Οι πλέι-οφ… λογαριασμοί του Κώστα Φορτούνη (vid)

Οι πλέι-οφ… λογαριασμοί του Κώστα Φορτούνη (vid)

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Και έναν ρόλο που κάποτε ο ίδιος κατοχύρωσε!

Η στατιστική κάποιες φορές τα λέει όλα. Και οι μόλις τέσσερις παρουσίες του Κώστα Φορτούνη στο φετινό πρωτάθλημα (1 γκολ) αν μη τι άλλο δεν δημιουργούν πεδίο έξτρα συζήτησης.

Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής των καιρών μας πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Με έναν μεγάλο τραυματισμό που τον εκτροχιάσε από τον Ιούλη ως τον Γενάρη. Και με μια μάλλον όχι πετυχημένη πρώτη απόπειρα επανένταξης στο ομοιογενές σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς. Μια υπόθεση που σαφώς και είναι δυσκολότερη από ότι φαίνεται. Ειδικά σε μια ομάδα με ρόλους μοιρασμένους, και σπουδαία αποτελέσματα.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως; Για τον χαρισματικό μέσο-επιθετικό, προκύπτει ξεκάθαρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου και αυτή η σεζόν να έχει με έναν τρόπο το σημάδι του. Η… καλοκαιρινή περίοδος από την οποία περνά η κατάκτηση του τίτλου, η διεκδίκηση του ντάμπλ, το όνειρο για το παραπάνω στην Ευρώπη. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση ο 27άχρονος διεθνής.

Ο… ρυθμιστής

Ο χρόνος στη δική του περίπτωση δούλεψε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και βέβαια είναι αποφασισμένος προκειμένου να βάλει και εκείνος το λιθαράκι του για την επίτευξη των στόχων. Σε όλες τις δοκιμές που προηγήθηκαν αυτές τις ημέρες ο Φορτούνης ήταν ο… έξτρα παίκτης της 11άδας. Η πρώτη αλλαγή του Μαρτίνς σε κάθε «δοκιμή» σχήματος. Είτε αντί του Βαλμπουενά διατηρώντας το 4-3-3. Είτε με τον Βαλμπουενά σε 4-3-3 και σχήμα δίχως wingers. Είτε με τον Γάλλο και τον Ραντζέλοβιτς σε κλασικό 4-2-3-1. Σαν το… κουμπί που αλλάζει τα πάντα. Ρυθμιστής.

Ο ρόλος του «12ου» βεβαίως είναι υποτιμημένος στο –ελληνικό- ποδόσφαιρο; Όχι όμως από τον αρχηγό του Ολυμπιακού που μπορεί κάλλιστα να… τον διδάξει. Διότι για όσους δεν ξέχασαν, μέσα από αυτόν άλλαξε την καριέρα του. Ερχόμενος από τον πάγκο κατάφερε να ανέβει στην ερυθρόλευκη ιεραρχία και να εξελιχθεί σε ηγέτη. Θυμίζουμε τους αριθμούς της πρώτης του χρονιάς στο μεγάλο λιμάνι (2014-15). Τότε που το «10» των Ερυθρόλευκων δέσποζε στην πλάτη του Τσόρι Ντομίνγκεζ.

Ο Φορτούνης ήρθε από την… εξωτερική, έκανε ένα καταπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν με προπονητή τον Βίτορ Περέιρα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ. Έβαλε 6 γκολ σε εκείνο το πρωτάθλημα από τον Γενάρη ως τον Μάη, σε πέντε διαφορετικά ματς: Στα τέσσερα είχε περάσει σαν αλλαγή. Έδωσε την ασίστ στον Χάρα στον προημιτελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ που επί της ουσίας έκρινε τον τίτλο. Έβαλε γκολ στον τελικό με την Ξάνθη. Και σε αυτά τα ματς είχε έρθει απ τον πάγκο. Καθοριστικός.

Δεν είναι εύκολο για κανέναν ποδοσφαιριστή να έρχεται από τον πάγκο και να μπαίνει «απευθείας» στην εξίσωση του ματς. Απαιτεί μια επιπλέον ικανότητα στον τρόπο που μπορείς να «διαβάσεις» το παιχνίδι, καμιά φορά πέρα από τις οδηγίες του εκάστοτε τεχνικού τιμ. Ο Φορτούνης έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει καλά. Και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που όπως έχουμε κατ επανάληψη αναφέρει οι ομάδες επιστρέφουν στη δράση δίχως ρυθμό.

Έρχονται δέκα ματς πρωταθλήματος. Υπάρχει το 1+1 του κυπέλλου. Υπάρχει η ρεβάνς με τη Γουλβς. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί ένα καλό μοίρασμα της… τράπουλας. Ο Φορτούνης είναι δημιουργός, είναι σκόρερ. Είναι κάποιος που μπορεί να δώσει ρυθμό σε ολόκληρη την ομάδα του. Και σίγουρα έχει μεγάλο προσωπικό κίνητρο. Απ την Κυριακή και όλας. Από την Τούμπα. Το γήπεδο που μια λάθος αντίδραση του στο φινάλε του ματς της 23ης Φεβρουαρίου έμελλε να… καθυστερήσει την εναρμόνιση του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ