Ολυμπιακός – Τότεναμ: Ποδοσφαιρικό deja vu, 17.511 ημέρες μετά!

Ολυμπιακός – Τότεναμ: Ποδοσφαιρικό deja vu, 17.511 ημέρες μετά!

Στις 08/11/1972 ο Ολυμπιακός νίκησε την τότε κάτοχο του Κυπέλλου UEFA Τότεναμ και 17.511 ημέρες μετά υποδέχεται ξανά τους φιναλίστ του Champions League Λονδρέζους. Οι διαφορές, η σύγκριση και μια σημείωση για τον Σισέ.

8 Νοεμβρίου του 1972. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την εν ενεργεία κάτοχο του Κυπέλλου UEFA Τότεναμ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Και τη νικάει. Μία και μοναδική φορά που την υποδέχθηκε στην Ελλάδα. Τη νικάει με γκολ του Ρομέν Αργυρούδη, η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου, επικρατεί 1-0 των πανίσχυρων Πετεινών. Δεν προκρίνεται (σ.σ. 4-0 ήττα στο Λονδίνο), αλλά η νίκη κόντρα σε ένα μεγαθήριο τότε του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μια πανίσχυρη αγγλική ομάδα, που τότε φάνταζαν ως γίγαντες στα μάτια του υπόλοιπου ποδοσφαιρικού κόσμου, ήταν ένας θρίαμβος.

Ακριβώς 46 χρόνια, 10 μήνες και 10 ημέρες ή αν θέλετε 17.511 ημέρες μετά από εκείνο τον ιστορικό αγώνα, ο Ολυμπιακός υποδέχεται πάλι την Τότεναμ. Πάλι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Πάλι με τους Αγγλους να έρχονται με… φόρα από ευρωπαϊκό τελικό (Champions League). Και για όποιον πιστεύει στις συγκυρίες, ο Ολυμπιακός αν μη τι άλλο ζει ένα πολύ όμορφο de ja vu. Σχεδόν μισό αιώνα μετά.

Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι ο Ολυμπιακός του 2019, δεν είναι ό,τι ήταν ο Ολυμπιακός του 1972 για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν είναι καν ό,τι ήταν 10 χρόνια πριν οι Ερυθρόλευκοι για το ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου. Εδώ και 9-10 χρόνια ο σύλλογος του Μεγάλου Λιμανιού ανήκει στην ελίτ της Ευρώπης. Και περιμένει την περσινή φιναλίστ του Champions League, με… άγριες διαθέσεις. Σε ένα γήπεδο που έχει υποτάξει τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Θέλετε κι άλλες συμπτώσεις που γαργαλούν τον ουρανίσκο και αφήνουν γεύση… αισιοδοξίας στους δεισιδαίμονες; Κάθε φορά που ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κόντρα σε φιναλίστ του Champions League, όχι μόνο δεν χάνει, αλλά θριαμβεύει. Πετυχαίνοντας μεγάλες (και σε έκταση) νίκες, όπως εκείνο το 6-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν το 2002 και το φοβερό 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης το 2014.

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την παράδοση. Είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για να δείξουν πάλι στο ευρωπαϊκό κοινό, ότι ο Ολυμπιακός είναι εδώ. Ο Μαρτίνς ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα του. Ξέρει τις δυσκολίες, ξέρει τι θέλει και τι να περιμένει από τους παίκτες του στη μεγάλη μάχη με την Τότεναμ. Και ποντάρει και στην καυτή ατμόσφαιρα.

Ο Ολυμπιακός έχει μόλις 7 ποδοσφαιριστές με εμπειρία ομίλων Champions League στη φετινή ευρωπαϊκή λίστα του. Αλλά η δίψα των παικτών που θα ζήσουν για πρώτη φορά τη γιορτή, η σφοδρή επιθυμία τους να δείξουν τι αξίζουν και στο κορυφαίο επίπεδο, είναι κινητήριος δύναμη για μάχες όπως αυτή με την Τότεναμ. Μάλιστα, για όποιον γνωρίζει τον Μαρτίνς, η παρουσία του Σισέ στη συνέντευξη Τύπου ίσως να μην αποδειχθεί τόσο τυχαία…

Ο Ολυμπιακός είναι η 18η ομάδα σε συγκομιδή βαθμών στην ιστορία του Champions League και στόχος του είναι πάντα η νίκη. Σε κάθε παιχνίδι. Ευχή όλων, οι φιναλίστ του περσινού Champions League, να φύγουν από το Φάληρο, με ανάλογο αποτέλεσμα με εκείνο του 1972.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ