Το «House of Cards» έπρεπε να ρίξει αυλαία ούτως ή άλλως

Το «House of Cards» έπρεπε να ρίξει αυλαία ούτως ή άλλως

Η επόμενη -έκτη- σεζόν θα είναι η τελευταία του “House of Cards” (στην οποία πρωταγωνιστεί ο Σπέισι), έπειτα πάγωσε τα γυρίσματα και εν τέλει χθες ανακοίνωσε ότι παύει τη συνεργασία του με τον ηθοποιό σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκίνησε όπως μία χιονοστιβάδα. Ο Άντονι Ραπ (ο οποίος υποδύεται αυτή την περίοδο έναν αξιωματικό του USS Discovery στο καινούργιο Star Trek) κατηγόρησε τον Κέβιν Σπέισι ότι του επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Ο Σπέισι εξέδωσε ίσως την πιο άκυρη απάντηση στην ιστορία των έγγραφων απολογιών (ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται το περιστατικό και ότι αν όντως έγινε, ήταν αποτέλεσμα μέθης – α, και παρεμπιπτόντως σκέφτηκε ότι ήταν συνετό να αναφέρει ότι είναι και γκέι στην ίδια ανακοίνωση).

Το Netflix -προς τιμή του- επέδειξε αντανακλαστικά: αρχικά ανακοίνωσε ότι η επόμενη -έκτη- σεζόν θα είναι η τελευταία του “House of Cards” (στην οποία πρωταγωνιστεί ο Σπέισι), έπειτα πάγωσε τα γυρίσματα και εν τέλει χθες ανακοίνωσε ότι παύει τη συνεργασία του με τον ηθοποιό σε όλα τα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, προέκυψαν νέες καταγγελίες για την -τουλάχιστον- ανάρμοστη συμπεριφορά του Σπέισι.

Δεδομένου ότι το “House of Cards” είναι ο Κέβιν Σπέισι (και δευτερευόντως η εξαιρετική Ρόμπιν Ράιτ), είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, η σειρά έδειχνε να αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από την πιο πρόσφατη σεζόν που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγους μήνες στην πλατφόρμα του Netflix. Ίσως, λοιπόν, οι δημιουργοί της να έπρεπε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη σειρά, ήδη προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Σπέισι. Εδώ είναι οι τέσσερις βασικοί λόγοι.
Μία ιστορία σε αδιέξοδο
Ας πάμε λίγο στις αρχές του 2016. Τότε ανακοινώθηκε μία αλλαγή στο ανθρώπινο δυναμικό της σειράς, η οποία δεν πήρε ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις, μια και τα φώτα της δημοσιότητας τείνουν να στρέφονται στους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά από τις κάμερες. Πέρυσι τον Ιανουάριο, λοιπόν, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του δημιουργού της σειράς, Μπο Γουίλιμον. Τη σκυτάλη ανέλαβαν οι Μελίσα Τζέιμς Γκίμπσον και Φρανκ Πουγκλίζ. Και από ό,τι φαίνεται από τον τελευταίο κύκλο, δεν τα κατάφεραν το ίδιο καλά με τον προκάτοχό τους. Η αφήγηση έχασε τη σπιρτάδα της, ανοίγοντας αρκετά κενά, τα οποία οι δημιουργοί προσπάθησαν να καλύψουν με σοκαριστικές ενέργειες είτε από τον Φρανκ είτε από την Κλερ. Όμως, σοκ επαναλαμβανόμενο παύει να είναι σοκ…

Ίσως, βέβαια, η ευθύνη να μην ανήκει μόνο στους δημιουργούς, αλλά στην ιστορία καθαυτή. Ο Φρανκ Άντεργουντ ξεκίνησε στη σειρά ως υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας των Δημοκρατικών, έχοντας, όμως, ακόρεστες φιλοδοξίες. Σιγά-σιγά, και χρησιμοποιώντας σκοτεινά και πλάγια μέσα, κατάφερε να κατακτήσει το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Μέχρι τότε, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έκτοτε, την έχασε και εγκλωβίστηκε στην άμυνα. Άρα, λογικό ήταν κάποια στιγμή η ιστορία να βαλτώσει.

Αποστολή εξετελέσθη
Το “House of Cards” δημιουργήθηκε με έναν βασικό σκοπό. Να αποτελέσει τη λαμπερή βιτρίνα του Netflix στην προσπάθεια του τελευταίου να διευρύνει την αγορά του video streaming και φυσικά να εξασφαλίσει ένα υψηλό μερίδιο στον συγκεκριμένο κλάδο, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω. Το “House of Cards” έκανε τεράστιο θόρυβο, τα media το παρακολούθησαν στενά, οι τηλεθεατές το εκθείασαν στις παρέες τους, αλλά και σε κάθε διαθέσιμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατάφερε να κερδίσει θαυμαστές ακόμα και ανάμεσα στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ (μέχρι και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε fan).

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα της σειράς, το Netflix έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο. Έχει παγκόσμια απήχηση, με σχεδόν 110 εκατ. συνδρομητές σε όλον τον κόσμο. Μόνο το 2016 υπολογίζεται ότι ανέβασε στην πλατφόρμα του 126 πρωτότυπες σειρές ή ταινίες – περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Με άλλα λόγια, έχει γίνει must στην οικιακή ψυχαγωγία. Mission accomplished.

Ο βασιλιάς χάνει το σκήπτρο του

Όταν το Netflix ξεκίνησε να δημιουργεί δικές του σειρές, το “House of Cards” ήταν αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο του πρότζεκτ. Τώρα πια έχει αρχίσει να χάνει έδαφος απέναντι σε άλλους… δελφίνους. Διανύοντας αισίως την τρίτη σεζόν του φέτος, το “Narcos” έπεισε ότι μπορεί να πάρει τη σκυτάλη. Το “Stranger Things” έχει γίνει το σημείο αναφοράς για την geek κοινότητα. Το “The Crown” μπορεί να αναπτύξει τη δική του δυναμική. Το νεοφώτιστο “Mindhunter” εκπέμπει τη δική του, στοχαστική και συνάμα σκοτεινή ομορφιά, έχοντας στο τιμόνι του τον Ντέιβιντ Φίντσερ που έκανε ρεσάλτο από το “House of Cards”. Γιατί το “House of Cards” να ρίξει αυλαία όταν αρχίσει να κατρακυλά;

Δημοσιονομικός… χώρος
Το μπάτζετ του Netflix για την αγορά και παραγωγή περιεχομένου κινείται πλέον σε αστρονομικά επίπεδα. Μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει 6 δισ. δολάρια (5,2 δισ. ευρώ). Το 2018, ο λογαριασμός αναμένεται να φτάσει στα 7, πιθανότατα στα 8 δισ. δολάρια (περίπου 7 δισ. ευρώ), με ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού στρέφεται στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου (σειρές, ταινίες και άλλες εκπομπές). Το “House of Cards” είναι μία από τις πιο ακριβές σειρές του Netflix: σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος ανέρχεται σε 60 εκατ. δολάρια (52 εκατ. ευρώ) ανά σεζόν.

Σε περίπτωση που πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους για τη σειρά, η υπηρεσία video streaming θα έχει επιπλέον διαθέσιμα κεφάλαια για να πειραματιστεί σε ένα νέο πρότζεκτ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει πάνω στην υφιστάμενη συνεργασία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε και τους ηθοποιούς Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Τζο Πέσι και Χάρβεϊ Καϊτέλ (η ταινία που γυρίζουν έχει τίτλο “The Irishman”, με θέμα -τι άλλο;- τη μαφία) και να δημιουργήσει μία σειρά πολλών καρατίων. Ακόμη, δεδομένου ότι τα στεγανά μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης έχουν πλέον γκρεμιστεί, το θα μπορούσε να προσεγγίσει άλλα μεγάλα ονόματα για την επόμενη παραγωγή-ναυαρχίδα, από τον Γουίλ Σμιθ μέχρι τον Μπραντ Πιτ (αμφότεροι πρωταγωνιστούν σε ταινίες του Netflix).

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ