Δώστε κίνητρο στον κόσμο

Δώστε κίνητρο στον κόσμο

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού δεν ελπίζουν σε πολλά και είναι στο χέρι των Νταμπίζα, Δώνη ν’ αλλάξει αυτό.

Συμμετοχή σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν υπάρχουν. Προοπτική για τίτλους, ειδικά το πρωτάθλημα, διότι το Κύπελλο είναι μία διαφορετική απρόβλεπτη διοργάνωση, επίσης δεν φαίνεται να υφίσταται στην παρούσα φάση. Ποδοσφαιριστές κράχτες δεν βρίσκονται στο ρόστερ. Τουλάχιστον, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τρεις και πλέον μήνες για να βελτιώσει σημαντικά το έμψυχο δυναμικό του.

Σ’ έναν μήνα περίπου αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια διαρκείας. Πιστεύει κανείς τώρα ότι θα κάνει ουρές ο κόσμος για να τα προμηθευτεί; Είναι σημαντικό σε μία δύσκολη εποχή για τα έσοδα κάθε ομάδας, να μπει στο ταμείο ρευστό, ικανό ν’ αποτελέσει καύσιμο για το άμεσο μέλλον. Πώς να πειστεί, όμως, ο φίλος του «τριφυλλιού» να πάρει διαρκείας; Να στηρίξει οικονομικά και ηθικά την αγαπημένη του ομάδα;

Είναι στο χέρι των Νταμπίζα, Δώνη να δώσουν κίνητρο. Σαφώς και δεν βάζουν αυτοί τα χρήματα. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος τα βάζει, δεν τους παρέχει ένα μπάτζετ ανάλογο του μεγέθους του Παναθηναϊκού. Αυτό, όμως, όταν ανέλαβαν ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής το γνώριζαν. Με όσα εφόδια τους παρέχονται από τη διοίκηση, οφείλουν να βρουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Φυσικά και δεν είναι εύκολο, ωστόσο, αυτή είναι η δουλειά τους. Ο πρώτος να φέρνει αξιόπιστους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές κι ο δεύτερος με τη δουλειά του στην τακτική και στη ψυχολογία να παίρνει το 100% από τον καθένα.

Η ερχόμενη περίοδος είναι και για τους δύο ένα μεγάλο στοίχημα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε είχαν πολλές και βάσιμες δικαιολογίες. Θα έχουν και μία μεγάλη του χρόνου. Το μπάτζετ έναντι των ανταγωνιστών. Αυτό το ξέρει κι ο οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά δεν τον ενδιαφέρει. Τόσο ωμά… Αυτό που θέλει ο οπαδός είναι καλό ποδόσφαιρο και κυρίως νίκες. Να βλέπει ποιοτικούς παίκτες, οι οποίοι εντός έδρας να είναι κυρίαρχοι, ακόμα και στα ντέρμπι κι εκτός να έχουν εξίσου την ίδια νοοτροπία νικητή. Να μην λυγίζουν ούτε σε δύσκολες έδρες, ούτε και να είναι νωχελικοί απέναντι σε μικρομεσαίες ομάδες.

Οι Νταμπίζας, Δώνης είναι υποχρεωμένοι με τις κινήσεις που θα κάνουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Ακόμα κι αν φέρουν άγνωστους παίκτες στο ευρύ κοινό, κάτι που είναι φυσιολογικό λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι η ομάδα του χρόνου θα έχει μεγαλύτερο βάθος, περισσότερη ισορροπία και ποιότητα σε όλες τις γραμμές. Πολλές φορές στον Έλληνα οπαδό δημιουργείται ενθουσιασμός με τις μεταγραφές πριν καν τις δουν στον αγωνιστικό χώρο. Λάθος, αλλά όταν θες να πουλήσεις διαρκείας ζητώντας την οικονομική στήριξη πρωτίστως και έπειτα στη διάρκεια της σεζόν και την ηθική συμπαράσταση, πρέπει να στείλεις το μήνυμα, ότι έκανες αυτό που μπορούσες και κατόπιν είναι και η σειρά των υπόλοιπων να σε βοηθήσουν.

Για να μην παρεξηγηθούμε, το νόημα δεν είναι πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες. Το αντίθετο. Φέρτε παίκτες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους νεότερους ηλικιακά ποδοσφαιριστές θα δίνουν την αίσθηση ότι δημιουργείται ένα ισορροπημένο σύνολο. Ότι δεν λείπουν λύσεις στην άμυνα, στα άκρα, στην επίθεση, στα χαφ. Το αν είναι κατώτεροι των παικτών που έχουν οι ανταγωνιστές δεν είναι ευθύνη των Νταμπίζα, Δώνη. Το περασμένο καλοκαίρι ξεκινούσε η σεζόν και όλοι έβλεπαν ότι στην επίθεση και στα εξτρέμ δεν υπάρχουν οι απαραίτητες επιλογές. Το ίδιο και στην άμυνα. Μόνο στα χαφ με Κουρμπέλη, Κάτσε, Δώνη, Τζανδάρη και λίγο πιο πίσω τον Στάικο, ένιωθε κάποιος ότι υπάρχουν λύσεις. Που κι αυτές στη διάρκεια της σεζόν περιορίστηκαν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι πέρσι υπήρχε η αίσθηση και λόγω του -6 ότι ο Παναθηναϊκός θα παλέψει για παραμονή.

Τώρα πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός έχει σίγουρη τη πεντάδα και θα επιδιώξει να πετύχει το κάτι παραπάνω. Η αίσθηση, με την εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, φυσικά απέχουν… χιλιόμετρα. Αλλά ας κάνει το «τριφύλλι» το πρώτο βήμα. Να σκορπίσει λίγο ενθουσιασμό. Να κάνει τον οπαδό του λίγο πιο αισιόδοξο, προκειμένου ν’ αυξηθεί ο βαθμός συσπείρωσης. Μία λέξη άγνωστη στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν είχε άδικο ο Δώνης με αυτό που είπε μετά το ματς με τον Παναιτωλικό. Ότι έπαιζαν με τον φόβο, ότι είχαν την αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθούν επεισόδια από τους οπαδούς τους. Κάτι που τελικά συνέβη όταν άρχισαν να μην βοηθούν τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος και ο Νταμπίζας πρέπει να δώσουν κίνητρο στον κόσμο από το καλοκαίρι. Να δείξουν ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Να κάνουν την αρχή και μετά να είναι έτοιμοι για το δύσκολο βήμα. Τις νίκες. Διότι αυτές μετρούν περισσότερο από το τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από το αν θα φέρεις χαφ, φορ, εξτρέμ ή στόπερ. Έλα, όμως, που χρειάζονται κι αυτοί. Να κάνει, λοιπόν, η διοίκηση και τα στελέχη της ΠΑΕ τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα το προσεχές τρίμηνο, για να κάνει τη δική του και ο κόσμος. Που είναι να στηρίζει με τη φωνή του και με το εισιτήριό του. Αληθινή στήριξη. Στις πράξεις. Όχι στα λόγια που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ