Ορός της αλήθειας, για τους πολιτικούς

Ορός της αλήθειας, για τους πολιτικούς

ΣΕ τι διαφέρει ο Αλέξης από τον Τσάκα; Σε τι διαφέρει ο Κυριάκος, από τον Μπόμπ Κοζώνη; Υποσχέσεις έδιναν και δίνουν απαξάπαντες. Οι μεν, ότι θα έσωναν Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, οι δε, ότι θα σώσουν την Ελλάδα. Την ελπίδα εμπορεύονται. Την ελπίδα πουλάνε. Και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το εμπόριο της ελπίδας, η πρωτοχρονιά. Κι […]

ΣΕ τι διαφέρει ο Αλέξης από τον Τσάκα; Σε τι διαφέρει ο Κυριάκος, από τον Μπόμπ Κοζώνη; Υποσχέσεις έδιναν και δίνουν απαξάπαντες. Οι μεν, ότι θα έσωναν Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, οι δε, ότι θα σώσουν την Ελλάδα. Την ελπίδα εμπορεύονται. Την ελπίδα πουλάνε. Και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το εμπόριο της ελπίδας, η πρωτοχρονιά. Κι αν το σκεφτείς, είναι τρομερό. Είναι αδιανόητο. Να ξεκινάει η χρονιά, με ψέματα. Κάθε χρόνο. Με συνειδητά ψέματα. Με τα ίδια ψέματα. Όλοι να βάζουν κάθε φορά, την ίδια κασέτα. Αρχής γενομένης από τον πρώτο πολίτη, της χώρας. Οι καθ έξιν και κατ επάγγελμα, ψεύτες. Οι πολιτικοί. Όλοι αυτοί, που κάθε μέρα έχουν πρωταπριλιά. Αρχής γενομένης από τη πρώτη μέρα του χρόνου.

ΛΕΣ ΚΑΙ είχε καμιά διαφορά η Δευτέρα, που άλλαξε ο χρόνος, από τη Κυριακή. Η ώρα, η μέρα, το έτος, είναι για να μετράμε και να κρατάμε λογαριασμό. Όχι για να γυρίζουμε σελίδα. Δεν άλλαξε κάτι, τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Τίποτα δεν άλλαξε. Το μέτρημα του χρόνου, έχει λογιστική και μόνο αξία. Σε τι μπορεί να διαφέρει το 2018 από το 2017; Ούτε σταματάει κάτι, ούτε ξεκινάει κάτι άλλο, καινούργιο με την αλλαγή του χρόνου. Ο χρόνος είναι ενιαίος. Εκτός αν θεωρείται αλλαγή, ότι από το νέο έτος δεν περνάνε στην Εφορία, οι αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες.

Παρά ταύτα, δεν είναι μόνο τα μικρά παιδιά, που παραμυθιάζονται με τον Άγιο Βασίλη. Παραμύθια ακούνε κι οι μεγάλοι. Νο 1 Άγιος Βασίλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωστός και ως Πάκης: «Όλοι οι οιωνοί, μας νομιμοποιούν να ελπίζουμε και δη βασίμως, ότι αποφασισμένοι και ενωμένοι, μπορούμε και πρέπει να χαράξουμε αρχής γενομένης από το 2018 το μέλλον που μας αναλογεί και μας». Από που προκύπτει όμως, ότι «οι οιωνοί, μας νομιμοποιούν να ελπίζουμε και και μάλιστα βασίμως»; Που το είδε γραμμένο αυτό, ο μίστερ Πρέζιτεντ; Στο φλιτζάνι; Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, ο προηγούμενος ήταν πολύ χειρότερος.

Ο Κάρολος Παπούλιας δηλαδή, όταν στο μήνυμά του για το 2013 έλεγε, «εύχομαι και ελπίζω, να ήταν αυτή η τελευταία χρονιά ύφεσης και τόσο δύσκολης δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία. Η θετική προοπτική που ήδη διαφαίνεται, είναι ότι τελειώνει η εποχή της τρόικας όπως τη ξέρουμε. Τους επόμενους μήνες άλλωστε, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Εκτός από Πρόεδρο, στα πέντε χρόνια που πέρασαν άλλαξε σ αυτή τη καταραμένη τη χώρα, τίποτα άλλο; Χειρότερα γίνανε τα πράγματα, καλύτερα δεν γίνανε.

ΚΑΙ ΔΕΝ θα μπορούσε να ήταν φειδωλός ο πρωθυπουργός. Ο πάντα κεφάτος και χαμογελαστός Αλέξης, στο μήνυμά του, για το νέον έτος ήταν σφόδρα αισιόδοξος: «Ο χρόνος που έρχεται θα είναι χρόνος ορόσημο για τη χώρα. Μετά από σχεδόν μία οκταετία, βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια και ανασαίνουμε. Αφήνουμε πίσω μας οριστικά, την εποχή της επιτροπείας, των σκληρών μέτρων και των ταπεινώσεων. Το σκοτάδι το αφήσαμε πίσω. Το καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2010, το 2018 επιτέλους τελειώνει«. Και πως γίνεται να αφήνουμε πίσω μας τα σκληρά μέτρα» κι απ τη 1η του έτους να κόβεται το ΕΚΑΣ; Πως γίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα καλύτερα όταν το δημόσιο χρέος που το Δεκέμβριο του 2012 ήταν στα 301 δις τον Σεπτέμβριο του 2017 άγγιζε τα 326.1 δις; Πως γίνεται να καλυτερεύει η κατάσταση κι 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά να κινδυνεύουν με μείνουν χειμωνιάτικα χωρίς ρεύμα επειδή χρωστάνε στη ΔΕΗ; Όταν βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπίτια, για χρέη πεντακοσίων Ευρώ;

ΤΟ ΚΑΚΟ είναι, ότι στη βάσανο του ορού της αλήθειας, υπόκεινται μόνο οι ανακρινόμενοι κακοποιοί και ουχί οι πολιτικοί. Για να ξέρουμε δηλαδή, αν αυτά που λένε τα πιστεύουν, η παραμυθιάζουν συνειδητά το πόπολο. Ντόπινγκ κοντρόλ γίνεται μόνο στους αθλητές. Αλκοτέστ γίνεται μόνο στους οδηγούς. Και γιατί να εξαιρούνται οι πολιτικοί; Είναι ποτέ δυνατόν κάποιος που λέει τόσο χοντροκομμένα ψέμματα, να βρίσκεται σε νορμάλ, σε φυσιολογική κατάσταση;

Και για του λόγου το αληθές, το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά για το νέο έτος 2014: «Τώρα, δεν ζητάμε κάθε μέρα δανεικά απ έξω, για να επιβιώσουμε. Καταφέραμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Βάλαμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το 2014 ανατέλλει με προοπτικές ανάκαμψης. Η ανάκαμψη που αρχίζει, θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών. Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές. Τα πολύ δύσκολα πέρασαν». Το ίδιο ακριβώς παραμύθι με διαφορετικά λόγια.

ΟΤΙ έλεγε ο Αντώνης, για το 2014 το λέει ο Αλέξης, για το 2018. Σα να ακούς το Γιώτη Τσαλουχίδη, να λέει και να ξαναλέει κάθε καλοκαίρι, «εφέτος είμαστε καταδικασμένοι να πάρουμε το πρωτάθλημα». Και τελικά ο Ολυμπιακός πήρε πρωτάθλημα, μόνο όταν έφυγε ο Τσαλουχίδης. Κι επειδή το παραμύθι, είναι τσάμπα και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα, οι μουστερίδες είναι πολλοί.Όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, ότι «ελπίζουμε βάσιμα και ρεαλιστικά ότι θα βγούμε από τη κρίση». Όπως ακριβώς ελπίζει ο Πλατανιάς ότι θα σωθεί και κάνει και μεταγραφές μάλιστα. Μήνυμα για την έλευση του νέου έτους, εξέδωσε και ο Σύριζα. Όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει το εξής πρωτότυπο και συγκλονιστικό: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας». Γκουγκλάρεις λοιπόν βρίσκεις: Αντώνης Σαμαράς (20 Ιανουαρίου 2014) «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Κι είναι απλό: Όταν εφαρμόζεις την ίδια πολιτική, λες τα ίδια ψέματα.

ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ όμως, για μία ακόμα φορά το αυτονόητο: Ποτέ δεν φταίει ο ψεύτης. Αυτός που φταίει, είναι αυτός που είναι πρόθυμος, να ακούσει τον ψεύτη και να τον πιστέψει. Κι ανάμεσα στα δέκα εκατομμύρια Έλληνες, τα εννιά τουλάχιστον, τα καταπίνουν τα παραμύθια των πολιτικών αμάσητα. Έφταιγε δηλαδή ο Τσάκας, που έλεγε ότι θα φέρει τον πρίγκηπα, στο άλογο καβάλα, για να σώσει τον Παναθηναϊκό; Τα ψημάρια φταίγανε που τον είχανε πιστέψει και οι αθλητικογράφοι, που τον θεωρούσαν σοβαρό και αξιόπιστο. Όπως λοιπόν, δεν έφταιγε Τσάκας, έτσι ακριβώς δεν φταίει και ο Τσίπρας, όταν λέει ότι οδηγεί εκ του ασφαλούς τους Έλληνες στη γη της Επαγγελίας. Αυτά.

Στη μουσική επιλογή ΖΖ Top- La Granze.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ