και οι «πράσινοι» μπήκαν σε ένα καθεστώς ομηρίας των συμφερόντων Βωβού.

Είχαν το δικαίωμα να χτίσουν, αλλά δεν είχαν το οικόπεδο. Αν ήθελαν να κάνουν γήπεδο δίχως εμπορικό, θα έπρεπε να αποζημιώσουν τον Βωβό, ο οποίος ζητούσε… τον ουρανό με τ’ άστρα. Ο Βοτανικός δεν προχώρησε ποτέ. Όσο κι αν προσπάθησαν πολλοί να προχωρήσουν το έργο, όσο κι αν συζητήθηκε και επί πολυμετοχικότητας και επί Αλαφούζου, το μόνο που απέμεινε ήταν οι μακέτες. Και μερικές… μπουλντόζες. Και ο Παναθηναϊκός πηγαινοέρχεται ακόμα – 11 χρόνια μετά το… «μπαίνουμε στο σπίτι μας το 2008» – μεταξύ ΟΑΚΑ και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση «Βοτανικός» και «Διπλή Ανάπλαση»; Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθήνας μπορεί κάποιος να εντοπίσει, ακόμη, την πλήρη περιγραφή του έργου της Διπλής Ανάπλασης. «Με την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων χωροθετούνται δύο νέοι Υπερτοπικοί – Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών”, αναφέρεται.

Πλέον, το εμπορικό κέντρο-τμήμα της Διπλής Ανάπλασης που σχεδίαζε ο Μπάμπης Βωβός έχει μεταβιβαστεί στην Alpha. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, η Alpha Bank είχε συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες για την εμπορική εκμετάλλευσή του.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπορικό κέντρο συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει πρώτα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ