Οι μπάφοι θα γυρνάνε στο αβέρτο

Οι μπάφοι θα γυρνάνε στο αβέρτο

«Τέρμα το κάπνισμα στα γήπεδα». Ο Κώστας Καίσαρης εκφράζει τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες του. Κι εξηγεί για ποιους λόγους το τσιγάρο στην Ελλάδα δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ.

ΤΟ Καραϊσκάκης φούντωσε από τη ξεγυρισμένη τεσσάρα. Το τσιγάρο πότε θα σταματήσει να φουντώνει στο γήπεδα; Εγώ λέω ποτέ. Κι ας επιμένει ο Κικίλιας γιά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου; Κι αν εφαρμοστεί, αυτοί που πουλάνε τασάκια τι θα κάνουνε; Κλέφτες θα γίνουνε; Τέρμα λέει το κάπνισμα στα γήπεδα. Κι όπως έχει πει ο ποιητής, τώρα κλαίνε όλα τ’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια. Να το δω και να μην το πιστέψω. Εδώ δεν μπορούνε να σταματήσουνε στα γήπεδα, κροτίδες, φωτοβολίδες και πάσης φύσεως όπλα και πυρομαχικά. Θα κόψουνε το κάπνισμα; Εδώ δεν μπορούνε να κουμαντάρουνε τα αλάνια όταν μπουκάρουνε στον αγωνιστικό χώρο, θα τους συλλαμβάνουνε επειδή φουμάρουνε; Σε ποιο σινεμά παίζεται αυτό το έργο; Να πάμε να το δούμε κι εμείς. Θα κατάσχονται στο σωματικό έλεγχο, πριν περάσεις την πόρτα, το πακέτο κι ο αναπτήρας; Όταν οι μπάφοι στην εξέδρα φέρνουνε βόλτα στο αβέρτο, θα κόψουνε το Μάλμπορο;

ΣΟΒΑΡΟΙ να είμαστε. Ποια Αστυνομία θα τα κάνει όλα αυτά; Και μη σας παραπλανούν οι τίτλοι με τα μεγάλα γράμματα. Όταν λένε τέρμα το κάπνισμα στο γήπεδα, αναφέρονται στα κλειστά. Στα ανοιχτά, το φύσα ρούφα πάτατόνε, άναφτον και τραβατόνε, ισχύει στο διηνεκές. Τα αλάνια στο ΟΑΚΑ δεν πληρώνουνε εισιτήριο. Θα τους κόψουνε τις φούμες; Στην Ευρώπη, σε πολλές χώρες το κάπνισμα απαγορεύεται στα γήπεδα. Δεν λέω για την Αμερική που συμπεριφέρονται στον καπνιστή λες κι είναι λεπρός. Καπνιστής γαρ το 1994 ο υποφαινόμενος. Στα αεροπλάνα ακόμα καπνίζαμε. Στα γήπεδα, στο Μουντιάλ, το κάπνισμα απαγορευότανε διά ροπάλου. Στην Αγγλία, το τσιγάρο σβήνει με το που φτάνεις στο Γουέμπλεϊ και πας να περάσεις την πόρτα στον περιβάλλοντα χώρο. Στην Ιταλία αντίθετα, έστω και στη ζούλα το ανάβουνε.

ΚΙ εδώ που τα λέμε, αυτό είναι το σωστό. Έτσι και δεν είσαι καπνιστής, πώς μπορείς να αντέξεις αυτόν που είναι δίπλα σου να ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και να έρχεται ο καπνός στα μούτρα σου; Ποιος θα εφαρμόσει όμως το νόμο; Η δημοτική αστυνομία που έχει και την αρμοδιότητα; Η κανονική αστυνομία, επειδή ανέλαβε το Δημοσίας Τάξεως ο Χρυσοχοΐδης; Ποιός καταστηματάρχης θα πει στον πελάτη, σβήσε το τσιγάρο; Στην καφετέρια δηλαδή θα πίνει τον καφέ χωρίς να καπνίζει; Στο μπαρ θα πίνει χωρίς να φουμάρει; Στα πρακτορεία Προ-Πο, που έχουν αντικαταστήσει τα καφενεία, στις ταβέρνες, και πάει λέγοντας. Ο πελάτης θα φύγει και θα πάει στο απέναντι μαγαζί. Τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης; Θα βαράει μύγες προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο; Θα το ρισκάρει. Όπως το ρισκάρει με το να μην κόβει αποδείξεις.

ΜΕ τη φοροδιαφυγή πλέον για τέτοιου είδους μικροεπιχειρήσεις να μη συνιστά αισχροκέρδεια, αλλά τρόπο επιβίωσης. Έτσι κι είσαι νομοταγής και τα χτυπάς όλα, θα μπεις φυλακή. Απλά πράματα. Όλο το σύστημα σ’ αυτό το καταραμένο κράτος, έχει μάθει να λειτουργεί στην παρανομία. Μαγαζιά χωρίς τις κανονικές άδειες. Αν ο νόμος προβλέπει πέντε προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το μαγαζί, υπάρχουν οι δύο. Αν έχουν δικαίωμα να βγάλουν πέντε τραπέζια έξω, βγάζουν είκοσι. Αν έχουνε οκτώ εργαζόμενους, οι τρεις είναι ανασφάλιστοι. Έτσι δουλεύει το σύστημα. Στο βλέποντας και κάνοντας. Ξεκινάμε κι όπου μας βγάλει. Δεν είναι ότι όλα τα άλλα δουλεύουνε ρολόι κι η μοναδική παρατυπία στα μαγαζιά είναι το κάπνισμα. Έτσι κι εφαρμοστεί ο νόμος στο 100%, είναι ζήτημα αν έχουν δικαίωμα λειτουργίας τα μισά.

ΚΙ αυτό το σύστημα δεν είναι τυχαίο. Εξυπηρετεί τους πάσης φύσεως νταραβεριτζήδες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δεν είναι μόνο οι νονοί της νύχτας που παρέχουν προστασία. Είναι και τα λευκά κολάρα που κάνουν την ίδια δουλειά. Δεν είναι το κάπνισμα κάτι το μεμονωμένο και το αποσπασματικό. Το κάπνισμα εντάσσεται στη γενικότερη ασυδοσία. Στις οργανωμένες χώρες, η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόστηκε στις πρώτες 24 ώρες. Στην Τουρκία άντε να χρειάστηκε καμιά βδομάδα. Κι εφαρμόζεται αυστηρά. Εδώ και χρόνια. Στο έπακρον. Ακόμα και στα βάθη της Καππαδοκίας. Στην Ελλάδα, δέκα χρόνια που ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος, ξύνουνε πατσές. Όπως σε όλα τα ζητήματα της αποκαλούμενης καθημερινότητας. Θα το καταφέρουνε τώρα; Να το δω και να μην το πιστέψω. Πρώτος πού έδωσε το παράδειγμα και το φούντωσε στο καφενείο της Βουλής ο περιβόητος Πολάκης.

ΚΑΙ μιλάμε βέβαια για ρεστοράν, καφετέριες κλπ. Θα εφαρμοστεί ο νόμος στην επαρχία; Που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους κι ο ένας ξέρει τον άλλον με το μικρό του όνομα; Στον αιώνα τον άπαντα θα φουμάρουνε. Και να σας πω και το άλλο; Όσο πιό αυστηρός είναι ο όποιος νόμος, τόσο ανεβαίνει η ταρίφα στα νταραβέρια. Και μιλάμε γιά μια χώρα που έχει τουλάχιστον εννιά μήνες το χρόνο καλοκαιρία. Και τα τραπεζάκια έξω. Σχετικά με τα γήπεδα, για να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε, δεν το συζητάω. Ποιος να κάνει ζάφτι τα αλάνια της εξέδρας; Οι μπάφοι θα γυρνάνε στο αβέρτο.

Στη μουσική επιλογή Tino Rossi- Parlami d’ amore Mariu.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ