Η Facebook φέρνει end-to-end κρυπτογράφηση στις βιντεοκλήσεις του Messenger

Η Facebook φέρνει end-to-end κρυπτογράφηση στις βιντεοκλήσεις του Messenger

Επιπροσθέτως η εταιρεία δοκιμάζει την προσθήκη end-to-end κρυπτογράφησης και στα απευθείας μηνύματα της πλατφόρμας Instagram.

Η Facebook ανακοίνωσε την προσθήκη κρυπτογράφησης end-to-end στις φωνητικές και βίντεο κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Messenger. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης στο επίσημο blog της εταιρείας, σε συνδυασμό με μια σειρά αλλαγών στον έλεγχο της εφαρμογής αλλά και στην εμφάνιση των μηνυμάτων.

Ο Facebook Messenger είχε ήδη αποκτήσει το συγκεκριμένο είδος κρυπτογράφησης για τα γραπτά μηνύματα από το 2016, όταν η εταιρεία είχε προσθέσει την επιλογή «μυστική συζήτηση» στην εφαρμογή. Ουσιαστικά δηλαδή η λειτουργία επεκτείνεται και στην υποστήριξη των κλήσεων (κάθε είδους) που πραγματοποιούνται μέσω Messenger.

O Messenger αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει περισσότερες από 150 εκατομμύρια βιντεοκλήσεις κάθε ημέρα και είναι ακριβώς αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού που οδήγησε την εταιρεία να προχωρήσει στη συγκεκριμένη προσθήκη.

Η αντίστοιχη εφαρμογή WhatsApp της Facebook ήδη προσφέρει end-to-end κρυπτογράφηση (ή E2EE) στις κλήσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος κρυπτογράφησης ουσιαστικά αποτρέπει σε εξωτερικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν σε μία συνομιλία, πέρα από τους δύο χρήστες που συνομιλούν. Τα ίδια ισχύουν και για άλλες αντίστοιχες εφαρμογές όπως το Zoom, το Signal ή το Facetime της Apple.

Η ίδια η Facebook χαρακτηρίζει το E2EE ότι γίνεται το «στάνταρ της βιομηχανίας» σε ότι αφορά τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων μέσω Internet. Αξίζει να σημειωθεί ότι προγενέστερες φήμες ήθελαν τη Facebook να σχεδιάζει το λανσάρισμα μίας ενοποιημένης λύσης end-to-end κρυπτογράφησης για το σύνολο των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων που ελέγχει: WhatsApp, Messenger και Instagram. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει.

Οι συνομιλίες ανταλλαγής μηνυμάτων του Messenger λαμβάνουν μίας μικρότερης έκτασης αναβάθμιση. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να ρυθμίσεις ένα μήνυμα να «εξαφανιστεί», θα μπορεί αυτή η ρύθμιση να γίνει σε χρόνο από πέντε δευτερόλεπτα έως 24 ώρες. Αρχικά προσφέρονταν οι επιλογές του ενός λεπτού, των 15 λεπτών, της μίας ώρας, των 4 ωρών και του 24ώρου.

Οι παραπάνω αλλαγές θα είναι διαθέσιμες σταδιακά σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής. Παράλληλα, η Facebook θα «τρέξει» και μία περιορισμένης έκτασης δοκιμαστική λειτουργία ορισμένων ακόμη χαρακτηριστικών.

Αυτά είναι η επιλογή τις end-to-end κρυπτογράφησης σε ομαδικές συνομιλίες και κλήσεις μεταξύ «φίλων και οικογένειας που έχουν ήδη ένα υπάρχον chat thread ή είναι ήδη συνδεδεμένοι», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, οι χρήστες του Instagram θα δουν μία δοκιμαστική έκδοση που θα προσφέρει E2EE κρυπτογράφηση στα απευθείας μηνύματα της εφαρμογής.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ