Η υποχρέωση Άρη και Ατρόμητου για πρόκριση

Η υποχρέωση Άρη και Ατρόμητου για πρόκριση

Με τις αναμετρήσεις χθες βράδυ, του Άρη στη Θεσσαλονίκη και του Ατρόμητου στη Σλοβακία, ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης για τις ελληνικές ομάδες. Θετικό το πρόσημο, αλλά το ταμείο θα γίνει οριστικά την άλλη Πέμπτη.

Κάποτε τέτοια εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ομάδες που το εκπροσωπούσαν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για τις μάχες του Αυγούστου ή περίμεναν απλά την κλήρωση των ομίλων για να μάθουν τους αντιπάλους τους τον Σεπτέμβριο.

Έβλεπαν τις προκριματικές φάσεις και γελούσαν με την ταλαιπωρία των υπολοίπων. Οι φίλαθλοι τους δυσκολεύονταν να μάθουν τα ονόματα των Συλλόγων που έπαιρναν μέρος σε αυτές τις φάσεις και μόνο οι μυημένοι στο στοίχημα έμπαιναν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των παιχνιδιών του Ιουλίου.

Οι εποχές όμως άλλαξαν. Δυστυχώς για το ποδόσφαιρο μας τα πράγματα αντί να πάνε προς τα μπροστά κάθε χρόνο πήγαιναν προς τα πίσω. Έτσι και χάρη στις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων η ευρωπαϊκή μας περιπέτεια αρχίζει κάθε χρόνο όλο και νωρίτερα. Χάσαμε την δυνατότητα της απευθείας εισόδου του πρωταθλητή μας στους ομίλους του Champions League, χάσαμε την δυνατότητα της απευθείας εισόδου μιας ομάδας μας στους ομίλους του Europa League και πλέον χρειάζονται παραπάνω από μια προκριματικές φάσεις για τους περισσότερους ώστε να πετύχουν την πολυπόθητη παρουσία σε τελική φάση ομίλων στα δύο ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Για να μην γίνουν επομένως τα πράγματα ακόμα χειρότερα τα επόμενα χρόνια επιβάλλεται οι ομάδες μας να αρχίσουν να καταγραφούν προκρίσεις και συνεχόμενες επιτυχίες. Εδώ λοιπόν, μπαίνει και ο τίτλος του σημερινού άρθρου. Άρης και Ατρόμητος πρέπει να περάσουν την φάση αυτή και να συνεχίσουν. Δεν αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκλεισμούς από τόσο νωρίς για μια ακόμα χρονιά. Δεν βάζω τον Ολυμπιακό, που επίσης αγωνίστηκε αυτήν την εβδομάδα, στην ίδια κατηγορία για δύο λόγους.

Αφενός γιατί και να μην περάσει την Πλζεν θα έχει μια ακόμα ευκαιρία και αφετέρου γιατί πρόκειται για μια πολύ έμπειρη ομάδα, η οποία έχει προσφέρει πολλούς βαθμούς τα τελευταία αρκετά χρόνια στην βαθμολογία της χώρας στην UEFA. Η πρόκριση των ερυθρολεύκων έχει μεγάλη σημασία βέβαια γιατί, αν επιτευχθεί, θα πετάξει εκτός συνέχειας Champions League ομάδα από χώρα άμεσο ανταγωνιστή για ένα καλύτερο πλασάρισμα. Ας επιστρέψουμε όμως στους χθεσινούς μονομάχους.

Ο Άρης πηγαίνει στην ρεβάνς της Κύπρου με ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο, μετά από τη νίκη φυσικά, για γηπεδούχο ομάδα του πρώτου ματς. Απλά χρειάζεται να σκοράρει και θα κάνει τη ζωή του πολύ ευκολότερη. Με βάση τη χθεσινή εικόνα δεν μοιάζει απίθανο να βρει γκολ εκτός έδρας απέναντι σε ένα σύνολο που δεν αποτελεί και φόβητρο.

Ο Ατρόμητος από την άλλη έκανε κάτι παραπάνω από το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Ο Σύλλογος με το περίεργο όνομα από την Σλοβακία δεν φαίνεται ικανός να στερήσει από τους παίκτες του Γιάννη Αναστασίου την συμμετοχή στην επόμενη προκριματική φάση, αν και οι Περιστεριώτες στο παρελθόν έχουν εμφανίσει χαρακτήρα ιδανικού αυτόχειρα κόντρα σε αντιπάλους πολύ κατώτερους από αυτούς και μετά από εκτός έδρας νίκες.

Η υποχρέωση πρόκρισης για τις δύο ελληνικές ομάδες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο μετά και την κλήρωση που είχαν για τον επόμενο αντίπαλο τους. Ο τρίτος προκριματικός, αν τα καταφέρουν την ερχόμενη εβδομάδα, τους φέρνει κόντρα σε ομάδες ξανά βατές και με σημαντικές πιθανότητες υπέρ τους.

Όπως και να έχει θα πρέπει οι Σύλλογοι μας να αντιληφθούν πως η Ευρώπη πέρα από το όποιο πρεστίζ και γόητρο, δίνει χρήματα, αυξάνει τα έσοδα και μέσω τρίτων πηγών – εισιτήρια και χορηγίες για παράδειγμα- και χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνει και το επίπεδο του εγχώριου πρωταθλήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Η καλή ευρωπαϊκή παρουσία σε καθιερώνει στα μάτια φίλων και αντιπάλων και σε βάζει στο ποδοσφαιρικό χάρτη του κόσμου για να σε μάθουν οι αγορές τόσο για την απόκτηση ποδοσφαιριστών όσο και για την πώληση δικών σου παικτών σε καλύτερη τιμή. Αυτά και καλή επιτυχία σε όλους …..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ