Τάσος Μπακασέτας: Μια πώληση δίχως σχέδιο

Τάσος Μπακασέτας: Μια πώληση δίχως σχέδιο

Πως ο Τάσος Μπακασέτας βάζει στην ίδια κουβέντα -αλλά όχι και στον ίδιο... δρόμο- τα «σχέδια» ΑΕΚ, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Πιθανότατα η πιο παράξενη μεταγραφική ιστορία του καλοκαιριού. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τάσος Μπακασέτας βρέθηκε σήμερα στην Αλάνιασπορ. Ήταν ελεύθερος μέχρι πριν από λίγο καιρό αλλά οι Τούρκοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν για να πετύχουν ένα deal μαζί του. Όπως δεν εκμεταλλεύτηκε ουσιαστικά και η ΑΕΚ έναν διεθνή ποδοσφαιριστή, συνομήλικο του Κώστα Φορτούνη (26) που την τελευταία διετία είχε 74 συμμετοχές, 14 γκολ και 12 ασίστ. Έναν ποδοσφαιριστή που έφτασε ως την βιτρίνα της παρουσίας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Που τέλος πάντων για να φύγει –ειδικά για ένα πρωτάθλημα σαν το Τουρκικό- θα έπρεπε να φέρει ένα μεγαλύτερο έσοδο από τις 800.000 ευρώ.

Δεν είναι σίγουρα ο Μπακασέτας… Φορτούνης. Δεν είναι όμως και η ποδοσφαιρική διαφορά τους 800.000 ευρώ -15.000.000  ευρώ αν αναλογιστεί  κανείς τα ποσά που ήδη απέρριψαν οι Ερυθρόλευκοι για τον αρχηγό τους. Τις δύο προτάσεις της Γουέστ Χαμ που πριν αλλάξει στόχο έφτασε να προσφέρει ως και 14.000.000 ευρώ ή το δεδομένο ενδιαφέρον της Φενέρ που αναζήτησε τον «σωστό αριθμό» για την απόκτηση του χαρισματικού μέσο-επιθετικού. Προφανώς ο καθένας αντιλαμβάνεται μέσα από τη σύγκριση δύο κλαμπ με διαφορετική φιλοσοφία.

Η ΑΕΚ είναι σε μια… φάση, που θυμίζει το περσινό καλοκαίρι του Ολυμπιακού. Θέλει να αλλάξει τα περισσότερα νιώθοντας πως η χρονιά που πέρασε την βρήκε να κάνει βήματα πίσω. Για να φτιάξεις όμως ένα νέο ρόστερ πρέπει πρώτα να «ξεμπερδέψεις» με το προηγούμενο. Χωρίς όμως αυτό να ζημιώνει το προφίλ του κλαμπ, ούτε βεβαίως τις επόμενες δυνατότητες. Από τον Μπακασέτα, τον Μπάρκα, τον Λιβάγια κλπ η ομάδα του Καρντόσο μπορεί να δημιουργήσει ένα καλό έσοδο, από τη στιγμή που τους έχει βγάλει στη βιτρίνα: Ένα έσοδο ώστε να πάει στους επόμενους. Η σημερινή εξέλιξη δεν είναι προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πολλώ δε μάλλον από έναν ποδοσφαιριστή που εδώ και μήνες άλλαξε ατζέντη, και απευθύνθηκε σε ένα μεγάλο γραφείο του εξωτερικού ακριβώς για να μετρήσει τις δυνάμεις του στην «κεντρική αγορά».  Αν ο βασικός Μπακασέτας κοστολογείται με αυτά τα χρήματα, πόσα περισσότερα μπορεί να ζητήσει η Ένωση για τον Λιβάγια τον οποίο η ίδια αγόρασε πέρσι με 2 εκατ ευρώ;

Ο Ολυμπιακός πέρσι άλλαξε είκοσι ποδοσφαιριστές. Το έκανε χωρίς να «υποτιμήσει» τη μετοχή του. Οι πωλήσεις του Τζούρτζεβιτς (2,5 εκατ ευρώ), του Οφόε (2,2 εκατ ευρώ), ο τρόπος με τον οποίο «γλίτωσε» από το βαρύ συμβόλαιο του Μάριν (έχοντας και ένα έσοδο της τάξης των 700.000 ευρώ), οι «οψιόν» αγοράς από Βιάνα και Λαϊφη που έφεραν 4,5 εκατ ευρώ έγιναν μια καλή βάση για τα επόμενα. Φέτος έχει ήδη ξεκινήσει από τις «οψιόν» του Νικολάου και του Ένγκελς που έφεραν ακόμη 8 εκατ ευρώ. Οι χειρισμοί διαχωρίζουν μια ομάδα της «αγοράς» που κινείται μεθοδικά έχοντας ένα πλάνο, και μια άλλη που προφανώς θέλει αλλά δεν της προκύπτει. Η ίδια ΑΕΚ που «έχασε» ως ελεύθερους έναν χρόνο πριν τον Λάζαρο, τον Γιόχανσον, τον Ανέστη, τον Κονέ. Που φέτος με τον ίδιο τρόπο αποχωρίστηκε τον Λαμπρόπουλο και τον Γκάλο.

Φυσικά το σχέδιο της θα κριθεί στο φινάλε. Οι ενδείξεις όμως δεν είναι ενθαρρυντικές ως τώρα. Αντίθετα, για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ δίνει την αίσθηση πως προσπαθεί να ακολουθήσει την τροχιά του Ολυμπιακού ο οποίος ουσιαστικά και έβαλε αυτές τις… ιδέες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο κλαμπ που δημιούργησε μια πηγή εσόδων που για χρόνια θεωρούνταν… απαγορευμένη. Τον Γενάρη ο Δικέφαλος του Βορρά αρνήθηκε 2,5 εκατ ευρώ από την Γαλλία για τον Δημήτρη Γιαννούλη που ήταν ακόμη στον Ατρόμητο. Επέλεξε να τον χωρέσει στο δικό του ρόστερ, και να δικαιωθεί έπειτα από το σοκ του τραυματισμού του Βιεϊρίνια. Σήμερα υπάρχει μια αντίστοιχη είδηση για τον Ευθύμη Κουλούρη. Απορρίφθηκε λέει μια πρόταση 3 εκατ ευρώ από την Τουλούζ. Προφανώς δεν είναι απλό για ένα ευρωπαϊκό κλαμπ να πάρει από την Τούμπα τον Λέο Ζαμπά.  Ακριβώς γιατί για τον Κουλούρη και τον Γιαννούλη δεν έγινε μια επιλογή «Μπακασέτας» παρότι τα ποσά ήταν σαφώς μεγαλύτερα. Ο ΠΑΟΚ φτιάχνει σιγά-σιγά την δική του «αγορά». Μοιάζει και εκείνος να μπαίνει στην ίδια τροχιά. Την ίδια στιγμή βάζει στόχο και τα 22.000 διαρκείας. Επίσης πολύ σημαντικό έσοδο για κάθε ομάδα. Ειδικά στην αφετηρία μιας σεζόν με μεγάλες προσδοκίες. Με πιθανή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κλπ.

Ο Ολυμπιακός είναι ένα τεράστιο μέγεθος από μόνος του. Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει και η όρεξη του δεν σταματά στο φετινό νταμπλ. Για την ΑΕΚ το πράγμα μοιάζει λιγάκι παράξενο. Από το περασμένο καλοκαίρι και όλας. Προ ημερών  υποστήριξε πως ήταν έτοιμη να δώσει τα 6 εκατ ευρώ της «ρήτρας» για τον Εζεκίελ Πόνσε.  Σήμερα δίνει έναν βασικό της ποδοσφαιριστή όπως ο Μπακασέτας για 800.000 ευρώ. Δεν μοιάζουν αυτά τα δύο κομμάτια της ίδιας σκέψης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ