Παναθηναϊκός : Τα μεγάλα πράσινα πορτοφόλια και το καθήκον

Παναθηναϊκός : Τα μεγάλα πράσινα πορτοφόλια και το καθήκον

Το παράδειγμα των μεγαλοεπιχειρηματιών και η ανιδιοτέλεια του απλού οπαδού του Παναθηναϊκού χωρίς μιζέρια, γκρίνια, καχυποψία. Ο καθένας οφείλει να έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Ποιος θα το φανταζόταν πριν λίγο καιρό. Από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να χτυπήσει την πόρτα του Γιάννη Αλαφούζου και να του ζητήσει να παραδώσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη, πιο εφικτό φαντάζει να πάρει υπογραφές για τη Διπλή Ανάπλαση και να προχωράει το έργο, παρά να συγκεντρώσει ο κόσμος 20 εκατ. ευρώ.

Ας ξεκινήσουμε με τον κόσμο. Στο προηγούμενο blog, πριν τη συνέντευξη Τύπου του Γιαννακόπουλου, τόνισα ότι ο οπαδός στην Ελλάδα ακολουθεί και δεν οδηγεί. Ανέφερα ότι πλάνο που περιλαμβάνει οικονομική στήριξη από τον κόσμο, στη χώρα μας μοιάζει καταδικασμένο. Τα παραδείγματα πολλά σε όλες τις ομάδες.

Όποτε γινόταν έκκληση, όπου σήμαιναν συναγερμό, έσπευσαν μερικές εκατοντάδες ρομαντικοί, «άρρωστοι» με την ομάδα τους, όπως θέλετε πείτε το. Είδαμε τι έγινε και με τη Παναθηναϊκή Συμμαχία. Είναι φυσικά τεράστιος ο βαθμός συσπείρωσης, που μπορεί να προκαλέσει το όνομα Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό σε σχέση με τον Αλαφούζο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, απουσίαζαν τα μεγάλα πορτοφόλια. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του Ερασιτέχνη, μίλησε για 2.500.000 Παναθηναϊκούς που θα βάλουν από οκτώ ευρώ. Το ξεχνάμε. Απ’ αυτούς επιδερμικά μπορεί να ασχολούνται οι μισοί. Ενεργά ίσως το 1/5. Άρα, πάμε στα 40 ευρώ το άτομο.

Δεν είναι δα και τρομερό ποσό. Δεν θα το δίνει κάποιος την εβδομάδα ή τον μήνα. Μία φορά θα το δώσει. Όλοι μπορούν. Ακόμα και οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ. Σχεδόν, 3,5 ευρώ τον μήνα θα τους έβγαινε. Δύο καφέδες σε πλαστικό…

Αυτοί, όμως, είναι μπακαλίστικοι υπολογισμοί. Δεν είναι αυτό το νόημα. Ο καθένας θα πράξει όπως θέλει. Δεν είναι θέμα αν μπορεί να τα δώσει. Το θέμα είναι να θέλει να τα δώσει. Αυτό τόνισα ξεκάθαρα την προηγούμενη φορά. Αγαπάμε την ομάδα μας, δεν θέλουμε να χάνει, δεν μιλιόμαστε όταν δεν πηγαίνει καλά, πετάμε από τη χαρά μας στις νίκες, ωστόσο, δεν έχουμε την αθλητική παιδεία, τη κουλτούρα, να τη στηρίξουμε ηθικά.

«Εμείς θα σε κρατήσουμε Παναθηναϊκέ», ήταν το σύνθημα τον Σεπτέμβριο του 2017 κι αφού είχε ναυαγήσει μία ακόμα προσπάθεια του Γιαννακόπουλου να πάρει την ΠΑΕ. Την ίδια στιγμή ο Αλαφούζος τράβηξε τη πρίζα. Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Κανέναν Παναθηναϊκό δεν κράτησε ο κόσμος. Το «τριφύλλι» έφτασε στο χείλος του γκρεμού επειδή ο μεγαλομέτοχος δεν έβαζε χρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Εκείνη η διοίκηση επίσης έκανε έκκληση για στήριξη κι έδωσε λογαριασμούς τραπεζών. Τότε το επιχείρημα για μη συμμετοχή ήταν απλό. «Να δώσω χρήματα να τα διαχειριστεί ο Αλαφούζος, ο Κωνσταντίνου και οι υπόλοιποι; Όχι…».

Τώρα κάνει έκκληση ένας Γιαννακόπουλος. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με σχεδόν δωρεάν είσοδο και το κλειστό του ΟΑΚΑ δεν γέμισε στο τρίτο ματς με τον Προμηθέα, όπου το τμήμα γιόρταζε ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ούτε Μπαρτσελόνα θα γίνουμε, ούτε Ντόρτμουντ και όποια άλλη ομάδα έχει χιλιάδες μέλη. Δηλαδή, νομίζει κανείς ότι οι Καταλανοί παίρνουν με 80-100-150 εκατ. ευρώ παίκτες επειδή έχουν 100.000 μέλη; Είναι αστείο. Είναι, όμως, ένα καλό κίνητρο για να τρέξει ο επιχειρηματίας κι αρκετοί άλλοι να βάλουν κι από τη τσέπη τους. Στηρίζουν και οι δήμοι, η Ντόρτμουντ έχει μπει και στο χρηματιστήριο. Και πάνω απ’ όλα βοηθάει το προϊόν, που έχουν δημιουργήσει για να είναι περισσότερα τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγούς.

Και πάλι, όμως, όλα αυτά μοιάζουν δικαιολογία. Αν θέλει κάποιος να βάλει 8, 10, 20 50 ή 100 ευρώ θα το κάνει. Να το κάνει. Να νιώθει ήσυχος με τη συνείδησή του. Τόσο απλά. Με ανιδιοτέλεια. Ο Γιαννακόπουλος σήμανε συναγερμό. Ας πάει όποιος επιθυμεί και να δώσει ό,τι του περισσεύει για την αγαπημένη του ομάδα. Ούτε δικαιολογίες του τύπου «οι εποχές είναι δύσκολες, ο κόσμος δεν βγαίνει κι άλλα τέτοια». Στις δικαιολογίες είμαστε πρώτοι. Όλο ψάχνουμε να ρίξουμε ευθύνες.

Διάβασα διάφορα για να πειστεί ο απλός οπαδός να βάλει το χέρι στην τσέπη. Το αναφέρω και πιο πάνω για το κόστος. Τι είναι 10-15 ευρώ; Μερικοί καφέδες. «Μην πάρεις μία εβδομάδα καφέ απ’ έξω, μην παραγγείλεις μία φορά σουβλάκια ή πίτσα, μην πας μία φορά στα μπουζούκια ή για ποτό». Αυτά διαβάζω από δημοσιογράφους κι από οπαδούς στα social media. Όντως αν σκεφτούμε μπακάλικα, όχι 2.500.000 εκατομμύρια, αλλά οι 500.000 να λειτουργήσουν έτσι, να μην δώσουν δηλαδή ένα 40άρι στα μπουζούκια ή 2-3 φορές στη πιτσαρία και να το καταθέσουν στον Παναθηναϊκό, το 20άρικο μαζεύτηκε.

Απλό δεν ακούγεται; Παιδιά αν ήταν τόσο απλό, τα εκατομμύρια θα ξεχείλιζαν σε κάθε σύλλογο… Για την ακρίβεια απλό είναι σε άλλες χώρες. Σε εμάς όχι. Μας αρέσει η γκρίνια. Έτσι είμαστε ως λαός. Κλέβει ένας μικροπωλητής ή μικροεπιχειρηματίας; Τον συλλαμβάνουν «α, τον μεγάλο τον έχουν έξω. Αυτός τους πείραξε που έκλεψε το κράτος». Τέτοια δεν διαβάζουμε και λέμε όλοι μας; Αυτή, όμως, είναι η μία ανάγνωση. Η μία όψη. Υπάρχει και η άλλη που λέει, ας είσαι εσύ σωστός κι άσε τι κάνουν οι άλλοι. Στο φινάλε και ο ένας παρανομεί και ο άλλος.

Διάβασα απόψεις «ας βάλουν αυτοί που τα έχουν». Τα μεγάλα πράσινα πορτοφόλια είναι αλήθεια ότι απουσιάζουν. Κάποιοι, πάντως, παίρνουν σουίτες. Ή πολύ ακριβά διαρκείας. Δεν είναι αυτή μία βοήθεια; Πολλαπλάσιοι φυσικά δεν κάνουν τίποτα. Ψάχνουν προσκλήσεις για 1-2 ματς τον χρόνο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Το ανέφερε ο Γιαννακόπουλος και είναι πραγματικότητα. Ας επιστρέψουμε στους μπακάλικους υπολογισμούς. Στα 2.500.000 εκατομμύρια Παναθηναϊκούς δεν υπάρχουν 1.000 ιδιαίτερα εύποροι; Υπάρχουν. Από 20.000 ο καθένας, έκλεισε το 20άρικο. Δέκα φορές πρώτο τραπέζι πίστα είναι με τα λουλούδια να πηγαινοέρχονται… Έτσι για να φέρουμε ένα παράδειγμα.

Διάβασα και το άλλο. «Ο Γιαννακόπουλος θέλει τα λεφτά του κόσμου για να πάρει την ΠΑΕ». Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Γιαννακόπουλος είπε ξεκάθαρα «κουράστηκα». Δικαίωμα του καθενός είναι. Δηλαδή, αν πει αύριο «κύριοι φεύγω, δεν βάζω άλλα», θα τον κατηγορήσουμε; Η τσέπη του είναι, κάνει ό,τι γουστάρει. Όσα λάθη κι αν έχει κάνει, ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς για τον παρορμητικό Δημήτρη, δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι δεν έβαλε χρήματα στον σύλλογο. Αυτός και η οικογένειά του. Το μπάσκετ νομίζει κανείς ότι δεν ματώνει; Όποιος παίρνει την Ευρωλίγκα έχει έσοδα, όσο η πρόκριση στα play offs του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέσα μπαίνει η ΚΑΕ.

Ο Γιαννακόπουλος κάνει την προσπάθειά του. Και είπε ότι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, θα έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι πάλεψε. Αυτό είναι για μένα το νόημα. Να κάνει ο καθένας το καθήκον του. Να έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Και να μην κοιτάει τι θα κάνουν οι άλλοι.

Ας μη λειτουργήσουμε μία φορά με ελληνική νοοτροπία. Αν βάλουν από ένα 100άρικο οι Βαρδινογιάννης, Νίκας, Ξυλάς, Πολέμης, Βασιλόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Κασιδόκωστας, Βενιάμης και ο κάθε πράσινος μεγαλοεπιχειρηματίας και εφοπλιστής όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Θα δώσουν και το παράδειγμα στον ανώνυμο πράσινο οπαδό. Αλλά πόσοι νομίζετε θα ακολουθήσουν; Πάλι οι ρομαντικοί και οι «άρρωστοι».

Ας υποθέσουμε ότι δεν βάζουν οι πάμπλουτοι. Και τι έγινε; Κάνε εσύ αυτό που λέει η καρδιά σου με ανιδιοτέλεια. Στην ομάδα θα καταλήξουν. Τώρα αν με αυτά έρθουν παικταράδες ή παλτά είναι άλλο θέμα. Το ζητούμενο πάντα είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου.

ΥΓ.: Δεν είμαι αισιόδοξος για τα μεγάλα πορτοφόλια. Ο Γιαννακόπουλος ανέφερε κάποια ονόματα, αλλά δεν ξέρω πόσοι θέλουν να βάλουν. Στους πλούσιους υπάρχει και το άλλο. Γιατί να τα δώσουν να τα διαχειριστεί κάποιος άλλος;

ΥΓ.1: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Με τα 20 εκατ. ο Γιαννακόπουλος θα έχει στήριγμα για να τρέχει τα τμήματα μέχρι να γίνουν τα γήπεδα και να αυξηθούν τα έσοδα. Είπαμε η ΚΑΕ μπαίνει μέσα. Η ΠΑΕ ακόμα και με μπάτζετ κοντά στα 6 εκατ. ευρώ μεικτά, μπήκε μέσα φέτος 3-4 εκατ. ευρώ. Με τα ποσά που μπήκαν μέσα ΠΑΕ και ΚΑΕ φέτος τα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν για δύο χρόνια. Διότι υπολογίζεται κι ο Ερασιτέχνης. Πάλι ο Γιαννακόπουλος θα βάζει από τη τσέπη. Αλλά σε λογικά πλαίσια.

ΥΓ.2: Ο Βαρδινογιάννης δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει σημαντικά. Το πολύ να εξυπηρετήσει με την Παιανία. Το να επιστρέψει το θεωρώ απίθανο. Ένα μέρος του κόσμου έχοντας δει τι ακολούθησε μετά το 2008 μπορεί να λέει «καλώς να ορίσει» κι ένα άλλο θα συνεχίσει να βρίζει. Ο εμφύλιος μας λείπει πάλι…

ΥΓ.3: Θεωρώ ότι ρόλο για τη συμμετοχή του κόσμου θα παίξουν οι εξελίξεις στο γηπεδικό. Εφόσον δει ο οπαδός ότι θα έχει δύο νέα σπίτια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ θα ενθουσιαστεί και θα ψηθεί ακόμα περισσότερο.

ΥΓ.4: Μην κολλάμε στο 20άρικο. Δηλαδή, αν μαζευτούν 18 θα πει ο Γιαννακόπουλος «α, δεν μπορώ»; Ας μπουν λεφτά και λύσεις όταν θες βρίσκεις.

ΥΓ.5: Ο Αλαφούζος λογικά όταν του χτυπήσει την πόρτα ο Γιαννακόπουλος, θα παραδώσει τις μετοχές. Μία απορία εκφράζω. Αν δει ότι γίνεται το γήπεδο κι αρχίσει ο κόσμος να βάζει λεφτά, θα συνεχίσει να πληρώνει; Αν το κάνει θα μειωθούν κι άλλο το χρέη και τα πράγματα θα είναι πιο απλά για τον Γιαννακόπουλο. Ή, θα τα αφήσει για τον επόμενο; Αυτό πρέπει να λυθεί σε επικοινωνία των δύο ανδρών το επόμενο διάστημα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ