Το «I CAN’T BREATH» του παγκόσμιου αθλητικού κόσμου και η ασφυξία του ρατσισμού

Το «I CAN’T BREATH» του παγκόσμιου αθλητικού κόσμου και η ασφυξία του ρατσισμού

Ο αθλητικός πλανήτης αντέδρασε στην ωμή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και βγάζει το γόνατο του ρατσισμού από τον λαιμό (μας).

«Δύο ημέρες πριν τη δολοφονία του μιλούσαμε για το πού θα πάμε το Σαββατοκύριακο, που θα επέστρεφα. Του έστειλα και μερικά ρούχα που είχα πάρει για αυτόν. Δυο ημέρες μετά έβλεπα σε βίντεο να τον σκοτώνουν.
Να τον δολοφονούν εν ψυχρώ. Ο αδερφός μου πέθανε κάτω από το γόνατο ενός αστυνομικού». Ο Στέφεν Τζάκσον, αστέρας και πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ, συντετριμμένος, οργισμένος, με δάκρυα στα μάτια μιλάει για την εν ψυχρώ δολοφονία του αδερφικού του φίλου, Τζορτζ Φλόιντ, από τον Ντέρεκ Σοβέν. Ουρλιάζει από αγανάκτηση. Τη λέξη που αποτυπώνει όσο καμία άλλη την κατάσταση που βιώνει η αμερικανική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες.

Στην Αμερική είναι καθημερινότητα. Ενας Αφροαμερικανός σκοτώνεται από υπέρμετρη αστυνομική βία. Αλλά το βίντεο με τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, που δείχνουν την ωμότητα της αφαίρεσης της ζωής του Φλόιντ, φούντωσε το ποτάμι της οργής. Ένα ποτάμι πολύχρωμο. Όχι μαύρο, λευκό, κίτρινο. Ποτάμι αγανάκτησης κόντρα στον ρατσισμό, στην προκατάληψη. Στο μίσος. Κάθε είδους.

Εν έτη 2020 οι πραγματικοί influencers της νέας εποχής είναι οι αθλητές. Τα αστέρια του παγκοσμίου αθλητισμού. Και αυτοί ενώθηκαν μπροστά στην απάνθρωπη, ωμή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, δεδηλωμένος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε το σύνθημα, με συνεχόμενες αναρτήσεις στους πάνω από 200.000.000 ακολούθους του στα social media. Και καθημερινά αντιδρά, απαντά και προτρέπει τον κόσμο να καταλάβει. Να καταλάβει ότι ο ρατσισμός δεν μπορεί να είναι επιλογή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξέσπασε: «Αλήθεια δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια πώς νιώθω, αλλά ένα πράγμα που σίγουρα ξέρω είναι πως “φτάνει πια. Είναι ώρα για αλλαγή».

Ο θρυλικός Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε πως: «Ο ρατσιστικός ιός είναι πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό». Ο Μάτζικ Τζόνσον κάλεσε άπαντες να αρχίσουν να βλέπουν «…τους μαύρους ανθρώπους ως ανθρώπινα όντα και όχι ως ζώα στον δρόμο».

Ο κορυφαίος όλων, Μάικλ Τζόρνταν, σε μία από τις σπάνιες πολιτικές τοποθετήσεις του, ζήτησε αλλαγή νόμων και αντιλήψεων και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει, εάν αυτό δεν συμβεί «…να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας για να δημιουργήσουμε μια συστημική αλλαγή. Φτάνει πια». Ενώ παράλληλα ανακοίνωσε δωρεά μαμούθ ύψους 100.000.000 € στον αγώνα κατά των διακρίσεων.

Ο κορυφαίος προπονητής του ΝΒΑ, Γκρεγκ Πόποβιτς, έδειξε τον υπεύθυνο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι απογοητευμένος που έχουμε έναν ηγέτη που δεν μπορεί να πει «Black Lives Matter» (σ.σ. οι μαύρες ζωές έχουν αξία). Γι’ αυτό κρύβεται στο υπόγειο του Λευκού Οίκου. Είναι δειλός. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει. Είναι ένας διαταραγμένος ηλίθιος».

Τα αστέρια του ΝΒΑ βγήκαν στον δρόμο για να στείλουν το μήνυμα. Ο Στεφ Κάρι, ο Κλέι Τόμπσον, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Κρις Πολ. Όλοι.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ατλάντα, έχει ο Μάλκολμ Μπρόνγκτον, γκαρντ των Ιντιάνα Πέισερς, πρώην συμπαίκτης του Αντετοκουνμπο, αλλά και εγγονός συντρόφου-συναγωνιστή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ενας από τους κορυφαίους πυγμάχος στην ιστορία, ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ, ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του θύματος.

Το Νο1 του παγκοσμίου Τένις στις Γυναίκες, Ναόμι Οσάκα, από την Ιαπωνία, σημείωσε: «Επειδή δεν συμβαίνει σε εσένα, δεν σημάνει ότι δεν συμβαίνει καθόλου».

Η μάχη κατά του ρατσισμού ακουμπάει και την Ευρώπη, και την Ελλάδα. Οι παίκτες Άρη και ΟΦΗ φόρεσαν φανέλες με το μήνυμα «I can’t breathe». Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ένα εξαιρετικό αντιρατσιστικό βίντεο. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καμπάνια κατά του ρατσισμού, μέσω των social media. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ανέλαβαν δράση, όπως και εκείνοι όλων των ομάδων. Ενώ και μεμονωμένοι αθλητές έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

Στη Γερμανία όταν ο Τζέιντον Σάντσο σκόραρε για την Ντόρτμουντ, αποκάλυψε μια μπλούζα κάτω από τη φανέλα του, που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ». Ο Μάρκους Τουράμ σκόραρε στο παιχνίδι Γκλάντμπαχ-Ουνιόν Βερολίνου. Αντί να πανηγυρίσει, γονάτισε. Μιμούμενος τον Κόλιν Κάπερνικ. Αθλητή του NFL και σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα, που κυνηγήθηκε όσο λίγοι από τον Τραμπ. Ηταν το 2016 όταν ο κουόρτερμπακ των San Francisco 49ers γονάτισε, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές διακρίσεις.

Η ιστορική, πια, κίνηση του Κάπερνικ ενέπνευσε ολόκληρη την ομάδα της Λίβερπουλ. Ο πάντα ευαίσθητος σε θέματα ρατσισμού, Γιούργκεν Κλοπ, και οι ποδοσφαιριστές του έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης τίμησαν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, συμμετέχοντας ενεργά στο κίνημα «Black Lives Matter», που γεννήθηκε το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα δικαιώματα της αφρικανικής αμερικανικής κοινότητας. Ολόκληρη η ομάδα των Reds συγκεντρώθηκε στη μεσαία γραμμή του γηπέδου, με τα γόνατα των ποδοσφαιριστών στο έδαφος και με τα πρόσωπά τους να κοιτάζουν ψηλά.

Ο Αμερικανός μέσος της Σάλκε, Γουέστον ΜακΚένι, ζήτησε δικαιοσύνη για την δολοφονία του Φλόιντ, με περιβραχιόνιο που φόρεσε στον αγώνα με την Βέρντερ Βρέμης. Το αστέρι της Παρί Σεν Ζερμέν και της Κιλιάν Εθνικής Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ, απαιτούσε δημόσια #JusticeForGeorge. Και ο Λιονέλ Μέσι μαζί με τη σύζυγό του, Αντονέλα, πήραν: «Ολοι μαζί κάνουμε την αλλαγή».

Θέση, όμως, πήρε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, δημοσίευσε στα προσωπικά του Social Media το αντιρατσιστικό μήνυμα «Ανέλαβε δράση. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν εάν δεν δημιουργήσουμε αυτή την αλλαγή».

Ο πλανήτης συνταράχθηκε. Ο κόσμος του αθλητισμού δήλωσε πάλι παρών. Για να στείλει το σωστό μήνυμα. Αλλά το στοίχημα είναι να μην επαναπαυθεί κανείς. Στοίχημα είναι αυτό το ανατριχιαστικό «I Can’t Breath» του Τζόρτζ Φλόιντ να… βγάλει το γόνατο του ρατσισμού από τον λαιμό του θύματος.

Αργά ή γρήγορα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα βρεθεί. Ο ρατσισμός και το μίσος δεν καταπολεμούνται με φάρμακα ή εμβόλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ