Οι όμιλοι του Champions League αξίζουν 25 εκ. ευρώ για τον ΠΑΟΚ!

Οι όμιλοι του Champions League αξίζουν 25 εκ. ευρώ για τον ΠΑΟΚ!

Αν καταφέρει ο Δικέφαλος να περάσει από τον 3ο προκριματικό και τα play-offs από το μονοπάτι των πρωταθλητών, τότε θα γεμίσουν τα ταμεία του με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2017, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στα play-offs του Europa League από την Έστερσουντ και έμεινε εκτός ομίλων της διοργάνωσης, οπότε έλαβε από την UEFA μόλις 300.000 ευρώ για τη συμμετοχή του έως εκείνη τη φάση.

Πέρυσι, που ο Δικέφαλος έπαιξε στα play-offs του Champions League και παρότι αποκλείστηκε από την Μπενφίκα μπήκε στους ομίλους του Europa League, τα έσοδα από την ευρωπαϊκή συμμετοχή έφτασαν τα 12 εκ. ευρώ!

Το νούμερο είναι μεγάλο, το μεγαλύτερο αν δεν απατώμαι στην ιστορία του ΠΑΟΚ (ως έσοδο από ευρωπαϊκή συμμετοχή), αλλά ήταν τα μισά χρήματα από αυτά που θα έπαιρνε αν έμπαινε στους ομίλους του Champions League.

Φέτος ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να μπει ξανά στους ομίλους του Champions League και αν τα καταφέρει θα βάλει στα ταμεία του ακόμη και πάνω από 25 εκ. ευρώ! Χώρια όσα μπορέσει να μαζέψει με τις επιδόσεις του στη συνέχεια…

Πως προκύπτει αυτό το ποσό;

Η είσοδος στους ομίλους του Champions League δίνει αυτόματα στις 32 ομάδες από 15,25 εκ. ευρώ.

Έπειτα μοιράζονται 585 εκ. ευρώ στις 32 ομάδες με βάση το 10ετές ranking στην UEFA.

Η ομάδα με το χαμηλότερο ranking στην 10ετη βαθμολογία της UEFA (και όχι την τελευταία πενταετία την οποία χρησιμοποιεί για τις κληρώσεις η ευρωπαϊκή ομοσπονδία) από τις 32 που θα είναι στους ομίλους θα πάρει 1,108 εκ. ευρώ Η αμέσως επόμενη ομάδα θα πάρει το μερίδιο επί δύο και ούτε καθ’ εξής. Η ομάδα με το μεγαλύτερο ranking, η Ρεάλ Μαδρίτης θα πάρει 35,46 εκατομμύρια ευρώ.

Αν στους ομίλους μπουν οι ομάδες με τους καλύτερους συντελεστές της τελευταίες δεκαετίας (και από το μονοπάτι των πρωταθλητών αλλά και από το άλλο), τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει την 5η χειρότερη βαθμολογία  και θα πάρει 1,108 εκ. ευρώ επί πέντε, δηλαδή 5,5 εκ. ευρώ.

Αν Κράσνονταρ και Μπασακσεχίρ  κάνουν εκπλήξεις (στο δρόμο των μη πρωταθλητών) τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να ανέβει 1 ή 2 θέσεις και να κερδίσει 1,1 ή 2,2 εκ. ευρώ ακόμη.

Αν μείνουν έξω κάποιες ομάδες όπως οι Άγιαξ, Κοπεγχάγη, Σέλτικ, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ ή ΑΠΟΕΛ και περάσουν μαζί με τον ΠΑΟΚ τρεις από τις άλλες ομάδες με μικρότερο ranking δεκαετίας από τον ΠΑΟΚ όπως πχ Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα, Σλάβια Πράγας ή άλλη, τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να ανέβει 1-3 θέσεις και να κερδίσει άλλα 1,1 – 3,3 εκ. ευρώ.

Στο χειρότερο σενάριο από το ranking δεκαετίας της UEFA, ο ΠΑΟΚ θα πάρει 5,5 εκ. ευρώ και στο καλύτερο 11 εκ. ευρώ!

Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το Market Pool, το οποίο πέρυσι για την ΑΕΚ ήταν περίπου 2,5 εκ. ευρώ.

Τέλος κάθε νίκη μέσα στους ομίλους του Champions League αποφέρει 2,7 εκ. ευρώ, κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ ενώ πιθανή πρόκριση στους «16» δίνει μπόνους 9,5 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι προφανές ότι τα νούμερα ξεφεύγουν και η πρόκριση στους ομίλους μπορεί να αποφέρει στην ομάδα από μόνη της τόσα έσοδα όσο είναι περίπου όλο το μπάτζετ του αγωνιστικού τμήματος!

Γι’ αυτό και θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να έχει κάνει νωρίτερα κάποιες μεταγραφικές κινήσεις σε θέσεις που πονάει (κυρίως στα χαφ) για να πάει να διεκδικήσει με καλύτερες αξιώσεις και πιο έτοιμος τα 25+ εκ. ευρώ των χρυσοφόρων ομίλων του Champions League.

Όχι ότι και πάλι δεν μπορεί να μπει να περάσει δύο προκριματικούς γύρους, αλλά μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από άποψη ενίσχυσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ