Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να μείνει στο Άμστερνταμ

Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να μείνει στο Άμστερνταμ

Η εξαιρετική απόδοση του ΠΑΟΚ στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Ξεκινώντας θέλω να τονίσω ότι ο ΠΑΟΚ (οι παίκτες και ο Φερέιρα) δεν πρέπει να μείνει άλλο στο ματς του Άμστερνταμ και στον αστείο Άγγλο διαιτητή Κρεγκ Πόουσον και πρέπει άμεσα να στραφεί όλη η προσοχή στα ματς με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα play-offs του Europa League.

Ο Δικέφαλος έχει ανάγκη μια καλή πορεία στους ομίλους (και όσο πιο μακριά μπορεί να πάει) και για να μαζέψει βαθμούς που θα τον ανεβάσουν στη βαθμολογία της UEFA (και συνεπώς θα έχει καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον) αλλά και για να βάλει τουλάχιστον 6-7 εκ. ευρώ στα ταμεία του (όσο προχωρήσει, τόσο περισσότερα θα μαζέψει).

Καλά έκανε ο Φερέιρα και έδωσε διήμερο ρεπό στους παίκτες για να καθαρίσει λίγο το μυαλό τους και μετά τη δραματική ρεβάνς με τον Άγιαξ και όσο έγιναν στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», όπου η εξαιρετική απόδοση αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Εμείς μπορούμε να πούμε δυο λόγια ακόμη για το «έπος» του Κρεγκ Πόουσον (και όχι μόνο…).

Καταγράφοντας επιγραμματικά ορισμένα χαρακτηριστικά γεγονότα των δύο μαχών με του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ, ο Δικέφαλο αποκλείστηκε με συνολικά 5-4 γκολ (2-2 στην Τούμπα και ήττα 3-2 στο Άμστερνταμ) αλλά οι Ολλανδοί:

***στο πρώτο γκολ που πέτυχαν στην Τούμπα ο Μαρτίνες ήταν οφσάιντ που δε δόθηκε.

***πήραν τρία πέναλτι στη ρεβάνς (το 3ο ήταν ανύπαρκτο).

***πέτυχαν ένα γκολ με επιθετικό φάουλ (στο replay από την πλαϊνή κάμερα του οφσάιντ φαίνεται καθαρά ότι ο Ταλιοφίκο σπρώχνει τον Μάτος και του κάνει φάουλ πριν πάρει την κεφαλιά και κάνει το 2-1 στο 79’).

***στο πρώτο γκολ στην Τούμπα ο Γιαννούλης βρήκε λίγο την μπάλα και της άλλαξε πορεία μπερδεύοντας τον Πασχαλάκη.

***το δεύτερο γκολ των Ολλανδών στην Τούμπα μπήκε με καραμπόλα, καθώς ο Βαρέλα πήγε να απομακρύνει την μπάλα και αυτή κτύπησε στον Χούντελαρ και κατέληξε στα δίκτυα.

***ο ΠΑΟΚ είχε και δοκάρι (με τον Άκπομ) στη ρεβάνς του Άμστερνταμ.

Συνολικά ο ΠΑΟΚ και αδικήθηκε διαιτητικά αλλά ήταν και άτυχος απέναντι στον σπουδαίο Άγιαξ.

Εστιάζοντας περισσότερο στην αστεία διαιτησία του Κρεγκ Πόουσον στη ρεβάνς του Άμστερνταμ, από την αρχή του ματς φάνηκε η προδιάθεσή του να σπρώξει τον Άγιαξ με πολλά μικρά σφυρίγματα γύρω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, ανύπαρκτα φάουλ για να στριμωχτεί ο Δικέφαλος και χωρίς να δίνει κάποια άλλα φάουλ υπέρ του Δικέφαλου.

Τα δύο πρώτα πέναλτι που έδωσε (σε Ελ Καντουρί και χέρι του Μπίσεσβαρ) ήταν σωστά. Τα χέρια φέτος θα δίνονται περισσότερο παραβάσεις σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της UEFA. Το 3ο που δίνεται στον Μάτος μόνο ο Πόουσον το είδε, ενώ υπάρχει και μια φάση με πέναλτι το Φέλτμαν στον Μάτος (σπρώξιμο στον αέρα μετά από κόρνερ) που δεν δόθηκε.

Επίσης δε δόθηκαν υπέρ του ΠΑΟΚ το επιθετικό του Ταλιαφίκο στον Μάτος στο δεύτερο γκολ του Άγιαξ, το χέρι του Ντεστ μόλις έξω από την περιοχή των Ολλανδών στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, μια κάρτα σε ένα πάτημα εν ψυχρώ του Ταλιαφίκο στον Ελ Καντουρί, και ακόμη υπάρχουν η κομμένη αντεπίθεση του Σφιντέρσκι που έβγαινε τετ-α-τετ αλλά ο Πόουσον γύρισε πίσω τη φάση και δεν άφησε πλεονέκτημα, και πολλά ακόμη μικρά-μικρά ανάποδα ή υπερβολικά σφυρίγματα, όλα υπέρ του Άγιαξ που δημιούργησαν τεράστιο εκνευρισμό στους παίκτες του ΠΑΟΚ.

Είναι ο 3ος Άγγλος διαιτητής που αδικεί τον Δικέφαλο στην Ευρώπη και τον «καταδικάζει» σε έναν άδικο αποκλεισμό.

Το 1983 ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει στα πέναλτι με την Μπάγερν μέσα στο Μόναχο (0-0 και τα δύο ματς), ο Φούρτουλα απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Κλάους Αουγκεντάλερ αλλά ο Άγγλος ρέφερι Άλαν Ρόμπινσον έδωσε τρεις επαναλήψεις και τελικά ευστόχησε για να πάρουν στο τέλος την πρόκριση οι Γερμανοί με 9-8 στα πέναλτι.

Το 2016, ο ΠΑΟΚ έπαιζε πάλι με τον Άγιαξ και το πρώτο ματς στην Ολλανδία είχε λήξει ισόπαλο 1-1. Στη ρεβάνς ο Δικέφαλος προηγήθηκε, έχασε άχαστες ευκαιρίες για να πετύχει και άλλα γκολ, αλλά στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ο επίσης Άγγλος διαιτητής Άντονι Τέιλορ έδωσε ένα πολύ αυστηρό πέναλτι σε βάρος του Λέοβατς ξαναβάζοντας τους Ολλανδούς στο παιχνίδι της πρόκρισης (την οποία πήραν τελικά με γκολ στο 88’).

Και τώρα ήρθε ο Κρεγκ Πόουσον να περάσει τον ΠΑΟΚ «πριονοκορδέλα» για να σπρώξει τον Άγιαξ στην πρόκριση.

Είναι και κρίμα για την τεράστια προσπάθεια του Δικέφαλου, αλλά και άδικο. Μέγα άδικο…

Υπάρχουν και ορισμένα ακόμη πράγματα που θα μας μείνουν από τη ρεβάνς με τον Άγιαξ…

Καταρχάς οι δηλώσεις των Ολλανδών, που παρότι προκρίθηκαν δήλωσαν (σχεδόν όλοι) ότι είδαν τον εφιάλτη της Τότεναμ να ζωντανεύει στο φινάλε του ματς με τον ΠΑΟΚ. Αλλά αυτή τη φορά τους έσωσε ο Πόουσον…

Έπειτα θα μας μείνει η εικόνα του Ονανά να κρατάει την μπάλα μετά το 3-2 του ΠΑΟΚ στο 93’ μέσα στα δίκτυα του και να μην τη δίνει σε Κρέσπο και Βαρέλα για να γίνει γρήγορα η σέντρα, φοβούμενος μήπως προλάβει ο Δικέφαλος να κάνει την ανατροπή!

Ακόμη υπήρξαν τα απαράδεκτα ρατσιστικά σχόλια του δημοσιογράφου του καναλιού Ziggo (μεγάλου χορηγού του Άγιαξ), Sierd de Vos, εναντίον των φιλάθλων του ΠΑΟΚ και των Ελλήνων πολιτών. Μόλις η κάμερα εστίασε στους φίλους του Δικέφαλου, πολλοί εκ των οποίων ήταν γυμνοί από τη μέση και πάνω (όπως συνηθίζουν σε πολλά ματς ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο!) ο απίθανος Ολλανδός είπε: «Η ελληνική οικονομία πάει τόσο άσχημα και γι’ αυτό κάποιοι δεν έχουν ρούχα να φορέσουν». Χαχαχα… Γελάσαμε. Το κακόγουστο ρατσιστικό αστείο προκάλεσε την οργή ακόμη και των Ολλανδών τηλεθεατών και προστέθηκε σε μια σειρά γεγονότων που στιγμάτισαν τη ρεβάνς.

Τέλος υπήρξε χωρίς πραγματικό λόγο ακόμη και προσωρινή σύλληψη (!) Έλληνα δημοσιογράφου μετά το τέλος του αγώνα από τους απίθανους Ολλανδούς σεκιουριτάδες και χρειάστηκε παρέμβαση του Μάκη Γκαγκάτση και του Ιβάν Σαββίδη για να λυθεί το θέμα, σε ακόμη μια προκλητική ενέργεια των Ολλανδών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ