Ολυμπιακός: Οταν… χτυπάς από ψηλά (vids)

Ολυμπιακός: Οταν… χτυπάς από ψηλά (vids)

Ο Ολυμπιακός σκοράρει με εντυπωσιακό ρυθμό μετά από στατικές φάσεις και to10.gr εξηγεί τα γιατί και τα πώς. Η απόφαση του Μαρτίνς, το «σκιάχτρο» και ο Βαλμπουενά.

Από την ημέρα που ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού, οι Ερυθρόλευκοι χαρακτηρίζονται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Παίζουν καλό ποδόσφαιρο, θεαματικό, επιθετικό, με έμπνευση, σωστές δομές, σωστές αποστάσεις, εξαιρετικούς αυτοματισμούς, σωρεία παραγωγής φάσεων.

Κι όμως, ο περσινός Ολυμπιακός είχε ένα «ψεγάδι». Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το επιθετικό σκέλος. Δεν παρήγαγε φάσεις για γκολ από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ. Οι στατικές φάσεις του δεν μετατρέπονταν σε γκολ, ευκαιρίες ή προϋποθέσεις για γκολ. Κάτι εξαιρετικά παράδοξο, καθώς οι Ερυθρόλευκοι διέθεταν και διαθέτουν παίκτες ψηλούς, αρκετοί εκ των οποίων άνω του 1.90 μ., αλλά και έναν σπουδαίο εκτελεστή (Φορτούνη).

Φέτος, ωστόσο, αυτό δείχνει να αλλάζει. Και το δείγμα γραφής του αγώνα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ είναι το πιο χαρακτηριστικό. Είναι προφανές ότι ο Μαρτίνς έχει ρίξει μεγάλο βάρος στο να βελτιώσει το συγκεκριμένο κομμάτι. Δουλεύει πολύ τις στατικές φάσεις, απαιτεί συγχρονισμό και σωστές κινήσεις από τους παίκτες του και περιμένει ανάλογες επιδόσεις, όπως αυτή κόντρα στους Αγγλους. Οι οποίοι, αν και πιο ψηλή ομάδα από τον Ολυμπιακό, δέχθηκαν τρία γκολ, όλα προερχόμενα από στατικές φάσεις και δη από κόρνερ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η σημασία των στατικών φάσεων ολοένα και μεγαλώνει. Συνολικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το 1/3 των γκολ έχουν επιτευχθεί μετά από στατικές φάσεις, είτε απευθείας είτε σε δεύτερο χρόνο! Με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο Μουντιάλ, το 43% των γκολ προέκυψαν από στατικές φάσεις! Δείγμα που «συμφωνεί» αρκετά και με ό,τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οπου βάσει στατιστικής, στη διάρκεια της περσινής σεζόν, το 39% των γκολ προήλθε από φάουλ ή κόρνερ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν άλλαξε πολλά σε σχέση με πέρυσι. Ο Ολυμπιακός και πέρυσι δούλευε πολύ στις συγκεκριμένες φάσεις. Ωστόσο φέτος κάτι έχει αλλάξει. Ο παράγοντας Ρούμπεν Σεμέδο δεν είναι αμελητέος. Ο Πορτογάλος στόπερ είναι.. σκιάχτρο, ανίκητος στην αντίπαλη περιοχή και δείχνει πως όποια μπάλα κινείται στον χώρο δράσης του θα την πάρει. Ακόμη κι αν απέναντί του είναι κάποιος αρκετά ψηλότερος αντίπαλος, όπως ο Μάικλ Ντόουσον της Νότιγχαμ. Ο ίδιος έχει ήδη σκοράρει μία φορά (από κόρνερ) και έχει χάσει άλλες τρεις μεγάλες ευκαιρίες τα φιλικά παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, δείχνοντας ότι αποτελεί τον X-factor του Ολυμπιακού στο κουτί.

Βεβαίως, μπορεί ο Ολυμπιακός να έχασε τον Φορτούνη, αλλά έχει στο ρόστερ του έναν εξίσου σπουδαίο εκτελεστή στατικών φάσεων. Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι ένας καλλιτέχνης της πάσας και της σέντρας. Τα χτυπήματά του είναι ακριβοί και εντυπωσιακά. Με τη φάση του πρώτου γκολ κόντρα στη Νότιγχαμ, να είναι χαρακτηριστική. Διότι μπορεί να φαίνεται ότι την περισσότερη δουλειά την κάνει ο Γκερέρο, που παίρνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά το χτύπημα του Γάλλου είναι μαεστρικό, στο σωστό ύψος, στο σωστό timing.

Η χρονιά τώρα ξεκινάει και όπως φαίνεται, ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να κάνουν τα πάντα, ώστε ο Ολυμπιακός να βρει το «εύκολο» γκολ που τόσο έψαχνε. Οσο προχωράμε στη σεζόν, μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση ότι κάποια νέα «κόλπα» που δουλεύονται στις προπονήσεις και δοκιμάζονται (όχι με μεγάλη επιτυχία έως τώρα) στα παιχνίδια, θα προσφέρουν ακόμη πιο πολλές ευκαιρίες. Και γκολ. Διότι εάν ο Ολυμπιακός μετουσιώσει σε γκολ το (και φέτος) εξαιρετικό ποδόσφαιρο που παίζει, θα υλοποιήσει τους στόχους του.

ΥΓ. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα και ενός παίκτη που θα καλύψει το κενό του Φορτούνη. Με τους υποψήφιους σε κάθε θέση να είναι περισσότεροι από δύο. Προσεχώς νεότερα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ