Ολυμπιακός: Καθαρά θέμα νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει άμεσα…

Ολυμπιακός: Καθαρά θέμα νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει άμεσα…

Απέτυχε στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, όχι γιατί δεν νίκησε τον Παναθηναϊκό αλλά γιατί παρουσιάστηκε τόσο κακός αγωνιστικά. Ο… ντεφορμέ Μαρτίνς, το δίδυμο των λαθών και το πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα σε μια χρονιά που είναι πολύ μεγάλη. Γιατί για να πάρεις πρωτάθλημα...

Η πρώτη αποτυχία της χρονιάς ήρθε στο ΟΑΚΑ για τον Ολυμπιακό, ήρθε στο Νο1 ματς που κανείς από τους οπαδούς του δεν ήθελε καν να σκέφτεται. Σε όποια κατάσταση και αν είναι ο Παναθηναϊκός άλλωστε είναι ο βασικός και μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Κακά τα ψέματα, τι σοβαρή κόντρα μπορεί να υπάρξει με τον ΠΑΟΚ; Προσέξτε, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποτιμήσω τον ΠΑΟΚ που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει «ψηλώσει» για τα καλά και με τίτλους και βεβαίως το ιστορικό για αυτόν περσινό πρωτάθλημα. Μεγάλος σύλλογος με πολύ κόσμο αναμφίβολα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους δύο συλλόγους όσο και αν μεγαλώσει την συλλογή των τίτλων ο ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη κόντρα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα με τον Παναθηναϊκό. Και αυτόν θέλουν πάνω από όλους να βλέπουν ταπεινωμένο από τον Ολυμπιακό οι ερυθρόλευκοι οπαδοί.

Για αυτό και πριν το ματς και με βάση την τεράστια διαφορά που είχαν και συνεχίζουν να έχουν οι δύο ομάδες, ασχέτως τι συνέβη στα 90 λεπτά στο ΟΑΚΑ, ήθελαν 4αρες και 5αρες.

Το πώς έβλεπα το ντέρμπι το κατέγραψα νωρίς πριν τον αγώνα, όχι για να είμαι έτοιμος στην «στραβή» αλλά γιατί πάντα σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι κωμωδία τα 4αρες και 5αρες άσχετα αν η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι πολύ μεγάλη όπως τώρα.

Περίμενα τον Παναθηναϊκό να παίξει ένα ματς χωρίς αύριο για ευνόητους λόγους. Δεν περίμενα όμως να δω τον χειρότερο φετινό Ολυμπιακό που θα ισοφαριστεί τελικά στο 90΄αλλά το τελικό 1-1 θα μοιάζει και καλό με βάση την συνολική εικόνα των δύο ομάδων.

Αφήνω στην άκρη για τώρα, την αστεία διαιτησία του Γερμανού, γιατί δεν ήταν η αιτία που ο Ολυμπιακός δεν νίκησε. Απλά επιβεβαίωσε πως ο Ολυμπιακός δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα στην χαλαρότητα, στο κακό βράδυ.

Γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα από χθες από τους οπαδούς του Ολυμπιακού για τις αιτίες της εμφάνισης – σοκ της ομάδας στο ΟΑΚΑ.

Πρωτίστως να θυμίσω πως μιλάμε για την ίδια ομάδα που πάει «τρένο» στην Ευρώπη και που είναι αήττητη, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και βγάζει σιγουριά για σπουδαία πράγματα. Ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πολύ καλή ομάδα ο Ολυμπιακός, ικανό σύνολο για να πετύχει τους στόχους της σε μια χρονιά που είναι τεράστια.

Στο ΟΑΚΑ όμως ο Ολυμπιακός ήταν το λιγότερο… ντεφορμέ. Και πρώτος από όλους ο Μαρτίνς. Τον Πορτογάλο τον πιστεύω πολύ και έχει φανεί από όσα γράφω εδώ και 1,5 χρόνο που είναι στην ομάδα. Όπως αυτό μετά την Τότεναμ. Έχει και αυτός δικαίωμα στο λάθος άσχετα αν το έκανε στο… λάθος ματς.

Δεν θα σταθώ τόσο στην επιλογή του να πάει στην ίδια 11αδα. Το ξέραμε από πριν αυτό, για την ακρίβεια περιμέναμε μόνο τον Ελ Αραμπί αντί του Γκερέρο με τον Μαρτίνς να αποφασίζει την τελευταία στιγμή να εμπιστευτεί τον Ισπανό που του έβγαλε τελικά και το ωραίο γκολ.

Αποδείχτηκε βεβαίως στην πράξη πως η ομάδα ήθελε φρεσκάρισμα. Τρεις αλλαγές, άντε το πολύ τέσσερις, να μπουν πιο ξεκούραστοι παίκτες. Δεν το έκανε γιατί πίστεψε πως με την φόρα που έχει αυτή η 11αδα θα την βγάλει την αποστολή της.

Αν έκανε 5-6 αλλαγές όπως ζητούν οι… μετά Χριστόν προφήτες, μπορεί να έχανε τελείως την «χημεία» η ομάδα. Θυμηθείτε την εικόνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα με 6 αλλαγές στην 11αδα.

Μπορεί στο σύνολο των 3 αγώνων ο Μαρτίνς να έπρεπε να κάνει καλύτερη μοιρασιά. Με τον Βόλο πχ να άλλαζε και άλλους. Το σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος πρέπει να βάλει στην ομάδα και τους υπόλοιπους παίκτες, να ανοίξει το rotation ώστε να δώσει και ανάσες στους βασικούς. Νομίζω πως μετά την χθεσινή εικόνα της ομάδας το κατάλαβε.

Δεν ήταν τόσο θέμα φυσικής κατάστασης, η οποία άλλωστε στον Ολυμπιακό είναι σε εντυπωσιακά επίπεδα. Πιο πολύ κουρασμένοι στο «μυαλό» ήταν οι ερυθρόλευκοι, δεν είχαν καθαρές σκέψεις, ψύχραιμες αντιδράσεις. Τρανό παράδειγμα η φάση που έρχεται το δεύτερο πέναλτι όπου έχουν συμβεί απανωτά λάθη.

Ξέχωρα από το λάθος διάβασμα του Μαρτίνς το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό που οδήγησε στην κακή εικόνα και το κακό αποτέλεσμα ήταν αυτό της νοοτροπίας. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με την λογική ότι θα το πάρω 1-0 και θα φύγω χωρίς να ιδρώσω. Και το πρώτο ημίχρονο, δυστυχώς, επιβεβαίωσε αυτή την λογική.

Αντί να «κόψει τα φτερά» των πράσινων, αντί με την εικόνα του από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός να στείλει το μήνυμα πως «δεν έχετε τύχη», έδωσε ελπίδα στον αντίπαλο. Το ωραίο γκολ του Γκερέρο στο 35΄έκανε «μπετόν» αυτή την κατάσταση απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που δεν μπορούσε να απειλήσει.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως αυτή η νοοτροπία στοίχισε, όχι τόσο ακριβά τελικά όσο θα μπορούσε να στοιχίσει.

Από την σέντρα κιόλας ο Παναθηναϊκός έβγαλε φάση. Και μέχρι το φινάλε με το «μαχαίρι στα δόντια» κυριάρχησε. Οι ερυθρόλευκοι κυνηγούσαν παντού, το μπλαζε υφάκι βλέπετε δεν μπορεί εύκολα να σε αφυπνίσει όταν καταλάβεις πως τα πράγματα είναι ζόρικα.

Το στυλ «εύκολα ή δύσκολα θα νικήσω» που έβγαλε ο Ολυμπιακός το πλήρωσε. Δεν είναι δυνατόν να υποτιμάς τον μεγάλο σου αντίπαλο. Και αυτό ξαναλέω είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και ένα πάθημα που έρχεται νωρίς και πρέπει να γίνει μάθημα για την συνέχεια. Γιατί το πρωτάθλημα θα κριθεί στα πλέι οφ, δηλαδή στα ντέρμπι.

Και στα ντέρμπι ο Ολυμπιακός πρέπει να νικά, πρέπει να παίζει και αυτός ξύλο όπως έπαιζαν οι πράσινοι με την ανοχή του Γερμανού διαιτητή. Πρέπει να έχει τσαμπουκά, να έχει νεύρο, να έχει πάθος, να παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο αν δεν νικήσει.

Πρέπει επίσης να μην κάνεις «δώρα» όπως έκαναν ασταμάτητα κιόλας τα δύο στόπερ του Ολυμπιακού. Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές Μεριά και Σεμέδο. Πολλά λάθη, πέναλτι, πάσες στον αντίπαλο, έλλειψη καθαρού μυαλού. Και μιλάμε για δύο πολύ καλούς παίκτες που αποτελούν τις βασικές αιτίες για την πολύ καλή αμυντική λειτουργία που έχει φέτος ο Ολυμπιακός.

Όμως στο ΟΑΚΑ ήταν οι «αδύναμοι κρίκοι» για την ομάδα στο χορτάρι. Ίσως και εδώ ο Μαρτίνς να έπρεπε να έχει διαχειριστεί καλύτερα αυτό το δίδυμο, με τον Σεμέδο να έρχεται από αρθροσκόπηση και να παίζει την Τετάρτη και τον Μεριά να παίζει ασταμάτητα από τον Ιούνιο!

Καλό το Τσάμπιονς Λιγκ, λογικό εκεί να θέλουν να φανούν άπαντες, όμως ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Και για αυτό πρέπει να τα δίνουν όλα σε κάθε ματς όσοι παίζουν. Γιατί με νοοτροπία σαν την χθεσινή, με λογικές «καλό το 1-ο, δεν χρειάζεται να ζοριστώ», και με «τουπέ», πρωτάθλημα δεν παίρνεις! Απλά πράγματα, ειδικά μάλιστα σε μια χρονιά που ουσιαστικά τα ντέρμπι θα κρίνουν τον τίτλο.

Στο ΟΑΚΑ οι ερυθρόλευκοι δεν έκαναν σχεδόν τίποτα σωστό. Αν η διαφορά ποιότητας δεν ήταν τόσο μεγάλη ανάμεσα στις δύο ομάδες τώρα θα μιλάγαμε για ένα «μαύρο» βράδυ για τον Ολυμπιακό.

Τώρα μένει το ξενέρωμα όχι από το ότι δεν νίκησε τον Παναθηναϊκό, αυτόν τον Παναθηναϊκό κιόλας που καλά-καλά οι ίδιοι οι οπαδοί του δεν ξέρουν τα ονόματα των μισών παικτών του, αλλά για την εικόνα του Ολυμπιακού. Όμως οι εποχές που η χρονιά… σωζόταν με νίκες επί του «αιώνιου» αντίπαλου έχουν περάσει προ πολλού. Πλέον στον Παναθηναϊκό «σώζουν» την χρονιά με αποτελέσματα επί του Ολυμπιακού, εν προκειμένω ισοπαλίες.

Ο στόχος είναι το πρωτάθλημα το οποίο θα κριθεί τον Μάιο. Χάθηκαν δύο βαθμοί όμως ο Ολυμπιακός παρά την κακή εικόνα που είχε παραμένει πολύ καλή ομάδα με πολύ καλό προπονητή.

Ομάδα που μπορεί να πετύχει τους στόχους της στο ακέραιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ